پنجشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۲:۳۰
ایران و لبنان اشتراکات فرهنگی بسیاری دارند

سرای اهل قلم بین‌الملل در هشتمین روز از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در نشست روابط فرهنگی ایران و لبنان میزبان تنی چند از ناشران لبنانی بود، در این نشست تاریخچه روابط فرهنگی ایران و لبنان بررسی شد و در آخر از کتاب روزشمار حملات شیمیایی عراق که به عربی ترجمه و در لبنان به چاپ رسیده، رونمایی شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در هشتمین روز از نمایشگاه کتاب بین‌المللی تهران در سرای اهل قلم بین‌الملل نشست تعامل فرهنگی ایران و لنبان با حضور سید عبدالله مرتضی، مدیر انتشارات امجاد لبنان، دکتر شیخ حسن خلیفه، مدیر انتشارات دارالولاء لبنان، دکتر فاطمه پرچکانی، مترجم، دکتر حسین ابویسانی، استاد دانشگاه خوارزمی و داوود موسایی، مدیر بخش ناشران خارجی نمایشگاه برگزار شد.

مدیر انتشارات امجاد در ابتدای این نشست ضمن خوشامدگویی به حاضران به معرفی کشور لبنان پرداخت و گفت: کشور لبنان دومین کشور کوچک خاورمیانه است و از لحاظ جمعیتی حدود چهار میلیون و پانصد هزار نفر جمعیت دارد، این در حالی است که به دلیل جنگ‌های زیادی که کشور لبنان درگیر آن بوده است حدود 14 میلیون از اتباع این کشور در خارج از لبنان زندگی می‌کنند.

وی در ادامه به بررسی تاریخ روابط ایران و لبنان پرداخت و قدمت این رابطه را حدود دو هزار و پانصد سال دانست و گفت: این رابطه طولانی بین دو کشور یکی از عوامل مهم نزدیکی این دو کشور از لحاظ فرهنگی است.

عبدالله مرتضی در ادامه صحبت‌هایش به ساختار فرهنگی لبنان از نظر دینی و قومی پرداخت و گفت: لبنان به دلیل تعدد مذهب یکی از کشورهای پر مذهب دنیاست به‌طوری که در حال حاضر دولت این کشور 18 مذهب را به رسمیت می‌شناسد و روابط قومی و قبیله‌ای نیز به‌نوعی ساختار سیاسی این کشور را تحت تاثیر قرار داده است. 

وی در ادامه این نشست اظهار کرد: ایران و لبنان در سه برهه تاریخی روابط تنگاتنگی داشته‌اند، ابتدا در سال 583 قبل از میلاد و به مدت 200 سال لبنان جزئی از امپراطوری پارس بود، این اولین رابطه نزدیک ایران و لبنان بوده است. با حضور ابوذر غفاری در صدر اسلام در منطقه لبنان به عنوان والی بسیاری از مردم به مذهب شیعه روی آوردند و پس از سال‌ها این بار در دوران صفویه بر اثر فشار حکومت عثمانی بسیاری از علمای شیعه لبنان از جمله شیخ بهایی مجبور به ترک آن دیار و پناه به حکومت صفوی شدند که این دومین برخورد نزدیک در روابط مردم لبنان و ایرانیان است. سومین رابطه نزدیک مردم لبنان و ایران با حضور امام موسی صدر در این کشور در دوران رژیم پهلوی و رابطه نزدیک وی با امام خمینی(ره) بود که تا الان ادامه دارد.

مدیر انتشارات امجاد نزدیکی فرهنگی بین مردم لبنان و ایران را به دلیل روابط علمای شیعه و همچنین تاثیر از ایران به‌دلیل تشابهات فرهنگی و تاریخی به‌خاطر اکثریت شیعی این دو کشور دانست و افزود: ایران و لبنان از 50 سال پیش تاکنون مراودات دانشگاهی داشته‌اند و حضور طلبه‌های لبنانی بسیار در ایران نیز دلیل دیگری بر گسترش فرهنگی بین دو کشور است.

وی در ادامه گفت: زبان فارسی در طول تاریخ بارها در لبنان نفوذ کرده‌ است به‌طوری که در حال حاضر کلاس‌های آموزش زبان فارسی در این کشور دایر است. خط نستعلیق فارسی رواج بسیاری بین شیعیان، اهل سنت و مسیحیان لبنان دارد و آن نشانه‌ای بر نزدیکی مردم این دو کشور است.

مدیر انتشارات امجاد لبنان گفت: حضور بیش از 80 ناشر لبنانی در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نشانه روند رو به رشد روابط فرهنگی دو کشور است.

موسایی، مدیر موسسه فرهنگ معاصر و مسئول ناشران خارجی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ضمن تشکر از حاضران گفت: اولین سال است که به‌عنوان مسول ناشران خارجی در نمایشگاه حضور دارم، اما فضای فیزیکی اختصاص یافته به ناشران خارجی به‌خصوص ناشران عرب زبان در شأن آن‌ها نیست و در صورت حضور در این سمت در سال‌های آینده تلاش خواهم کرد که با تجدید نظر مسئولان فضای بهتری در اختیار این ناشران قرار گیرد.

وی حضور ناشران خارجی با آخرین آثار چاپ شده توسط آن‌ها را لازمه حضور در این نمایشگاه دانست و دلیل نبود آخرین آثار آن‌ها در نمایشگاه را با توجه به گلایه آن‌ها مبنی بر نبود فضای مناسب، درست دانست و اظهار امیدواری کرد که در آینده این مسئله به نحو مطلوب حل شود و همه ناشران خارجی با آخرین آثار چاپ شده خود در نمایشگاه شرکت کنند.

در ادامه نشست روابط فرهنگی ایران و لبنان کتاب روزشمار حملات شیمیایی عراق نوشته سردار محمد باقر نیک‌خواه بهرامی که دکتر فاطمه پرچکانی آن را به عربی ترجمه کرده‌ و انتشارات امجاد در لبنان آن را چاپ کرده است، رونمایی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها