مدرس دانشگاه در حوزه تاریخ گفت: ارومیه از دیرباز محل زندگی اقوام و ادیان مختلف بوده است اما همواره تجانس و تعامل در این شهر وجود داشته است که این نشان از سبقه فرهنگی این شهر است.
مدرس دانشگاه در حوزه تاریخ:
زندگی مسالمت آمیز اقوام و ادیان در ارومیه نشان از سبقه فرهنگی این شهر دارد
3 خرداد 1402 ساعت 16:48
گزارشگر : فاطمه صمدزاده
مدرس دانشگاه در حوزه تاریخ گفت: ارومیه از دیرباز محل زندگی اقوام و ادیان مختلف بوده است اما همواره تجانس و تعامل در این شهر وجود داشته است که این نشان از سبقه فرهنگی این شهر است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)در ارومیه، پرویز عقلمند ظهر چهارشنبه در نشست «بررسی تاریخ ارومیه» که به مناسبت روز ایران شناسی و ایرانگردی به همت این ادارهکل و بنیاد ایرانشناسی شعبه آذربایجانغربی با حضور سعید ملکی، معاون پژوهشی بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجانغربی؛ مصطفی قلیزاده علیار، دبیر محفل ادبی هاتف برگزار شد، توضیحاتی پیرامون سبقه تاریخی این شهر ارائه داد و گفت: در سال 1948، باستان شناسان سه منطقه غارنشین در ایران کشف کردند که یکی از آنها منطقه «تمتمه» ارومیه است که بقایای آن مربوط به 37 الی 50 هزار سال قبل از میلاد است؛ کشف یک لوح مرمرین در روستای «گوی تپه» ارومیه و دو کتیبه تاریخی نیز گواه دیگری بر قدمت تاریخی این شهر است.
وی تأکید کرد: به اعتقاد برخی باستانشناسان از قبیل «گریشمن» و «دیاکانوف»، برخی محصولات مانند گندم و جو برای اولین بار در ارومیه به دست آمده و این موضوع، اهمیت این شهر را در زراعت و کشاورزی در تاریخ بیان میکند.
این مدرس با اشاره به وجود ادیان و اقوام مختلف ارومیه اظهار کرد: ارومیه از دیرباز محل زندگی اقوام و ادیان مختلف بوده است اما همواره تجانس و تعامل در این شهر وجود داشته است که این نشان از سبقه فرهنگی این شهر است.
در ادامه، مصطفی قلیزاده علیار دبیر محفل ادبی هاتف و مجری نشست با اشاره به پیشینه تاریخی ارومیه اظهار کرد: با توجه به پیشینه تاریخی، فرهنگی و تأثیرگذار شهر ارومیه، جلسات بررسی تاریخ ارومیه باید به شکل علمی، پژوهشی و مستند و متمادی برگزار شود و تمامی بنیادها باید به این مهم توجه کنند و لیکن حق تاریخی این شهر باید به خوبی ادا شود.
وی ضمن گرامیداشت سالروز فتح خرمشهر بیان کرد: به دلیل حضور شهیدان مهدی و حمید باکری در سوم خرداد ۱۳۶۱ در فتح خرمشهر، شهر ارومیه در تاریخ پرافتخار دفاع مقدس نقش اساسی داشته است.
این شاعر و نویسنده ضمن قرائت ابیاتی از یک قصیده استاد شهریار در توصیف ارومیه، گفت: شهریار دو قصیده فاخر در توصیف مناظر زیبای طبیعی ارومیه، سابقه تاریخی، جایگاه تمدنی و فرهنگی بینظیر ارومیه در مشرق زمین و ایران بزرگ سروده است.
قلیزاده افزود: عالمان و شاعران و هنرمندان بزرگی از شهر ارومیه برخاسته است از جمله آیت الله اصولی، اردوبادی، محدث اُرموی، حاج علی نشانی، شهرآشوب، و شاعر بانوی برجسته مریم جهانگیری که در سال ۱۳۲۸ علیه اسرائیل شعر سروده است.
در ادامه، سعید ملکی، معاون پژوهشی بنیاد ایران شناسی شعبه آذربایجانغربی با تأکید به ظرفیت ویژه شهر ارومیه برای گردشگری گفت: سفرنامه نویسان، تاریخنویسان و جغرافینویسان طی سفر به ایران و ارومیه در طول تاریخ، ویژگیهای این شهر را توصیف کردهاند و آثار آنها از منابع مهم تاریخی به شمار میرود.
وی در ادامه، ویژگیهای این شهر را در آثار دورههای مختلف بیان کرد و گفت: «ابن خردادبه» در کتاب «المسالک و الممالک» ارومیه را چنین توصیف کرده است: «ارومیه شهری است از دیار آذربایجان و بسیار قدیمی و با دریاچه 3 تا 4 میل فاصله دارد»؛ توصیف از زیباییها و طبیعت ارومیه به حدی بوده که از دوران قاجار این شهر به «دارالنشاط» معروف شد.
معاون پژوهشی بنیاد ایران شناسی با اشاره میهمان نوازی مردم ارومیه گفت: یک سفرنامهنویس فرانسوی در دوران قاجار در اثر خود آورده است: «ساکنین ارومیه، شریفترین، جسورترین و مهمان نوازترین مردم ایران هستند»
به گزارش ایبنا؛ سخنرانی داریوش علیزاده، کارشناس موسیقی و مدیر کانون عاشیقهای آذربایجان و واحد روابط عمومی حوزه هنری استان در خصوص موسیقی سنتی آذربایجان و لزوم توجه به میراث ناملموس این خطه و شعرخوانی تبسم رضازاده شدتی شاعر بومی در موضوع حماسه خرمشهر، از دیگر بخشهای این برنامه بود.
این جلسه با پرسخ و پاسخ پیرامون تاریخ ارومیه پایان یافت.
کد مطلب: 338731