السودانی در سخنرانی خود در مراسم جشن راه اندازی نمایشگاه بینالمللی کتاب بغداد گفت: «اعلام میکنیم که دولت عراق به دلیل اعتقاد به اینکه فرهنگ برتر از بحران است، از امور فرهنگی حمایت خواهد کرد.»
وی افزود: «حمایت از فرهنگ بخشی از برنامه دولت است.»
ثبت مکتوب تجربیات جنگ در همان زمان وقوع یا لااقل در زمانی نزدیک به آن، ضمن آنکه روایتی دست اول از آن رویداد و از منظری متفاوت از گزارشهای رسمی ارائه میکند، همچنین میتواند حال و هوای انسانی را منتقل کند که آن واقعه را از نزدیک و به صورت زنده تجربه کرده و هنوز به اصطلاح داغ است و حس و احساساتی زنده دارد.
کاوه فرخ: ایرانی خواه نیروی نظامی داشته باشد و یا نداشته باشد، از زمان اسکندر تا به امروز از خاک خودش دفاع میکند به هر نحوی.بحث ژنتیک نیست اما به لحاظ فرهنگی شاهد یک نوع ایراندوستی در ایرانیان هستیم که به سادگی از بین نمیرود.
فواد نظیری، شاعر و مترجم ایرانی، گفت: ادبیات در مقطع تاریخی وقوع یک جنگ، عصاره این رخداد را میپروراند و تأثیر آن را بر عواطف انسانی و مسائل درونی بازگو میکند.
آذردخت بهرامی، داستاننویس، گفت: سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد و شاید فقط بتوان فیلمنامه را سفارشی نوشت که آن هم میتوان گفت جزو ادبیات نیست.
منیرالدین بیروتی، داستاننویس ایرانی، گفت: حتی اگر یک نویسنده حرفهای باشد و تماموقت بنویسد اما دانش ادبی کافی نداشته باشد، نه تنها سودی برای فرهنگ و ادبیات ندارد بلکه بازار کتاب را مبتذل میکند و سطح سلیقه جامعه را نیز پایین میآورد.
مجله نیشن در مقالهای به تحلیل و بررسی رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو نویسنده معاصر کشور ایتالیا با موضوع فرهنگ مصرف گرایی در دنیای مدرن میپردازد که امسال توانسته به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یابد.
محمد سمیر ندا، نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025 در گفتوگویی صمیمانه از تجربه زیسته، زخمهای تاریخ و مسئولیت نوشتن در برابر حافظه جمعی سخن میگوید
اگر هوش مصنوعی بتواند به اندازهی دانشجویان کارشناسی ارشد آثار ادبی مانند هملت را تحلیل کند، آیا هنوز نیاز به نقد ادبی انسانی و آموزش آن وجود دارد؟
کارشناسان، میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها» درباره محدودیتها، مباحث اجرایی، چالشهای زیرساختی نشر کتاب کودک و نابلدی و بیتوجهی ناشران به کسب آمادگی برای حضور در بازارهای جهانی با توجه به قابلیتهای ادبیات کودک و نوجوان گفتند.
خراسانرضوی - دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» به همت خردسرای فردوسی مشهد و با نظارت محمدجعفر یاحقی منتشر شد.
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
«نیمن» دست به نگارش تاریخ فلسفه، با محوریت موضوع «شر»،پرداخته است. او در مطالعه خود نشان میدهد تغییرات دیدگان انسان، بهخصوص انسان غربی، در رابطه با مفهوم شر، منجر به تحولاتی بنیادین شده که در عموم تاریخنگاریهای فلسفه، نادیده گرفته شدهاست
حسین شیخ رضایی معتقد است: توجه روزافزون مردم به فلسفه، نشانگر جستجوی آنها برای معنا و راهکارهای عملی در زندگی است، نه صرفاً مباحث انتزاعی. او تأکید میکند که «فلسفههایی برای زندگی» به دلیل پرداختن به همین دغدغههای انضمامی و نیاز به معنایابی در جامعه، با استقبال چشمگیر مواجه شده و به پناهگاهی فکری بدل گشتهاند.
مطالعه دیستوپیا در اندیشه کلیز در کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی» از مرزهای نقد ادبی فراتر رفته و به یک ابزار مفهومی در علوم انسانی، تاریخ اندیشه، و تحلیل ایدئولوژی بدل میشود. این یادداشت در پی آن است که ظرفیت دیستوپیا را برای بازاندیشی در باب تمدن، سیاست، و انسانِ معاصر، از رهگذر بازخوانی پروژه کلیز، بهمثابه یک امکان نظری جدید برجسته سازد.
به نظر میرسد تفسیری که مکاینتایر از نظریه بحران معرفتشناختی ارائه میدهد، ما را در فهم تحولات فکری تاریخ ایران بسیار کمک میکند.
علی اکبر صالحی: «حکیم ابوالقاسم فردوسی تنها یک شاعر نبود، بلکه معمار زبان فارسی و پاسدار هویت ملی ایران بود. شاهنامه او نه فقط یک اثر ادبی، بلکه شناسنامه فرهنگی ملت ایران است.»
رسانه حتی اگر عزم بیطرفی داشته باشد «نمیتواند» بیطرف باشد، هم به دلیل محدودیتهای نگرش خودش، هم به دلیل جبر مخاطب که مجال بیطرفی را از رسانهها سلب میکند.
چرا دیگر نامی مثل «اِما بوواری» یا «آنا کارنینا» در ذهنها نمیماند؟ در دورانی که نامها بیشتر در شبکههای اجتماعی و سیاست شنیده میشوند تا در رمانها، جای شخصیتهای ماندگار ادبی کجاست؟ نگاهی دوباره به سخنان اینگبورگ باخمن ما را به این پرسش مهم میرساند: آیا ادبیات هنوز میتواند نامهایی بسازد که زنده بمانند؟
مراجعه به کتاب راهنمایی که برپایهی اطلاعات دست اول و نقشههای بهکارآمدنی نوشته شده باشد نه تنها برای گردشگران و بازدیدکنندگان میراث تاریخی و فرهنگی ضرورت دارد، بلکه برای متخصصان و کارشناسان نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.
۱۲ تیر ۱۳۶۷ هواپیمای مسافربری پرواز ۶۵۵ ایرانایر که از تهران عازم دبی بود، پس از توقف در بندرعباس، در میانه مسیر، توسط دو موشک ناو آمریکایی سرنگون شد. این پرواز که حامل ۲۹۰ مسافر و خدمه شامل زنان، کودکان و غیرنظامیان بود، بر فراز آبهای خلیج فارس منفجر شد و تمامی سرنشینان آن جان باختند.
نگاهی به چاپخانههای آسیب دیده از جنگ ۱۲ روزه نشان میدهد، فعالان این حوزه با همه خسارتها و تهدیداتی که از سر گذراندند اما پای کار و تولید ماندند.
فارس- مصطفی انصافی، داستان نویس در آیین رونمایی کتاب رمان «نوری، نادیا، ولادیمیر و دیگران» که در شیراز برگزار شد، گفت: قصه درست گفتن کار خیلی دشواری است.
همدان - مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان گفت: کتابخانههای عمومی در حال ساخت همدان در صف جذب اعتبار هستند.
بوشهر - کتاب «دوران خوش نوجوانی» نوشته یونس قیصیزاده، نویسنده و روزنامهنگار جنوبی که راهکارهایی عملی برای نوجوانان و دانستههایی مفید برای والدین ارائه میکند، به همت انتشارات شروع بوشهر منتشر شد.
همدان - شاعر و نویسنده کودک و نوجوان همدانی گفت: کتاب «آسمان به فکر صلح» سروده غلامرضا بکتاش، نوجوانان را از گشت و گذار معمولی در طبیعت عبور میدهد و به یک اندیشه فلسفی و تفکر عمیق میرساند.
آذربایجانغربی- نویسنده و پژوهشگر ارومیهای معتقد است که ادبیات آیینی در آذربایجانغربی، بازتابدهنده عمق باورها و ارادت مردم این منطقه به خاندان پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) است و همچنان به عنوان یکی از شاخههای مهم ادبیات معاصر ایران شناخته میشود.
گلستان- از آغاز ماه محرم، جمعی از شاعران و اهل قلم استان گلستان در کنار دیگر اهالی فرهنگ و هنر در تالار فخرالدین اسعد گرگانی گردهم میآیند تا در قالب رویدادی با عنوان «تکیه فرهنگ و هنر» اشعار و دلنوشتههایی عاشورایی را قرائت کنند و پیام و فرهنگ امام حسین (ع) را با زبان هنر به عموم مخاطبان منتقل کنند.
بوشهر- محمدرضا بلادی، نویسنده و پژوهشگر جنوبی با بیان اینکه سنج و دمام یک «نماد فرهنگی» است، بر این باور است که این آیین نهتنها میراثی موسیقایی، بلکه حامل ناخودآگاه تاریخی، دینی و اجتماعی مردمان بوشهر و مناطق هم فرهنگ آن در شبهقاره هند و آفریقاست که به زبان صدا، هویت خویش را روایت میکنند.
«وودواکرها» تلاش میکند تا طریقه مواجه شدن با شرایط پیچیده را به نوجوانان آموزش دهد. شخصیت اصلی داستان که نیمی انسان و نیمی شیر کوهی است، نمادی از تفاوتهایی است که به شکل معمول در انسانها وجود دارد و باید راه پذیرش و زندگی کردن با آنها را آموخت. خواندن این کتاب میتواند به نوجوانی که سرشار از این احساسات دوگانه درخصوص هویت خود است و تلاش میکند تا جهان پیرامونش را بهتر بشناسد و با آن هماهنگ شود، تجربیات ارزشمندی را منتقل کند.
کتاب «سیری بر اسطوره و قدرت»نوشته منیژه پورعلی، از آثار منتخب جشنواره پایاننامههای برتر کشوری، اخیرا توسط انتشارات بنیاد استاد شهریار به چاپ رسیده است.
حسین را کودکی بود- یکساله- بگریست.. او را پیش خواست و به کنار گرفت. مردی از بنی اسد- لعنهالله- تیری بینداخت، به گلوی آن کودک طفل اندر که بر کنار حسین بود- رضیالله عنه- و او را بکشت. حسین کودک را از کنار بنهاد و کنارش پرخون شد و گفت انا لله و انا الیه راجعون
امروز که در حدود ۵۲۰ سال از خطبه تاریخی شاه اسماعیل در تبریز میگذرد این تاجدار مؤسس گمنام و نادیده انگاشته شده مانده و سؤال این است که آیا سخن از حکمت خطایی و اندیشیدن درباره بخشی از تاریخ مکتوم ایران در آذربایجان به نوعی بازشناسی هویت ایرانی نیست؟
آنچه بلاذری درباره امام حسین (ع) نوشته ۸۹ روایت است که با روایتی درباره فضایل امام حسین (ع) شروع میشود و به بر شمردن فرزندان و و تاریخ زندگی امام (ع) ادامه مییابد و گام به گام قصه کربلا را روایت میکند.
حیدرعلی کربندی، پیشکسوت حوزه صحافی و مدیر صحافی ایران مهر و گلستان درگذشت.
غلامعلی رشید علینور در این عکس همراه سپهبد علی صیاد شیرازی، مهدی چمران و برخی دیگر از چهرههای نظامی در عکس دیده میشود.
کتاب «مقتل الامام امیرالمومنین علی بن ابیطالب علیهالسلام» با ترجمهی دکتر محمود مهدوی دامغانی در نوبت اول چاپ روی پیشخوان کتابفروشیها قرار گرفت.
رمان «بنده خدا» نوشته کورمک مککارتی، کاوشی عمیق در طبیعت انسانی و تأثیرات طردشدگی اجتماعی است.
ایلام- مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام با اشاره به استمرار جریان نقد و بررسی کتاب در استان، گفت: جریان نقد و بررسی کتاب مولفان و ناشران ایلامی در دستور کار این مجموعه قرار دارد.
شب خاطرهانگیز برنامه «اکنون» با اجرای سروش صحت با موضوع جایگاه زبان و ادبیات کلاسیک در جهان معاصر، پیوندی میان فرم و محتوا، و بازگشت به تاریخ بیهقی و گلستان سعدی جایی که مخاطب بار دیگر میزبان اندیشه و زبان یاسین حجازی شد؛ نویسندهای که با کتاب «آه» و مطالعاتش در حوزه تاریخ بیهقی و نثر کلاسیک، نقشی جدی در احیای توجه به متون کهن فارسی داشته است.
نظر شما