یکشنبه ۱۲ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۶:۴۸
رجوع صنعت چاپ به مراکز علمی و دانشگاهی ضروری است

کارشناسان صنعت چاپ در نشست علمی و تخصصی «نقش تشکل‌های علمی، پارک‌های علم و فناوری و انستیتو تخصصی چاپ و بسته‌بندی» با انتقاد از نبود ارتباط موثر و نزدیک بین دانشگاه و صنعت، بر ضرورت رجوع صنعت چاپ به مراکز علمی و دانشگاهی و طرح مسائل فناورانه و ایده‌پرورانه تاکید کردند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)، نشست علمی و تخصصی «نقش تشکل‌های علمی، پارک‌های علم و فناوری و انستیتو تخصصی چاپ و بسته‌بندی» و مراسم اختتامیه نهمین هفته نکوداشت صنعت چاپ به‌مناسبت روز ملی چاپ ایران، شنبه (11شهریورماه) با حضور جمعی از فعالان صنعت چاپ در پارک علم و فناوری دانشگاه امیرکبیر برگزار شد.
 
در این مراسم، محمد بیطرفان، رئیس انجمن علمی فناوری چاپ در سخنانی با اشاره به برگزاری هفت نشست علمی و تخصصی، عنوان کرد: در این نشست‌ها به مسائل گوناگونی نظیر هوش مصنوعی در صنعت چاپ، موضوع صدور مجوزها، موضوع حکمرانی و ... پرداخته شد. امسال نشست تخصصی درگاه ملی مجوزها در استان همدان و به میزبانی اداره کل فرهنگ و ارشاد این استان برگزار و از خانواده مرحوم طیب محرابی اختر پیشکسوت چاپ همدان تقدیر شد.
 
وی شکل‌گیری گفتمان مناسب در حوزه چاپ و توسعه این صنعت را ازجمله دستاوردهای این هفته برشمرد و ادامه داد: در این میان معتقدم که ارتباط میان دانشگاه و صنعت ضرورت دارد، یکی از مسئولیت‌های انجمن‌های علمی برقراری ارتباط میان دانشگاه و صنعت است. به عقیده من انجمن علمی فناوری چاپ ایران توانسته در حد توان به خوبی این ارتباط را ایجاد کند. معتقدم صنعت چاپ تا حدودی جایگاه خود را پیدا کرده ‌است، برای هفت تفاهم‌نامه علمی پژوهشی با دانشگا‌ه‌ها و مراکز پژوهشی مختلف مانند دانشگاه صنعتی امیرکبیر به امضا رسیده که قدم مهمی است.
 
بیطرفان همچنین به تلاش‌ها و پشتیبانی دفتر امور چاپ و نشر و معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد اشاره کرد و گفت: در آینده نزدیک شاهد عملیاتی شدن تفاهمنامه‌ بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دانشگاه صنعتی امیرکبیر که به پیشنهاد و همت انجمن صورت پذیرفت، هستیم.
 
وی با اشاره به جایگاه ویژه دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: این دانشگاه به‌عنوان یک دانشگاه تراز اول در سطح کشور در سطح بین المللی نیز از رنکینگ بالایی برخوردار است. از ایجاد این ارتباط بین انجمن علمی فناوری چاپ و دانشگاه خوشحالیم و امیدواریم که این همکاری‌ها با این دانشگاه به وقوع اتفاقات خوبی در صنعت چاپ منجر شود.

لزوم رفع وابستگی در صنعت چاپ 

در ادامه این نشست، فرهنگ فصیحی، رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز در سخنانی گفت: انجمن علمی فناوری چاپ از ظرفیت‌های بالفعل و بالقوهای در خلق تحولات جدی در صنعت چاپ کشور برخوردار است و امیدوارم صنعت و دانشگاه و همین طور تشکل‌ها و متولیان امر این فرصت را مغتنم شمرده و از آن به‌طور عملی حمایت کنند.
 
وی با بیان اینکه حوزه‌های محدودی در کشور وجود دارند که بتوانند رسالتی به دوش بگیرند و ماموریتی در کشور به سرانجام برسانند تا به معنای واقعی صنعت محسوب شوند، ادامه داد:  صنعت حوزه‌ای است که گستره وسیعی از موضوعات را دربر می‌گیرد، این ویژگی‌ها برای صنعت چاپ صدق می‌کند و این صنعت جزو معدود صنایعی است که می‌توان نام واقعی صنعت را به آن اطلاق کرد.
 
فصیحی یادآور شد: صنایع دیگری مانند صنعت نفت و صنعت دفاعی وجود دارند اما به عقیده من حتی چنین صنعت‌هایی نیز نمی‌توانند نقش ویژه‌ای در اقتصاد کشور ایجاد کنند. صنعت چاپ هم از نظر گستردگی موضوع و هم از لحاظ عمومی شدن، صنعتی کامل است و ظرفیت بالایی برای سرمایه‌گذاری دارد.
 
به گفته وی، اگر صنعت چاپ اقتصادی شود و عموم مردم نیز از آن بهره ببرند، نوآوری اتفاق خواهد افتاد. این ظرفیت در صنعت چاپ به شکل ویژه‌ای دیده می‌شود. صنعت چاپ از نظر کاربرد‌های وسعی دارد و اگر از آن به درستی استفاده شود، می‌توان از ظرفیت آن در حوزه‌های دیگر نیز استفاده کرد.
 
فصیحی در بخش دیگر صحبت‌های خود با بیان اینکه متاسفانه با همه این توصیفات همچنان 80 درصد وابستگی فناورانه در حوزه چاپ به خارج از کشور داریم، گفت: البته این از جهتی خبر خوبی است؛ چراکه جای کار در این صنعت وجود دارد. این موضوع تنها درباره صنعت چاپ نیست و حتی در صنعتی مانند صنعت نفت نیز هنوز جای کار وجود دارد و به تکامل نرسیده‌است.
 
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اشاره به ظرفیت‌های پارک علم و فناوری گفت: ماموریت دانشگاه مشخص است. حل مسئله و توسعه فناوری اولیه و آموزش از مسئولیت‌های دانشگاه است. پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد برای توسعه کسب و کار ایجاد شده‌اند، تعدادی از نهادها و سازمان‌ها نیز پارک علم و فناوری تاسیس کرده‌اند که اتفاق خوبی است.
 
وی با اشاره به برخی امتیازات پیش‌بینی شده، گفت: این پارک‌ها تقریبا امتیازات مشابه منطقه آزاد دارند تا بتوانند برای صنعت راهبردی مثل چاپ نیز کمک کنند. امیدواریم بتوانیم از ظرفیت علمی، فناوری دانشگاه امیرکبیر و پارک علم و فناوری این دانشگاه به خوبی استفاده کنیم. دانشگاه امیرکبیر ویژگی‌های به‌خصوصی دارد که اغلب در دیگر دانشگاه‌ها دیده نمی‌شود. ارتباط قدرتمندی که میان دانشکده علوم پایه با رشته شیمی، دانشکده مهندسی شیمی، رشته مهندسی پلیمر و رشته مهندسی نفت وجود دارد این امکان را می‌دهد که بتوانیم همکاری‌های خوب و مثمرثمری با صنعت چاپ داشته باشیم.
 
وی اضافه کرد: در پارک، میزبان 200 واحد فناور هستیم  که بسیاری از آن‌ها تبدیل به شرکت‌های دانش‌بنیان شده‌اند. این شرکت‌ها از مزایای گوناگون عضویت در پارک بهره می‌برند و ایده‌های خود را می‌پرورانند و فرایند فناورانه خود را توسعه می‌دهند. همچنین قرار است پردیس‌های مشترکی با نهاد‌ها، دانشگاه‌ها و شرکت‌های دیگر نیز شکل بگیرد و آن‌ها نیز از مزایای و امتیازات پارک‌های علم‌وفناوری بهره ببرند.
 
فصیحی با اشاره به ارتباط بسیار خوب میان پارک علم و فناوری دانشگاه امیرکبیر با صنعت چاپ کشور گفت: فکر می‌کنم دانشگاه امیرکبیر یکی از نزدیک‌ترین دانشگاه‌ها به حوزه فعالیت صنعت چاپ است. درهای پارک پارک علم و فناوری و نیز دانشگاه امیرکبیر همواره به روی فعالان و کنشگران این صنعت باز است و آماده‌ایم تا از طریق  انجمن علمی فناوری چاپ ایران، نیازها و مسایل فناورانه و سایر موضوعات این صنعت را مرتفع کنیم.

لزوم ارتباط صنعت و دانشگاه 

علی مغانی، رئیس اتحادیه چاپخانه‌داران خراسان رضوی، دیگر سخنران این نشست با انتقاد از نبود یک ارتباط موثر و نزدیک بین دانشگاه و صنعت، افزود: صنعت چاپ نیازمند رجوع به دانشگاه‌ها و مراکز علمی است و شرکت تعاونی چاپخانه‌داران این استان آمادگی دارد تا از طریق انجمن قراردادهای پژوهشی را برای رفع نیازهای این صنعت راهبردی با پارک علم وفناوری دانشگاه منعقد کند.
 
همچنین مجید محبی، رئیس اتحادیه چاپخانه‌داران آذربایجان غربی و رئیس اتاق اصناف شهر ارومیه علاوه بر تقدیر از مجموعه فعالیت‌های انجمن علمی فناوری چاپ ایران، بر ضرورت رفع نیازهای فناورانه این صنعت توسط مراکز علمی و پژوهشی تاکید کرد.
 
غلامرضا شجاع، مدیر عامل شرکت تعاونی لیتوگرافان ایران نیز در سخنانی از ایجاد یک ارتباط موثر و تنگاتنگ با دانشگاه صنعتی امیرکبیر و پارک و علم وفناوری استقبال کرد و خواستار استفاده صنعت چاپ کشور از ظرفیت‌ها، امکانات و خدمات و تسهیلات این پارک در ایجاد شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان شد.
 
احمدی، مدیر ارتباط با صنعت دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز در این نشست با اشاره به تفاهم‌نامه علمی، آموزشی و پژوهشی بین دانشگاه امیرکبیر و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نقش سازنده و محوری انجمن علمی فناوری جاپ ایران در تحقق آن، تاکید کرد: این تفاهم‌نامه نقشه راه ارزشمندی در تربیت نیروی انسانی، رفع نیازهای پزوهشی و شکل‌گیری شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه صنعت چاپ است و با عملیاتی شدن آن می‌توان در ایجاد ارتباط تنگاتنگ بین دانشگاه و صنعت و کنشگران ریل‌گذاری موثری انجام شود.
 
به گزارش ایبنا؛ در پایان این مراسم مدیرعامل و رئیس هیئت‌مدیره شرکت تعاونی لیتوگرافان تهران و جمعی از روسای تشکل‌های صنعت چاپ استان‌های سراسر کشور از خدمات محمد بیطرفان، رئیس انجمن علمی فناوری چاپ ایران و هیئت‌مدیره این انجمن در ارتقای جایگاه صنعت راهبردی چاپ کشور، ترویج علم و دانش، معرفی و تبیین ظرفیت‌‌‌های این صنعت، پرداختن و تبیین موضوعات مغفول مانده و ایجاد ارتباط بین دانشگاه و صنعت تقدیر کردند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها