چهارشنبه ۷ دی ۱۳۹۰ - ۰۹:۰۰
«گنجينه گهر» در صدف كتاب جا گرفت

چاپ نخست کتاب «گنجينه گهر (مجموعه‌اي از سخنان ائمه معصومين عليهم‌السلام)» تاليف ابوالفتح كراجكي و به كوشش غلامحسين مجيدي و ترجمه جعفر آريايي، از سوي انتشارات دليل‌ما منتشر و روانه بازار نشر شد.-

به گزارش خبرگزاري کتاب ايران(ايبنا)، اين كتاب، مجموعه‌اي از رهنمودهاي حكيمانه و سخنان نوراني اهل‌بيت(عليهم‌السلام)، حكيمان و بزرگاني است كه مرحوم كراجكي آن‌ها را انتخاب و در اين كتاب گردآوري و بر اساس اعداد مرتب و منظم كرده است.

مولف در اين مجموعه سعي كرده تا احاديث و كلماتي را انتخاب كند كه در زمينه‌هاي مختلف اجتماعي ـ اخلاقي و غيره، كاربرد زيادي داشته باشد.

اين كتاب اگر به ظاهر، مجموعه اندكي از كلمات گهربار ائمه اطهار(عليهم‌السلام) و كلام بزرگان و حكيمان است اما در واقع، جامعي از آموزه‌ها و گلچيني از بهترين كلمات انتخاب شده است.

شيوه‌اي كه مولف در اين مجموعه به كار گرفته، اين است كه سعي كرده سخنان و حكمت‌ها را بر اساس عدد ترتيب بدهد؛ يعني در قسمت نخست، فرمايشات و كلماتي را كه به يك خصوصيت و يك ارزش اشاره دارد، آورده و در مرحله دوم، دوتايي‌ها و همين‌طور ادامه داده تا مواعظ ده‌تايي را جمع‌آوري كرده است. همچنين سعي كرده ابتدا كلام گهربار معصومين(عليهم‌السلام) را به ترتيب معصوم آورد و سپس سخنان حكيمان و بزرگان را ذكر كند. اين كتاب به روش كتاب خصال شيخ صدوق(ره) به مواعظ عدديه پرداخته است.

مولف درباره انگيزه تهيه اين اثر مي‌نويسد: «چون اين كتاب تاكنون ترجمه‌اي غير از ترجمه شيخ عباس قمي و مرتضي احمديان نداشته و در كتاب باقري بيدهندي هم كه متن عربي و فارسي همراه هم آمده است ترجمه برخي از روايات و سخنان نيامده است بنابراين علاوه بر اين نكات به برخي از مواردي كه اينجانب را به تحقيق و نشر اين اثر واداشت اشاره مي‌نمايم:
1ـ همراه قراردادن متن عربي با ترجمه همه آن
2ـ ارايه ترجمه روان، شيوا و رسايي از آن
3ـ نمايه‌گذاري و عنوان‌گذاري احاديث
4ـ شماره‌گذاري احاديث و سخنان
5ـ استفاده از بهترين نسخه براي انجام كار
6ـ تمام روايات و سخنان در صورت امكان مستندسازي گرديده و مواردي كه دست‌يابي به مصادر آن ممكن نبوده و يا بنده قادر بر يافتن آن نبودم بدون مصدر ذكر شده است و سعي شده از مصادر شيعه و اهل سنت هر دو استفاده گردد و چينش و ترتيب آن بر مبناي اهميت مصادر انجام يافته است به طوري كه اگر كتب شيعه مصدر قوي‌تري داشته باشد ابتدا آورده شود و بعد از آن مصادراهل سنت آمده است و بالعكس.»

حيات و شخصيت مرحوم كراجكي
محمدبن علي‌بن عثمان مشهور به ابوالفتح كراجكي، يكي از بزرگان فقهاي شيعه در قرن پنجم است. وي دانشمندي فقيه، محدثي متكلم و مورد اطمينان بود. كراجكي از شاگردان شيخ مفيد و سيد مرتضي عليهما الرحمة است و مرحوم شهيد اول در آثارش از او به عنوان علامه تعبير و با اين عنوان از وي بسيار ياد كرده است.

كراجكي در پي تحصيل فقه، حديث، هيات، نجوم و رياضيات، مسافرت‌ها كرد و رنج‌ها كشيد و از بوستان علماي مختلف گل‌ها چيد تا خود به مقام استادي رسيد. اكثر صاحب تراجم او را محدثي ثقه و فقيهي جليل‌القدر يادآور شده‌اند. مرحوم علامه مجلسي در تاليفاتش از وي به بزرگي ياد كرده و در عداد فقهي متكلم و محدثين بزرگ كه آثارش مورد استفاده علماي اسلامي است، يادكرده است.

وفات او در سال 446 قمري است؛ هرچند بعضي وفات او را در سال 449 قمري گفته‌اند. بيشتر كتاب‌هاي وي در فقه، حديث و كلام نوشته شده‌اند.

مرحوم كراجكي درباره كتاب «گنجينه گهر» مي‌نويسد: «اين كتابي است كه گوهرها و زيورهاي الفاظ و چشمه‌ها و سرشاخه‌هاي معاني را در آن گردآوري نموده‌ام. كتابي كه در آن براي كسي كه سود جويد، فايده است و براي كسي كه گنجايش داشته باشد و در پي افزايش دانش باشد، دانش است. آن را به ترتيب شمارش اعداد در 10 باب فصل‌بندي كرده‌ام و غير من هم به طور مختصر اين روش را سلوك نموده است ولي در اين كتاب بيشتر از آن ذكر شده است و هركس به اندازه توانايي‌اش تلاش كرده است و هيچ كس غايت دانش را درنيابد.»

چاپ نخست کتاب «گنجينه گهر (مجموعه‌اي از سخنان ائمه معصومين عليهم‌السلام)» در شمارگان 2000 نسخه، 224 صفحه و به بهاي 40000 ريال راهي بازار نشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط