به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بیرجند، در این نشست که چهارشنبه شب همزمان با فرارسیدن دهه نخست محرم، در محل این کانون واقع در بوستان توحید بیرجند برگزار شد؛ مهدی دهقانی، مدرس دانشگاه و کارشناس مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی، به تحلیل و بررسی روند تحولات آیینهای عاشورایی در عصر حاضر پرداخت.
وی در سخنانی با تأکید بر اینکه ما ایرانیان ملتی آیینی هستیم، اظهار داشت: فرهنگ ایرانی از دیرباز با آیینهای ملی، مذهبی و تمدنی عجین بوده و در میان این آیینها، آیینهای عاشورایی از جایگاه ویژهای برخوردارند.
دهقانی با اشاره به سه کارکرد اصلی آیینهای عاشورایی، بیان کرد: نخست، باید روایت توصیفی دقیق و مستندی از واقعه عاشورا ارائه شود، دوم، تبیین پیامها و پیامدهای این واقعه تاریخی ضرورت دارد؛ و سوم، مداومت و احیای صحیح این آیینها اهمیت بسزایی برخوردار است.
وی در ادامه با اشاره به پدیده تحریف در آیینهای مذهبی، تصریح کرد: تحریف، پدیدهای مسبوق به سابقه در عرصه دین است. حتی در قرآن کریم نیز به برخی از تحریفهای صورتگرفته توسط قوم یهود اشاره شده است.
دهقانی با تجلیل از تلاشهای عالمان دینی در مقابله با تحریفات عاشورا، افزود: یکی از پیشگامان این حوزه شهید مرتضی مطهری است که با شجاعت و دقت به تحلیل انحرافات صورتگرفته در واقعه عاشورا پرداخته است.
وی افزود: مجموعه گفتارهای وی در کتاب حماسه حسینی، منبعی ارزشمند برای بازشناسی این تحریفات است.
وی از مهمترین تحریفات معاصر را تقدسنمایی برخی مراسمهای جانبی در آیینهای عاشورایی دانست و گفت: برای نمونه در دهههای گذشته، قمهزنی در حال تبدیلشدن به یک امر مقدس بود، اما خوشبختانه با هوشیاری مراجع عظام تقلید، این جریان کنترل شد.
دهقانی همچنین نسبت به ورود برخی مظاهر فرهنگ غربی به مجالس عزاداری هشدار داد و اظهار کرد: متأسفانه امروزه شاهد استفاده از موسیقیهای نامتناسب با فضای سوگواری در برخی از مداحیها هستیم که میتواند اصالت آیینهای عاشورایی را تحتالشعاع قرار دهد.
نظر شما