برگزیده
-
رئیس بنیاد ایرانشناسی در روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی:
شاهنامه کاخ بلند فرهنگ ایرانی است
علی اکبر صالحی: «حکیم ابوالقاسم فردوسی تنها یک شاعر نبود، بلکه معمار زبان فارسی و پاسدار هویت ملی ایران بود. شاهنامه او نه فقط یک اثر ادبی، بلکه شناسنامه فرهنگی ملت ایران است.»
-
گفتوگو با مهدی خسروانی، مترجم «شناسایی پروپاگاندای رسانهای»؛
رسانه و حقیقت
رسانه حتی اگر عزم بیطرفی داشته باشد «نمیتواند» بیطرف باشد، هم به دلیل محدودیتهای نگرش خودش، هم به دلیل جبر مخاطب که مجال بیطرفی را از رسانهها سلب میکند.
-
نامهایی که زندهاند؛
آیا ادبیات هنوز میتواند نامهایی بسازد که زنده بمانند؟
چرا دیگر نامی مثل «اِما بوواری» یا «آنا کارنینا» در ذهنها نمیماند؟ در دورانی که نامها بیشتر در شبکههای اجتماعی و سیاست شنیده میشوند تا در رمانها، جای شخصیتهای ماندگار ادبی کجاست؟ نگاهی دوباره به سخنان اینگبورگ باخمن ما را به این پرسش مهم میرساند: آیا ادبیات هنوز میتواند نامهایی بسازد که زنده بمانند؟
-
به مناسبت گرامیداشت روز جهانی موزه و میراث فرهنگی؛
کتاب، موزههای تاریخی و میراث مستند ایران
مراجعه به کتاب راهنمایی که برپایهی اطلاعات دست اول و نقشههای بهکارآمدنی نوشته شده باشد نه تنها برای گردشگران و بازدیدکنندگان میراث تاریخی و فرهنگی ضرورت دارد، بلکه برای متخصصان و کارشناسان نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.
-
گفتوگوی ربکا سولنیت با ایندیپندنت؛
راههایی که مستقیم نیستند/ در ستایش ناداستان بهمثابه ادبیات مقاومت
ربکا سولنیت نویسنده، مورخ و فعال اجتماعی آمریکایی است که به دلیل آثارش در زمینههای فمینیسم، محیطزیست، تاریخ فرهنگی و عدالت اجتماعی در کتاب جدیدش مثل سایر کتابهایش اعتقاد دارد که داستان قله ادبیات نیست بلکه مستندنویسی هم راهی تدریجی به سوی موفقیت محسوب میشود.
-
پرفروشهای جامی در سیوششمین نمایشگاه کتاب تهران ؛
استقبال کتابخوانهای ایرانی از نیچه و یونگ
نشر جامی در آخرین روز از برگزاری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، فهرست پرفروشترین آثار خود را اعلام کرد؛ فهرستی که در آن نام فیلسوفان و متفکرانی همچون فردریش نیچه و کارل گوستاو یونگ بیش از دیگران به چشم میخورد.
-
گفتوگو با هایده مشایخ در نمایشگاه کتاب؛
جشنها به جای جنگها
هایده مشایخ: در کتابهای تاریخی بین ایران و روم رسم است که تاریخ جنگها بیشتر دیده میشود اما این کتاب به مناسبات خارج از دوره جنگها میپردازد و با جشنهای همدیگر آشنا میشدند
-
رونمایی کتاب در دانشگاه ادیان و مذاهب با حضور دکتر محسن جوادی؛
«صفات الهی از منظر فیلسوفان دین غربی»
از کتاب «صفات الهی از منظر فیلسوفان دین غربی» نوشته رضا الهیمنش جمعه ۲۶ اردیبهشتماه با حضور دکتر محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در غرفه انتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب رونمایی شد
-
عباس عراقچی در بازدید از نمایشگاه بینالمللی کتاب:
«قدرت مذاکره» حاصل چهل سال تجربه در وزارت امور خارجه است
وزیر امور خارجه: کتاب «قدرت مذاکره» حاصل چهل سال تجربه در وزارت امور خارجه است و هدف از نگارش آن، انتقال این تجربهها به نسل جوان و دانشجویان روابط بینالملل بوده است.
-
پیشنهاد کتابهای روزبه زرینکوب در نمایشگاه سی و ششم؛
از «فیسبیلالله» تا «موسی و گرشاسب، اردشیر و هرود»
روزبه زرینکوب، استاد گروه تاریخ دانشگاه تهران به چند کتاب تاریخی اشاره کرد که در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران مورد پسندش واقع شده بود.
-
قاجارها در نمایشگاه کتاب سی و ششم؛
«حظ کردیم و افسوس خوردیم»
در گشتوگذاری که میان غرفههای سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران داشتیم، از موسسات نشر در رابطه با آثار پرفروش با موضوع تاریخ قاجار پرسوجو کردیم.
-
موسسه فرهنگی اکو در نمایشگاه کتاب رونمایی کرد؛
نامههای شخصی علامه اقبال به همکلاسیاش
این اثر دفتر خاطراتی از علامه اقبال است و نویسنده آن خاطرات، نخستین دختر مسلمان از شبه قاره هند است که جهت تحصیل در مقطع دکتری به اروپا رفته بود و آن دختر خانم عطیهبیگمفیضی دوست و همکلاسی اقبال بود.
-
سید حسن امین در نمایشگاه کتاب؛
شاهنامه را انتخاب کنیم
سید حسن امین: بررسی ویژگیهای نظیرهگویی در شاهنامه امین براساس شاهنامه فردوسی است. زیرا این نظیره علاوه بر مشابهتهایی که با شاهنامه فردوسی دارد، مطالبی را در تکمیل بخشهای تاریخی شاهنامه فردوسی آوردهام.
-
حسین ابوالحسن تنهایی با گفتوگو با ایبنا در نمایشگاه کتاب؛
خوانش مکتب شیکاگو دچار کجفهمی شده
متأسفانه کمشدن فرصتهای زندگی که نتیجه خرابی دستگاههای اقتصادی مملکت است، انگیزههای هزینه کردن در کار کتاب را هم برای ناشران از بین برده و هم برای خوانندگان.
-
انتشارات هیرُمبا در نمایشگاه کتاب منتشر کرد؛
شاهنامه شایانترین بُنآگاهی فرهنگی ما ایرانیان
شاهنامه برجستهترین و شایانترین بُنآگاهی فرهنگی ما ایرانیان به شمار میرود و نمیتواند تنها برآمده از پندار فردوسی و سرودگویی باشد.
-
گفتگوی اختصاصی ایبنا با مصطفی ملکیان
نباید کتاب را مانند روزنامه خواند
ملکیان: باید هنگام مطالعه، نکات مهم را علامتگذاری کرد یا در دفتر جداگانه نوشت. یک کتابخوان خوب کسی است که وقتی کتابش را باز میکنید، بتوانید بفهمید تا کجا مطالعه کرده و چه نکاتی برایش مهم بوده است.
-
پیشنهاد کتاب وزیر علوم در گفتوگو با ایبنا در حاشیه نمایشگاه؛
«انسان و ایمان»، «دیروز دانش» و «روانشناسی باور»
سیمایی صراف: افزایش قیمتها باعث شده که خانوادهها، در تنظیم سبد هزینههای خود، اگر مجبور به حذف کالایی شوند، متأسفانه کتاب را کنار میگذارند، و این مسأله بسیار تأسفبرانگیز است.
-
چیستی ایرانشناسی؛ ایرانشناسی دیروز و امروز؛
مفهوم فرهنگی «جهان ایرانی»
عسکر بهرامی به نقش کلیدی «زبان ایرانی» به عنوان یکی از بهترین مؤلفهها در تعریف مفهوم فرهنگی «جهان ایرانی» که در طول هزاران سال و در گستره جغرافیایی وسیعی از چین تا سوریه استمرار داشته، اشاره کرد.
-
بنیاد ملی پاکستان ««عمر خیام؛ حیات، فلسفه، و شعر» منتشر کرد؛
از هواشناسی و نجوم تا جبر و تعیین چگالی
خیام با فهم ویژگیهای انسان، رسالت جهانی خود را به زبانی که همه انسانها در گذشته، حال و فردا میشناسند، به بیان آورد. از کودکی، محصلی کوشا بود و حافظهای فوقالعاده داشت
-
بنیاد ملی پاکستان «معنویت اسلامی و صوفیسم» منتشر کرد؛
اسرار معنوی و مکاشفه دریا
«معنویت اسلامی و صوفیسم» به قلم محمد طاهر نویسنده پاکستانی و دانشآموخته ادبیات انگلیسی از دانشگاه پنجاب است که به همت بنیاد ملی پاکستان منتشر شده است.
تازهها
-
بازار داغ کتابهای فلسفی در گفتوگو با سعید ناجی؛
جایگاه مغفول فلسفه آماتور در ایران
سعید ناجی با اشاره به تفکیک فلسفه به دو شاخه آکادمیک و آماتور، معتقد است فلسفه به معنای دوم، یعنی روی آوردن فردِ سوالمند به فلسفه برای پاسخ به پرسشهای بنیادین خود، در ایران جایگاه درخوری ندارد. به گفته او، این شاخه اصیل و دانشمحور که سقراط با محوریت گفتگو آن را ترویج میکرد، برخلاف رویکرد آکادمیکِ حافظهمحور، عمدتاً به فراموشی سپرده شده است.
-
مصطفی ملکیان در سلسلهنشستهای ماهانه صبح امید؛
برگزاری نشست «چه مراقبتی؟ کدام خود؟»
دومین نشست از سلسله نشستهای ماهانه صبح امید، دوشنبه پنجم خردادماه ۱۴۰۴ در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار خواهد شد.
-
شهر فلسفه ایران برگزار میکند؛
نشست اسطوره آفرینش در کیش مانی
نشست اسطوره آفرینش در کیش مانی از سوی شهر فلسفه ایران برگزار میشود.
-
ایبنا از وضعیت نشر عر اق گزارش میدهد؛
عراق؛ دروازه ورود کتابهای فارسی به دنیای عرب
اشتراکات فرهنگی و دینی ازجمله مهمترین شاخصها برای تعاملات فرهنگی بهویژه در حوزه تبادلات کتابمحور است و ایران و عراق با پیشینه تاریخی و تمدنی، با تکیه بر این اشتراکات دروازههای بالقوهایبرای صادرات کتاب دو کشور هستند.
-
گشتی در کارنامه ادبی حسن کامشاد؛
کامشاد در ادبیات
کسانی هستند که نماد زیستِ بهتمامی فرهنگیاند، چه در زیست روزانه و مراوداتشان و چه آن هنگام که به خلوت میروند و پشت میز کار مینشینند. کامشاد، بهگواه آثار و تجربه زیستهاش، یکی از این کسان بود و از معدود بازماندگان نسلی که تاریخی پرماجرا را زیستند؛ تاریخی که نامهای بزرگ و چهرههای تأثیرگذار فرهنگی از هر گوشه و کنجوکنارش هویداست؛ نامهایی که جابهجای «حدیث نفس» کامشاد میدرخشند. او خود نیز یکی از همین نامهاست بر پیشانی فرهنگ ایران.
-
گزارش ایبنا از نشست «انقلاب فرهنگی، دانشگاه و سیاست»؛
انقلاب برای انقلاب
عصر روز چهارشنبه سی و یکم اردیبهشت ۱۴۰۴، نشست «انقلاب فرهنگی، دانشگاه و سیاست» در خانه اندیشمندان علوم انسانی برای نقد و بررسی کتاب «انقلاب سوم» برگزار شد
-
از سوی خانه اندیشمندان علوم انسانی؛
نشست «هویت ایرانی در گذار از عصر ساسانی به دوره اسلامی» برگزار میشود
نشست «هویت ایرانی در گذار از عصر ساسانی به دوره اسلامی» در سالن خیام خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار میشود.
-
نگاهی به ترجمههای فلسفی حسن کامشاد؛
نگهداشتن سیخ بخاری برای تهدید دیگران
با درگذشت حسن کامشاد، ترجمه فارسی یکی از دقیقترین و اصیلترین صداهای خود را از دست داد. مترجمی که با گزینش و برگردان آثار کلیدی فلسفه، تاریخ و اندیشه، نسلی از ایرانیان را با ویتگنشتاین، پوپر و گردر آشنا کرد. او پلی بود میان جهان اندیشه و زبان فارسی.
-
شنبههای خیامی- ۱۸
«آن را باید به مرگ من شاد بُدَن»؛ مذمت شادیکردن در مرگ دیگری
بوشهر - اخلاقیترین بیتی که در میان رباعیهای اصیل خیام دیدهایم، بیت «آن را باید به مرگ من شاد بُدَن / کز دستِ اجل، تواند آزاد بُدَن» است که بیان میکند نباید کسی در مرگ دیگری شادی کند.
-
در هیاهوی واژگان: تاملی بر خواندن طولانیترین رمان جهان
ستوننویس روزنامه مایرور در مروری ادبی بر «در جستوجوی زمان از دسترفته» اثر مارسل پروست اعتقاد دارد هرچند خواندن این رمان طولانی شاید برای بعضیها اتلاف وقت باشد ولی نمیتوان از چیزی که میشود با آن زندگی کرد، گذشت.
-
ادبیات اقلیمی- ۱۸
ادبیات بومی مازندران در محاق/ ظرفیتهایی که خاک میخورند
مازندران- وقتی صحبت از ادبیات بومی مازندران میشود، آه از نهاد خیلی از فعالان ادبی استان بر میآید و تقریباً صحبتهای بیشتر آنها هم مشترک است. اینکه هرچند ادبیات مازندران غنی و پر ظرفیت است اما، آنطور که باید از ظرفیت ادبی و متخصصان آن در استان بهرهگیری نمیشود.
-
دبیر محفل ادبی «فرشتههای کودک اندیشه»:
کتاب «مهمان نیمه شب» در بندرعباس قصهگویی شد
هرمزگان - دبیر محفل ادبی «فرشتههای کودک اندیشه» گفت: کتاب «مهمان نیمه شب» در بندرعباس قصهگویی شد.
-
نسل زد و بازتعریف مطالعه کتاب در جهان چندرسانهای
در روزگاری که واهمه از مرگ کتاب و پایان عصر ادبیات بارها در رسانهها تکرار شده، نسل زد با گوشیهای هوشمند، ویدیوهای کوتاه و کتابهای مانگا آمده تا ادبیات را از نو معنا کنند.
-
اثر دیگر از نویسنده «مردی به نام اوه»؛
انتشار رمانی جدید از فردریک بکمن
فردریک بکمن، نویسنده سوئدی به تازگی رمان جدیدی تحت عنوان «دوستان من» را منتشر کرده که با استقبال مخاطبان و منتقدان روبهرو شده است
-
ترجمه ادبی در گفتوگوی ایبنا با لیلی گلستان:
شاهکارهای کلاسیک باید هر دهه بازترجمه شوند
لیلی گلستان، نویسنده و مترجم، در گفتوگو با ایبنا گفت: با توجه به اینکه زبان متحول میشود و تغییر میکند، باید آثار کلاسیک بعد از هر ۱۰ یا ۱۵ سال از نو ترجمه شوند.
-
محبوبه نجفخانی در گفتوگو با ایبنا:
ما با فاجعه ترجمه روبهرو هستیم
به گفته مترجم مجموعه «جودی دمدمی» و آثار رولد دال، یک تعداد ناشر حرفهای و فعال در ایران وجود دارند که با سختی و زحمت، کتابها را انتخاب و برایشان بازاریابی میکنند. آنسوی جریان هم انبوهی از ناشران بهخط شدهاند تا فقط جملهها را پس و پیش و طرح جلد پرزرق و برقی انتخاب کنند. به همینجهت، آنچه امروز با آن روبهروییم «فاجعه ترجمه» است.
-
به مناسبت هفته میراث فرهنگی؛
مرکز پژوهش موزه مشروطه تبریز افتتاح شد
آذربایجان شرقی - مرکز پژوهش موزه مشروطه تبریز با حضور جمعی از پژوهشگران و تاریخنگاران در این موزه افتتاح شد.
-
در مراسم رونمایی از کتاب «برای حق» مطرح شد؛
روحانیت همواره در خط مقدم حرکت ملت ایران بوده است
یزد - مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس و مقاومت استان یزد گفت: روحانیت انقلابی همواره در طول تاریخ در خط مقدم حرکت ملت ایران بوده است.
-
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم مطرح کرد؛
نقش مهم ادبیات در شکلگیری و پویایی فرهنگ
قم - مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم با تأکید بر اهمیت و نقش ادبیات در شکلگیری و پویایی فرهنگ گفت: فرهنگ اساس ادبیات است.
-
گفتوگوی «ایبنا» با نوید پورمحمدرضا، پژوهشگر و مدرس سینما؛
جهانبینی مولف مهمتر از ساختار است
نوید پورمحمدرضا از مدرسان سینما گفت: باید به «نظریههای انتقادی روایت» توجه کنیم. نظریههایی که صرفاً دنبال فرمول دادن نیستند، بلکه در پی درک عمیقتر از روایت و شیوه معناسازی آناند.
نظر شما