برگزیده
-
کارنامه ادبی صادق چوبک، در گفتوگوی ایبنا با حسن میرعابدینی؛
صادق چوبک؛ ناتورالیستِ تندرو یا راوی رنجهای فراموششدگان؟
نویسنده کتاب «همهچیز فرو میپاشد: زندگی و آثار صادق چوبک» گفت: از منظر مضمونی، چوبک معمولاً به بخشهایی از جامعه میپردازد که کمتر دیده شدهاند؛ او از لایههای پایین و فراموششده جامعه مینویسد و آنچنان به این طبقات نزدیک میشود که گاه تصمیمات و رفتار شخصیتهایش حیرتانگیز و گاه هولناک به نظر میرسد.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با محمد حسینی؛
پشت سر مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند
محمد حسینی، نویسنده، گفت: در پشت سر اسمهایی چون مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند و میتوان گفت اگر کسی در عالم نویسندگی دارای توانمندی زیادی باشد و به شهرت برسد میتواند عایدی خوبی نیز برای تأمین یک زندگی مرفه داشته باشد؛ ولی همه هری پاتر نویس نیستند.
-
تخریب منزل پدر علم حقوق ایران در حملات اخیر؛
در سوگ خانهای که چراغ عدالت در آن روشن بود…
این خانه، صرفاً چهاردیواریای ساده نیست؛ بلکه آستانهای است که هزاران جوان ایرانی در آن تربیت شدند، حق آموختند، اخلاق ورزیدند و افتخار آفریدند.
-
نوشتن تجربه جنگ به مثابه تراپی؛
ناب، نایاب و داغ و زنده
ثبت مکتوب تجربیات جنگ در همان زمان وقوع یا لااقل در زمانی نزدیک به آن، ضمن آنکه روایتی دست اول از آن رویداد و از منظری متفاوت از گزارشهای رسمی ارائه میکند، همچنین میتواند حال و هوای انسانی را منتقل کند که آن واقعه را از نزدیک و به صورت زنده تجربه کرده و هنوز به اصطلاح داغ است و حس و احساساتی زنده دارد.
-
بازخوانی گفتوگو با کاوه فرخ پژوهشگر تاریخ جنگ؛
تاریخ ثابت کرده ایرانی به هر نحوی از خاک دفاع میکند
کاوه فرخ: ایرانی خواه نیروی نظامی داشته باشد و یا نداشته باشد، از زمان اسکندر تا به امروز از خاک خودش دفاع میکند به هر نحوی.بحث ژنتیک نیست اما به لحاظ فرهنگی شاهد یک نوع ایراندوستی در ایرانیان هستیم که به سادگی از بین نمیرود.
-
فواد نظیری در گفتوگو با ایبنا:
هیچ عقل سلیمی جنگافروزی را نمیپذیرد / ادبیات، بازتاب احوال انسانها در التهاب جنگ است
فواد نظیری، شاعر و مترجم ایرانی، گفت: ادبیات در مقطع تاریخی وقوع یک جنگ، عصاره این رخداد را میپروراند و تأثیر آن را بر عواطف انسانی و مسائل درونی بازگو میکند.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با آذردخت بهرامی؛
سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد
آذردخت بهرامی، داستاننویس، گفت: سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد و شاید فقط بتوان فیلمنامه را سفارشی نوشت که آن هم میتوان گفت جزو ادبیات نیست.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با منیرالدین بیروتی:
حرفهای نوشتن بدون دانش ادبی، بازار کتاب را مبتذل میکند
منیرالدین بیروتی، داستاننویس ایرانی، گفت: حتی اگر یک نویسنده حرفهای باشد و تماموقت بنویسد اما دانش ادبی کافی نداشته باشد، نه تنها سودی برای فرهنگ و ادبیات ندارد بلکه بازار کتاب را مبتذل میکند و سطح سلیقه جامعه را نیز پایین میآورد.
-
نگاهی به رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو؛
هیچ فاجعهای در کار نیست، اما همهچیز آرامآرام فرو میپاشد
مجله نیشن در مقالهای به تحلیل و بررسی رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو نویسنده معاصر کشور ایتالیا با موضوع فرهنگ مصرف گرایی در دنیای مدرن میپردازد که امسال توانسته به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یابد.
-
مصاحبه با نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025؛
نویسنده باید جرأت پرتاب سنگ به دریاچههای راکد داشته باشد
محمد سمیر ندا، نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025 در گفتوگویی صمیمانه از تجربه زیسته، زخمهای تاریخ و مسئولیت نوشتن در برابر حافظه جمعی سخن میگوید
-
هوش مصنوعی، بحران هویت نقد ادبی و آینده آموزش ادبیات
اگر هوش مصنوعی بتواند به اندازهی دانشجویان کارشناسی ارشد آثار ادبی مانند هملت را تحلیل کند، آیا هنوز نیاز به نقد ادبی انسانی و آموزش آن وجود دارد؟
-
میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها»-۱
فلوشیپ نشر تهران اردوی تدارکاتی بود/آمادگی برای ورود به بازار جهانی
کارشناسان، میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها» درباره محدودیتها، مباحث اجرایی، چالشهای زیرساختی نشر کتاب کودک و نابلدی و بیتوجهی ناشران به کسب آمادگی برای حضور در بازارهای جهانی با توجه به قابلیتهای ادبیات کودک و نوجوان گفتند.
-
به همت خردسرای فردوسی مشهد؛
دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» منتشر شد
خراسانرضوی - دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» به همت خردسرای فردوسی مشهد و با نظارت محمدجعفر یاحقی منتشر شد.
-
مروری بر کتاب «هایدگر و نازیسم» نوشته ویکتور فاریاس؛
فیلسوف نازی
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
-
راهاندازی ایستگاه دیجیتال نسخ خطی گنجینه رضوی در کتابخانه ملی ازبکستان
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
-
مروری بر «شر در اندیشه مدرن؛ تاریخ فلسفه از چشماندازی متفاوت»؛
زمینلرزه در ارکان آگاهی بشر
«نیمن» دست به نگارش تاریخ فلسفه، با محوریت موضوع «شر»،پرداخته است. او در مطالعه خود نشان میدهد تغییرات دیدگان انسان، بهخصوص انسان غربی، در رابطه با مفهوم شر، منجر به تحولاتی بنیادین شده که در عموم تاریخنگاریهای فلسفه، نادیده گرفته شدهاست
-
بازار داغ کتابهای فلسفی در گفتوگو با حسین شیخرضایی؛
فلسفهخوانی در زمانه بحران معنا
حسین شیخ رضایی معتقد است: توجه روزافزون مردم به فلسفه، نشانگر جستجوی آنها برای معنا و راهکارهای عملی در زندگی است، نه صرفاً مباحث انتزاعی. او تأکید میکند که «فلسفههایی برای زندگی» به دلیل پرداختن به همین دغدغههای انضمامی و نیاز به معنایابی در جامعه، با استقبال چشمگیر مواجه شده و به پناهگاهی فکری بدل گشتهاند.
-
درباره کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی»؛
برای پیشگیری از «انحطاط تمدن»
مطالعه دیستوپیا در اندیشه کلیز در کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی» از مرزهای نقد ادبی فراتر رفته و به یک ابزار مفهومی در علوم انسانی، تاریخ اندیشه، و تحلیل ایدئولوژی بدل میشود. این یادداشت در پی آن است که ظرفیت دیستوپیا را برای بازاندیشی در باب تمدن، سیاست، و انسانِ معاصر، از رهگذر بازخوانی پروژه کلیز، بهمثابه یک امکان نظری جدید برجسته سازد.
-
گفتوگو با علیرضا بهشتی به مناسبت درگذشت السدیر مکاینتایر ؛
فضیلتگرای ارسطویی
به نظر میرسد تفسیری که مکاینتایر از نظریه بحران معرفتشناختی ارائه میدهد، ما را در فهم تحولات فکری تاریخ ایران بسیار کمک میکند.
-
رئیس بنیاد ایرانشناسی در روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی:
شاهنامه کاخ بلند فرهنگ ایرانی است
علی اکبر صالحی: «حکیم ابوالقاسم فردوسی تنها یک شاعر نبود، بلکه معمار زبان فارسی و پاسدار هویت ملی ایران بود. شاهنامه او نه فقط یک اثر ادبی، بلکه شناسنامه فرهنگی ملت ایران است.»
تازهها
-
تصویری قدیمی از استادان دانشکده حقوق دانشگاه تهران
تصویری قدیمی از استادان دانشکده حقوق است که در آن، سیدمحمد مشکوه و مرحوم محمد سنگلجی به همراه دکتر موسی عمید (رئیس دانشکده)، در میان جمع استادان دیده میشوند. این عکس از مجموعه عکسهای کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران است و لحظهای از تاریخ علمی و فرهنگی دانشگاه را ثبت کرده است. در کنار مرحوم سنگلجی، دکتر محمود شهابی ایستاده است.
-
وقتی کندوکاو درون به جای رهایی، اسارت میآورد؛
خانم دالووی در عصر ما!
در عصری که شبکههای اجتماعی ما را به نمایش دائمی «خود درونی» ترغیب میکنند، شخصیتهای رمان ویرجینیا وولف بیش از هر زمان دیگری آشنا به نظر میرسند. اما آیا این سفر بیپایان به اعماق ذهن، که زمانی وعده رهایی میداد، امروز به نوعی اسارت مدرن بدل شده است؟
-
روایت تحلیلی از توسعه روستایی ایران در نشر راتلیج؛
جهانی شدن دانش بومی
این کتاب، نهفقط نقطه اوج فعالیت حرفهای دکتر مصطفی ازکیا، بلکه نقطه آغاز ورود جامعهشناسی توسعه ایران به گفتوگوی جهانی است
-
درباره کتابی تازه منتشر شده احسان یارشاطر؛
نظریهپرداز دوام ایران
حضور ایران در دوران پس از ساسانی، به ویژه در دوره اسلامی، نشاندهنده تداوم و تحول فرهنگ و تمدن ایرانی است
-
«نجات روح مدرن» در گفتوگو با حرمت رضوی؛
روانشناسی به عنوان ابزاری برای بازتولید نظم سرمایهدارانه
روانشناسی کاربردی با تحلیل الگوهای شناختی و هیجانی افراد در زمینههای مختلف زندگی یعنی خانواده، کار و جامعه سعی در بازتعریف مرز میان سلامت و بیماری روانی دارد؛ مرزی که همواره در کشمکش با تحولات فرهنگی و اجتماعی بازتعریف میشود. از اینرو، نجات روح نه صرفاً در معنای دینی یا متافیزیکی، بلکه در قالب نوعی پروژه فرهنگی/روانی مطرح میشود که رواندرمانی یکی از ابزارهای محوری آن است.
-
بازخوانی «روح جهان» اثر راجر اسکروتن:
شجاعت زیستن
کتاب «روح جهان» اثر فیلسوف بریتانیایی، راجر اسکروتن، نقدی است بنیادین بر جهانبینی مدرن که با تقدسزدایی و انکار معنا، چهره انسانی عالم را مخدوش کرده است
-
درسهای فیلمنامهنویس دایناسورها برای ادبیات سینمایی؛
تغییر به مثابه بهبود: اقتباس هوشمندانه «پارک ژوراسیک»
در دنیای اقتباسهای سینمایی، تغییر سرنوشت شخصیتها همیشه بحث برانگیز بوده است. اما به اعتقاد یک فیلمنامهنویس، مورد پارک ژوراسیک نشان میدهد گاهی این تغییرات میتواند به غنای اثر بینجامد.
-
شماره ۱۷۹ ماهنامه دینی، فرهنگی، مجالس حسینی
قیصر آخوندها در خیمه
پرونده چهره این شماره خیمه به یادبود سید محمود دعایی اختصاص دارد. نام این پرونده «قیصر آخوندها» است و در آن مطالبی از رضا داوری اردکانی، بهاءالدین خرمشاهی، محمد جواد حجتی کرمانی، مهدی محقق، نوش آفرین انصاری، عبدالحسین معزی، عطاءالله مهاجرانی، عباس صالحی، محسن اسماعیلی، عباس صالحی، محمد رجبی، محمد کاظم تقوی، رضا امیرخانی و حورا صدر منتشر شده است.
-
عصر هوش مصنوعی و ضرورت احیای علوم انسانی؛
هشدار نویسنده «بازی بیپایان» درباره «تنهایی امپراتوری» در عصر فناوری
دیوید فاستر والاس، نویسنده مشهور آمریکایی، طی یک سخنرانی بر ضرورت پرورش علوم انسانی در مواجهه با فناوریهای پیشرفته تاکید میکند و هشدار میدهد که اگر این مهارتهای انسانی بنیادین را از دست بدهیم، در نهایت به تنهایی و بیکلامی گرفتار خواهیم شد.
-
در کتاب «فلسطین عزیز»؛
بازخوانی جنگ ۱۹۴۸ از میان نامههای سربازان
کتاب «فلسطین عزیز» با کنار هم گذاشتن شعارهای پرطمطراق جنگی دولتها و زمزمههای پنهان در نامههای سربازان، به قلب تضادهای جنگ ۱۹۴۸ میزند. نویسنده نشان میدهد که چگونه تاریخ رسمی برای پنهان کردن تردیدها، تبعیضها و انسانیتِ هر دو جبهه ساخته شده بود.
-
روایتی از یک کتابخانه روستایی خودگردان؛
کتابخانه «سهموی شمالی»؛ بیپناه در جوار صنعت نفت و گاز/ پتروشیمیها همکاری نکردند
بوشهر- کتابخانه روستای«سهموی شمالی» با وجود اینکه در جوار واحدهای عظیم صنعت نفت و گاز استان بوشهر قرار گرفته اما تاکنون نتوانسته است از محل مسئولیتهای اجتماعی این صنایع، بهره کافی ببرد و همچنان در محرومیت و کمبود امکانات باقی مانده است.
-
دبیرخانه جایزه گزارش داد؛
راهیابی ۴۲ رمان و داستان کوتاه به فهرست بلند مهرگان ادب
دبیرخانه جایزه «مهرگان ادب» گزارش دورههای بیستوسوم و بیستوچهارم این رویداد را منتشر کرد؛ ۲۱ رمان و ۲۱ مجموعه داستان کوتاه با رأی اکثریت داوران به فهرست بلند جایزه مهرگان ادب راه یافتهاند.
-
داستانها برای نوجوانان کمسن جذاب نیست؛
رمان نوجوان یا رمان بزرگسال در لباس نوجوان؟
تحقیقات جدید دانشگاه میسیسیپی نشان میدهد شخصیتهای اصلی در رمانهای نوجوانان (YA) بهطور قابلتوجهی مسنتر شدهاند.
-
بازنویسی و بازآفرینی در گفتوگو با نویسنده «قصههای شاهنامه»؛
افسانهها و اسطورهها باید در زندگی کنونی جریان پیدا کنند
نویسنده مجموعه ۱۲ جلدی «قصههای شاهنامه» براین باور است: در جهان بازآفرینی، نویسنده نه فقط راوی، بلکه آفریننده دوم است؛ کسی که میتواند آشپزهای گمنام ضحاک را به قهرمانان اصلی داستان بدل کند. به گفته آتوسا صالحی، اسطورهها را باید از دل متنها بیرون کشید و به زبان امروز بازتعریف کرد، همانگونه که تالکین و گیمن از اسطورههای کهن، جهانهای نو ساختند.
-
در همدان برگزار میشود؛
پویش «صدای وطن»؛ فرصتی برای اتحاد و همبستگی
همدان - پویش استانی «صدای وطن» با هدف رساندن صدای اقتدار، ایستادگی، اتحاد و مقاومت مردم ایران به همگان برگزار میشود.
-
اثر تازه انتشارات سِکویا در حوزه نمایشنامهنویسی؛
سه نمایشنامه در یک جلد؛ روایتی از اطاعت، قدرت و رهایی
کتاب «دو تا یکی» نوشته سیرانوش موسوی، شامل سه نمایشنامه کوتاه با روایتی مدرن، زبانی موجز و درونمایههایی فلسفی و سیاسی، از سوی انتشارات سِکویا منتشر شد. این اثر نمایشی با نگاهی متفاوت به مفاهیمی چون اختیار، اطاعت، و سکوتهای خشونتبار میپردازد.
-
از سوی انتشارات سرشار؛
کتاب «تجربیات سیاست تجارت الکترونیکی کره» منتشر شد
قزوین- کتاب «تجربیات سیاست تجارت الکترونیکی کره» تألیف «یانگ کوان سونگ» با ترجمه فائزه عبدلی منتشر شد.
-
چگونه یک اکشن پلن (Action Plan) بنویسیم؟
در این مقاله توضیح میدهیم که Action Plan چیست، چرا اهمیت دارد و چگونه میتوانید برنامهای تدوین کنید که به شما در دستیابی به اهدافتان کمک کند. با ما همراه باشید.
-
خرید سرور مجازی ویندوز؛ راهنمای جامع برای مبتدیان و حرفهایها
راهنمای جامع خرید سرور مجازی ویندوز
انتخاب شرکت هاستینگ معتبر، اساس یک تجربه موفق خرید VPS ویندوز است. باید به سابقه فعالیت، رضایت کاربران و نمونههای موفق توجه کنید تا مطمئن شوید زیرساختهای فنی قوی و پشتیبانی حرفهای ارائه میدهند. در ادامه به این بحث میپردازیم.
-
نقش مدیران مالی در بهینهسازی فرآیند ارسال صورتحسابها
فعالیت مدیران مالی در دنیای امروز به شکل قابلتوجهی با فناوری گره خورده و یکی از ابزارهای پرکاربرد برای این گروه از مدیران، نرم افزار مودیان مالیاتی است. مدیران مالی با استفاده از این ابزار قادرند فرآیندهای مرتبط با صدور و ارسال صورتحساب را بهصورت دقیق، سریع و قابل پیگیری مدیریت کنند. در این مقاله به بررسی تاثیر نرم افزار های سامانه مودیان در پیشبرد و خدمات رسانی مدیران مالی میپردازیم.
نظر شما