سهیلا عبدالحسینی، نویسنده کتاب «صادقانه» با بیان اینکه نوشتن این رمان مذهبی واقعا سخت بود و باید احتیاط زیادی میشد، گفت: نوشتن ابن نوع کتابها اصلا قابل قیاس با نوشتن رمان در سایر موضوعها نیست.
این نویسنده تصریح کرد: روزی دربقعه یک امامزاده بعد از نماز مشغول دعا بودم که با من تماس گرفتند و از طرح به نشر یعنی تولید 10 رمان درباره ائمه اطهار (ع) گفتند. من همان لحظه با توجه به اینکه آن امامزاده از نوادگان امام صادق (ع) بودند تصمیم گرفتم درباره ایشان رمان بنویسم. در مدت نوشتن کتاب صادقانه زندگی من تغییر و تحولات زیادی کرد، نوشتن اثر سه سال طول کشید که یک سال آن صرف تحقیق شد.
کامران پارسینژاد، از نویسندگان طرح 10 رمان درباره ائمه اطهار (ع) نیز در این نشست گفت: طرح جدید به نشر با هدف تولید رمان درباره ائمه اطهار سه سال پیش مطرح شد که من و نویسندگانی دیگر از جمله یوسف قوجق، محسن پرویز، مریم بصیری و سهیلا عبدالحسینی در آن مشارکت داریم.
وی ادامه داد: رمانهای این طرح درباره امام حسن عسکری (ع)،امام حسین (ع)، امام سجاد (ع)، امام محمد باقر (ع)، امام جعفر صادق (ع)،امام موسی کاظم (ع) ،حضرت ابوالفضل (ع)، حضرت فاطمه (س) و امام علی (ع)نوشته شده ونویسندگان این طرح همه صاحب نظر هستند. نوشتن درباره زندگی ائمه اطهار(ع) حساسیتهای خاص خود را دارد و نویسندگان این طرح با عشق و سعه صدر کار کردند. خوشبختانه سعید طاووسی هم به عنوان کارشناس تاریخی در کنارمان بود که به تاریخ و داستان تسلط دارد و این ویژگی را هرکسی ندارد.
سعید طاووسی مسرور، نویسنده و پژوهشگر تاریخ اسلام نیز در این نشست گفت: در جلسات متعدد گروهی به شکل حضوری و مجازی گفتوگو میکردیم و کار به نتیجه رسید. اولین ثمره آن، کتاب «صادقانه» است که محور آن تاریخی است و از تخیل و فضاسازی هم در آن استفاده شده است. این کتاب بسیار خوشخوان است و پیچ و تاب ندارد.
وی با بیان اینکه مواجهه من با متون قبل از چاپ سختگیرانه است، افزود: به همین دلیل کارهایم زمانبر است. کتاب «مردی که همه چیز میدانست» دومین اثر این طرح در حال چاپ است که به زندگی امام باقر (ع) میپردازد و توسط مریم بصیری نوشته شده است. در این کتاب از نظر فضاسازی به جزئیات بیشتری پرداخته شده است.
طاووسی مسرور بیان کرد: در کتاب «صادقانه» زوایه دید اول شخص نیست و فاصله قلم با معصوم حفظ شده است و این یک امتیاز محسوب میشود. کسی که کتاب «صادقانه» را میخواند درشرایط عصر امام صادق(ع) قرار میگیرد و شاید بیشتر از کسی که فقط کتاب تاریخی میخواند اطلاعات کسب کند.
احمد شاکری، منتقد ادبی نیز با بیان اینکه برای نوشتن داستان تاریخی باید به داستان و تاریخ اشراف داشته باشیم، افزود: به مخاطبان توصیه میکنم کتاب صادقانه را بخوانند. ین اثر نشانههای تحقیق تاریخی را دارد. اسم کتاب صادقانه است اما در مورد زندگی امام صادق(ع) نیست. ساحت علمی امام (ع) در کتاب صادقانه درست انتخاب شده اما بهدرستی پردازش نشده است. وقتی میخواهیم ساحتهای علمی را داستان کنیم نیاز به کشمکش عقلی و فکری داریم.
شاکری ادامه داد: همه فصلهای کتاب صادقانه با گفته امام صادق(ع) آغاز شده است و کاش گفته هر فصل نماینده آن فصل بود. چنین طرحهایی علاوه بر مشاور تاریخی به مشاور کلامی و فلسفي هم نیاز دارد. نکته دیگر این است که صادقانه داستانی مردانه است با وجود اینکه نویسندهاش خانم است در صورتی که یکی از نشانههای ادبیات زنانه خودگویی است. همه گفتوگوها در کتاب صادقانه پشت سر هم آمده است. این کتاب پانوشت دارد اما داستان نباید پانوشت داشته باشد. توصیفات این کتاب خوب و عالی است و پیشنهاد میکنم برای این کتاب جلسات نقد متعدد برای بررسی از روایات مختلف برگزار شود.
نظر شما