به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مرکز پژوهشی میراث مکتوب به مناسبت عید نوروز به دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا یک جلد کتاب از تولیدات این مرکز عیدی میدهد. به مناسبت اجرای این طرح گفتوگویی با سیدمهدی جهرمی، مشاور مدیر عامل و مدیر فروش این مرکز داشتهایم.
جهرمی درباره اجرای این طرح گفت: مرکز پژوهشی میراث مکتوب، یک موسسه غیر دولتی و غیر انتفاعی است که در حوزه خطیر احیاء میراث فرهنگی کهن ایران اسلامی، فعالیت میکند. به باور ما این حوزه بسیار مهم، حیاتی و دارای اولویت نسبت به بسیاری از عرصههای دیگر فرهنگی است.
وی افزود: ریشه بسیاری از مشکلات امروز حوزههای اجتماعی و اقتصادی در کشور ما به مشکلات فرهنگی باز میگردد و یکی از آسانترین راهها برای به سامان رساندن این نابسامانیها بازگشتن به ریشههای عمیق و وسیع فرهنگی خودمان است.
جهرمی در ادامه با اشاره به فرهنگ درخشان ایران در طول تاریخ گفت: کشور ما در طول تاریخ و در دورههای گوناگون همیشه مهد تمدن بوده است. ایران به دلیل موقعیت ویژه جغرافیایی در تقاطع ملتها و فرهنگهای مختلف قرار داشته و توانسته با اخذ مولفههای فرهنگی دیگر تمدنها و پالایش و پردازش این مولفهها و در نهایت صدور دوباره آنها، منشا آثار درخشان باشد. حال با توجه به این پیشینه نباید ما امروزه دچار این مشکلات اجتماعی میشدیم.
مشاور مدیر عامل مرکز میراث مکتوب در ادامه با اشاره به راههای درمان معضلات فرهنگی کشور، گفت: همانگونه که بیان کردم، راه درمان این مشکلات در بازگشتن به ریشههای فرهنگی بومی و شناساندن آن به جوانان است. برای دستیابی به این هدف مهم باید آثار مکتوب گذشته احیا شده و در دسترس جوانان و جامعه روشنفکر قرار داده شود.
وی در ادامه با اشاره به کارنامه مرکز میراث مکتوب در راستای احیای متون کهن، گفت: این مرکز در راستای احیا میراث مکتوب و کهن ایران اسلامی، تا به امروز بیش از 250 جلد کتاب از این آثار را احیا و منتشر کرده است. حتی در حوزه بازنویسی این آثار به زبان ملموس و امروزی برای جوانان و نوجوانان نیز، مرکز 111 عنوان کتاب منتشر کرده است. با این اوصاف خوشبختانه مخاطبان مرکز، مخاطبان بسیار جدی و جوان هستند.
جهرمی در ادامه درباره اهداف موسسه میراث مکتوب از اجرای طرح عیدی کتاب به دانشجویان، گفت: این مرکز در سال جدید به جهت شروع برنامههای فرهنگی خود و همچنین مقابله با رکود نسبی که به دلیل گرانی در بازار کتاب ایجاد شده، تصمیم به عیدی دادن کتاب به دانشجویان گرفت، چرا که به زعم مدیران مرکز، گرانی کتاب به دانشجویان آسیب رسانده است.
وی افزود: در راستای اجرای این طرح فرهنگی، مرکز تعدادی از کتابهای تولیدیاش را گزینش کرده و در فهرستی به دانشجویان مراجعه کننده، اعلام میکند و دانشجویان از آن فهرست یک کتاب را انتخاب میکنند. امیدوارم این حرکت کمکی باشد به سبد کتاب دانشجویان و در ادامه توجه بیشتر اهالی کشور به کتاب و همچنین ترویج و اشاعه فرهنگ اصیل و کهن ایران اسلامی را در بر داشته باشد.
جهرمی در پاسخ به این سوال که «آیا این حرکت ممکن است مشکل مالی برای مرکز ایجاد میکند یا خیر؟» گفت: مرکز پژوهشی میراث مکتوب اساسا یک موسسه غیرانتفاعی است. ما در صدد بهرهبرداری مالی از فعالیتهای نشر کتاب نیستیم و البته در اساسنامه مرکز نیز درج شده که اگر فعالیت نشر کتاب هرگونه سودی داشته باشد، هیچ شخصی حق انتفاع و بهرهبرداری از آن را ندارد و باید این سود در راستای تصحیح و احیای دیگر متون استفاده شود.
جهرمی گفت: همچنین کار نشر کتاب ما به خودی خود، سودی ندارد. بهای تمام شده آثار ما معمولا از ناشران دیگر بیشتر است. یعنی هزینههای تولید کتاب به شیوه ما، یعنی کاملا علمی و مطابق با بهترین استانداردهای فن تصحیح متون، بسیار بیشتر از قیمت درج شده روی کتابهاست. ما همیشه قیمت کف بازار کتاب و صنعت نشر را برای آثار تولیدی مرکز در نظر میگیریم اما چون طرحی ملی در آستانه اجرا است، این مرکز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یارانه دریافت میکند و ما معمولا دغدغه مالی برای اجرای طرحهای فرهنگی خود، مانند طرح عیدی کتاب، نداریم.
مدیر فروش مرکز میراث مکتوب در ادامه با اشاره به دیگر طرحهای اهدای کتاب این مرکز گفت: هدف اصلی این مرکز نشر آثار کهن و رساندن آنها به دست مخاطبان خاص خود است و بخشی از کتابهای تولیدی را به کتابخانهها، دانشگاهها و برخی شخصیتهای علمی و فرهنگی کشور اهدا میکند. این روند اهدا به مناسبت عید نوروز کمی عمومیتر شد تا دانشجویان علاقمند هم بتوانند از ثمرات نزدیک به دو دهه فعالیت این مرکز بهرهمند شوند.
جهرمی درباره میزان استقبال مخاطبان از این طرح با توجه به روزهای اجرای آن گفت: دانشجویانی که در طی این چند روز برای دریافت عیدی خود مراجعه کردند بیشتر در رشتههای تاریخ و تاریخ علم بودند. البته مخاطبانی در رشتههایی مانند زمینشناسی، کتابداری و حتی ورزشی هم داشتیم. به طور کلی تا به امروز بیشتر دانشجویان نیز از دانشگاه تهران بودند و کتابهای درخواستی آنها هم در حوزه ادبیات بوده است.
وی در پاسخ به این سوال که «دانشجویان شهرستانهای مختلف برای دریافت عیدی خود باید به کجا مراجعه کنند؟» گفت: طی این چند روز شروع اجرای طرح ما تماسهایی نیز از شهرستانهای مختلف داشتیم که همین سوال شما را میپرسیدند. در پاسخ باید بیان کنم که دانشجویان شهرستانی هم برای دریافت عیدی خود باید به محل این مرکز واقع در خیابان انقلاب مراجعه کنند، البته لازم به ذکر است که بیشتر دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری کشور در تهران مستقر هستند و اکثریت قریب به اتفاق آنها هم از اقصی نقاط کشور برای ادامه تحصیل به تهران آمدهاند. کتابهای موجود در این طرح به هر حال محدود است. امیدوارم ما بتوانیم در این مدت کوتاه به حداکثر دانشجویانی که به ما مراجعه میکنند، کتاب اهدا کنیم.
جهرمی در پایان درباره کتابهای جدید مرکز پژوهشی میراث مکتوب برای انتشار در بیست و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، گفت: این مرکز هماکنون در حدود 15 عنوان کتاب جدید را در دست انتشار دارد که امیدوارم به نمایشگاه کتاب برسند. البته متاسفانه این روزها به دلیل قطع شدن یارانهها و محدودیتهای مالی، آمار شمارگان کتاب در نشر به 100 و 200 نسخه و حتی چاپ تک نسخهای و دیجیتال رسیده است.
عموم دانشجویان مقاطع دکترا و کارشناسی ارشد میتوانند برای دریافت عیدی مرکز پژوهشی میراث مکتوب تا سهشنبه دهم اردیبهشت با در دست داشتن کارت دانشجویی خود به نشانی تهران، خیابان انقلاب، بین خیابان ابوریحان و دانشگاه، ساختمان فروردین، طبقه سوم، واحد 11 مراجعه کنند.
دوشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۵:۱۳
نظر شما