چهارشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۵:۰۴
رويكرد جامعه محور مركز اسناد، منافاتي با كتاب هاي پژوهشي ندارد

رييس مركز اسناد و تحقيقات دفاع‌مقدس در حاشيه حضور در بیست‌وپنجمین نمايشگاه بین‌المللی كتاب تهران گفت: گروه جامعه محور این مرکز، روش جديدي را خلق كرده كه با تدوين كتاب‌هاي پژوهشی منافاتی ندارد و به كتاب‌هايي با پس زمينه اجتماعي مي پردازد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، دکتر حسين اردستاني که صبح امروز (بیستم اردیبهشت ماه 91) در هشتمین روز از برپایی بیست‌ و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در غرفه مرکز اسناد و تحقیقات دفاع‌مقدس حضور پیدا کرد، به خبرنگار ایبنا گفت: بيش از 15 سال از حضور مستمر مركز اسناد و تحقيقات دفاع‌مقدس در نمایشگاه می‌گذرد.

وی اشاعه فرهنگ كتاب و كتابخواني را هدف ملی و کلان نمايشگاه بین‌المللی كتاب تهران دانست و افزود: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع‌مقدس و همه انتشاراتي‌ها در اين هدف با نظام شريكند. نيازهاي سطوح و نسل‌هاي مختلف نسبت به كتاب، در نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران مرتفع می‌شوند و فعاليت‌هاي آگاهي بخشي در حوزه‌‌هاي مختلف صورت مي‌گيرد.

رییس مركز اسناد و تحقیقات دفاع‌مقدس تاکید کرد: غالب فعالیت‌های ما در این مرکز، درباره كتاب‌هاي پژوهشي و مسايل اصلي دفاع‌مقدس در حوزه‌های راهبردي، نظامي، اجتماعي، سياست داخلي و خارجي و اقتصاد در زمان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران انجام می‌شوند.

اردستانی در پاسخ به سوال خبرنگار ایبنا درباره ابراز نگرانی برخی از پژوهشگران نسبت به ورود مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس به حوزه کتاب‌های غیر پژوهشی، تصریح کرد: به اين نگراني بايد از چند منظر پاسخ داد؛ نخست این‌که مركز اسناد و تحقيقات دفاع‌مقدس، توانايي و استعداد خاصي در حوزه اسناد دارد. بخشي از آن‌ها از دوران جنگ تاكنون مورد استفاده قرار گرفته‌اند و بخشي از آن‌ها هنوز استفاده نشده‌اند.

نويسنده كتاب «تنبيه متجاوز» گفت: دايره توانايي محققان و راويان مركز، حوزه مشخص تدوین روزشمار، عمليات‌ها و اطلس‌های جنگ است اما منابع جمع آوري شده توسط راويان و موجود در مركز، فراتر از اين‌هاست. ما ظرفیت سرویس‌دهی به نويسندگان ديگر را هم داریم. مركز اسناد و تحقیقات دفاع‌مقدس می‌تواند با اتكا به افراد و پژوهشگران جديد،‌ آثاري جديد براي مخاطبان جديد منتشر كند و در عين حال از مسير و روش ذاتي خود منحرف نشود. تدوین کتاب‌های جامعه‌محور با آثار پژوهشی مرکز، منافاتی ندارد. این طور نیست که تدوین اطلس‌ها و روزشمارها را رها كنیم و فقط به كتاب‌هايي با پس‌زمينه اجتماعي بپردازیم بلكه هر حوزه، مشغول كار خودش است.

دکتر حسین اردستانی تاکید کرد: نکته دوم این است ‌که انتشار کتاب‌هایی مانند مجموعه «فرماندهان جوان»، نشانگر این نیست که ما از ماموريت و روش معمول مركز خارج شده‌ایم، بلكه يك تعريف تازه ارایه كرده‌ايم. ما قدم در جای پاي انتشاراتی‌هایی مانند سوره‌مهر و روايت فتح نگذاشته‌ايم. ما در گروه جامعه محور مرکز اسناد و تحقیقات دفاع‌مقدس، روش جديدي را خلق كرديم كه ريشه‌ آن در مركز اسناد و تحقيقات دفاع‌مقدس وجود دارد.

این راوی جنگ گفت: کتاب‌های جامعه‌محور مرکز اسناد، با اتكا به مدارک موجود در مرکز و با تکیه بر سياق قلم مورد پسند عموم نوشته می‌شوند؛ برای مثال، مدارک و منابع مربوط به شهید حسن باقری، خاص مرکز اسناد و تحقیقات دفاع‌مقدس است. حال این سوال پیش می‌آید که شهید حسن باقری، فقط یک فرمانده نظامي بوده است. درست است که شهید باقري، تخصص نظامي داشته، اما این ویژگی قابل انتقال به جامعه نیست. تنها زمانی با جامعه ارتباط  برقرار می‌کند که وارد ادبيات و ذهنيت مشترك با جامعه شود. ادبيات، فرهنگ و دين برای مردم ما بسیار مهم‌اند. پس چه بهتر که با پلی بین شعر و روایت و اسناد مرکز، این شهدا را به جامعه معرفی کنیم. البته هنوز در ابتدای راهیم و این کار باید به تدریج به پختگی برسد.

نويسنده كتاب «جنگ ایران و عراق، رویارویی استراتژی‌ها» ادامه داد: شهید کلاهدوز را در کتاب «مژه‌هاي سوخته» معرفی کردیم. چه كسي جز مركز اسناد بايد او را معرفي كند؟ چه كسي بهتر از پسرش می‌توانست این کتاب را با تکيه بر اسناد مرکز و گفت‌وگو با فرماندهان بنویسد؟ مرکز اسناد و تحقیقات دفاع‌مقدس از روش و ذات خود فاصله نگرفته است اما مي‌خواهيم روش‌ها و رويكردهای جديدی خلق كنيم كه بتوانيم به وظايف اصلي خود که همان پشتوانه فرهنگي و هويتي جامعه است، جامه عمل بپوشانيم.

اردستانی اضافه‌ کرد: زمان‌ها، نيازهاي جديد خلق مي‌كنند. ما نمي‌توانيم چشمان خود را روي نيازها ببندیم و در 30 سال پيش زندگي كنيم. كتاب‌هاي 20 سال پيش مرکز، اطلاع‌رسانی خوبی درباره جنگ ایران و عراق دارند، اما نویسندگان همان کتاب‌ها در حال حاضر، دیگر به شکل سابق نخواهند نوشت.

رییس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع‌مقدس در پایان یادآور شد: درك من از نگاه اصلي مقام معظم رهبری این است که ایشان ضمن پذيرش و احترام به پژوهش‌هاي تخصصي نظامي جنگ، نظرشان اين است كه بايد دفاع‌مقدس را پشتوانه نظام و جامعه كنيم. داشتن نگاه هنري به دفاع‌مقدس، بخشي از این دیدگاه است. مرکز اسناد و تحقیقات دفاع‌مقدس باید آثاری شایسته با استفاده از اسناد موجود بنویسد تا بعدها مورد استفاده هنرمندان و فیلمنامه‌نویسان قرار گیرند.

غرفه مرکز اسناد و تحقیقات دفاع‌مقدس، در راهروی 25 شبستان مصلای امام‌خمینی (ره)، شماره 11 قرار دارد.

بیست‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران تا 23 اردیبهشت ماه 91 در مصلای امام‌خمینی (ره) برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها