سیدعلی آلداوود، پژوهشگر و نویسنده، در این نشست گفت: سفرنامهنویسی سابقه دیرینهای دارد. تا اوایل قرن 13 هجری قمری تعداد زیادی سفرنامه نوشته شد که مهمترین آنها سفرنامه ناصرخسرو است و بعد از این سفرنامه چندان اثر ارزنده نداشتیم.
وی گفت: بعد از دوران صفویه اروپاییان سفرنامهنویسی را به ایرانیها آموختند. از این دوران بود که ارتباط مغرب زمین با ایران و ارتباط ایرانیها با جهان و دنیای غرب بیشتر شد.
آل داوودافزود: از سفرنامههای قابل ذکر دیگر، سفرنامههایی است که در سفر به عتبات عالیات و مکه در دوران قاجار نوشته میشد. عبدالله نصر، مدرس دانشگاه و نویسنده نیز در این نشست به سفرنامههای دوران قاجار اشاره کرد و گفت: سفرنامههای دوران قاجار اهمیت زیادی دارد و مواجه ما با غرب را نشان میدهد. از این نظر بحثهای فکری آن زمان را میتوان در قالب این سفرنامهها کشف کرد و تصویری که ارایه میشود از اهمیت زیادی برخوردار است.
در این جلسه، جمشید کیانفر نیز ضمن دستهبندی سفرنامهها گفت: سفرنامههای نخستین عمدتا به سده چهارم و پنجم باز میگردد و اگر از ناصرخسرو شروع کنیم به ابن بطوطه خواهیم رسید.
وی با بیان اینکه مساله مهم تنها سفرنامهنویسی نیست بلکه محتوای سفرنامهها نیز از اهمیت زیادی برخوردار است افزود: برای نخستین بار شیوه و راه و رسم اداری کشورمان را از این سفرنامهها میتوان به دست آورد.
بیستوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تا 21 اردیبهشت ماه در مصلای امامخمینی (ره) برپاست.
نظر شما