هوشنگ مرادی کرمانی در آئین رونمایی از دو کتاب گویای «زیر نور شمع» و «پنج حکایت ویلیام شکسپیر» بیان کرد: کتابها یا داستانها وقتی در ظرفهای گوناگون میروند، موقعیتهای مختلفی برای بروز پیدا میکنند، اثری موفق است که در ظرفهای مختلف جواب دهد و برای مخاطب جذاب باشد.
اثر موفق در هر قالبی برود جذاب است
هوشنگ مرادی کرمانی در این آئین بیان کرد: یک کتاب یا داستان وقتی در ظرفهای گوناگونی مانند فیلم، پویانمایی، تئاتر، نمایشنامه، انیمیشن و ... میرود، موقعیتهای مختلفی برای بروز پیدا میکند. یکی از معیارهای اثر موفق این است که در ظرفهای مختلف جواب دهد. بهعنوان مثال آثار زیادی از شکسپیر روی صحنه رفته و فیلمهای مختلفی از آثار او ساخته شده و به روشهای مختلفی خوانده شده و مورد استقبال قرار گرفته است. همچنین بعضی از آثار من هم تا به حال به زبانهای مختلف ترجمه شده است، مانند «خمره»، «شما که غریبه نیستید»، «تنور»، «مهمان مامان»، «قصههای مجید» و ... برخی از آثار من نیز در فرهنگسراهای مختلف روی صحنه رفته یا به صورت فیلم و پویانمایی ارائه شده است.
خالق «قصههای مجید» بیان کرد: در زمان گذشته معیارهای متفاوتی برای بیان قدرت ماندگاری آثار وجود داشت، مثلاً میگفتند: «اثری ماندگار است که عوام بفهمد و خواص بپسندد». مسئله این است که وقتی اثری در ظرف دیگری میرود مقداری از آن کاسته یا به آن اضافه میشود و مهم این است که چقدر از آن حفظ میشود.
وی در ادامه به راوی و آهنگساز کتاب گویای «زیر نور شمع» اشاره کرد و گفت: من حسین پاکدل را به خاطر سخاوت و مهربانی و آثارش دوست دارم. زمانیکه «پلوخورش» را نوشتم که داستانی با ریشهای واقعی است احساس میکردم قدری آبکی است اما حسین پاکدل آنقدر این داستان را خوب خوانده و به آن حس داده است که در گفتار او داستان طعم دیگری پیدا کرده است و سبب شده که خود من آنقدر به آن علاقهمند شوم که تا به حال سه بار آنرا گوش دهم. یعنی من به او مواد خام دادهام و او آنها را پروانده است.
به گفته مرادی کرمانی کتاب گویا در جهانی که سرعت حرف اول را میزند ظرف خوبی است و میتواند برای افرادی که علاقهمند به مطالعه هستند اما فرصت و موقعیت آنرا ندارند مانند زنان خانهدار، افراد سالمند، نابینایان و ... مفید باشد. فاطمه محمدی از جمله افرادی است که خیلی خوب این مسئله را درک کرده و همه همتاش را برای تولید کتاب گویا که کار فوق العاده سختی است، صرف کرده است.
موسیقی باید در خدمت داستان باشد
مهدی زارع، آهنگساز کتاب صوتی «زیر نور شمع» و «پنج حکایت ویلیام شکسپیر» نیز در این مراسم بیان کرد: باعث افتخار است که برای داستانهای هوشنگ مرادی کرمانی آهنگسازی کردهام. پیش از این نیز کتاب «تنور» از مرادی کرمانی را آهنگسازی کرده بودم و هم اکنون در حال تولید مجموعه «قصههای مجید» هستم که در قالب سه کتاب گویا ارائه خواهد شد.
وی در ادامه به بیان نکاتی درباره «زیر نور شمع» پرداخت و گفت: نخستین نکته بارزی که در قصههای مرادی کرمانی وجود دارد این است که قصهها حالت عامیانه دارد و افراد بهخوبی با آن همزادپنداری میکنند و زبان داستان سطح بالایی ندارد و مردم حس بیگانگی به آن ندارند. از سویی حسین پاکدل نیز در گویندگی خیلی خودمانی آن را بیان کرده و این مساله سبب جذب مخاطب شده است. من هم سعی کردم موسیقی همراه و همسو با داستان باشد.
به گفته زارع نکته مهم در موسیقی این است که موسیقی نباید در متن شنیده شود و تمرکز داستان را از شنونده بگیرد. موسیقی باید در خدمت داستان باشد چون در غیر اینصورت مخاطب را خسته میکند.
مفتخریم که همدوره افرادی چون هوشنگ مرادی کرمانی هستیم
فاطمه محمدی، مدیر انتشارات نوینکتاب گویا، نیز در این مراسم بیان کرد: «زیر نور شمع» و «پنج حکایت ویلیام شکسپیر» 64مین و 65مین آثار موسسه نوینکتاب گویا است و خوشحالیم که کتابها را طوری تولید کردهایم که سالهای سال با افتخار در بازار قابل عرضه است. ما مفتخریم که همدوره افرادی چون هوشنگ مرادی کرمانی هستیم. نخستین کاری که از وی منتشر کردیم چهار سال پیش با عنوان «تنورو داستانهای دیگر» بود. در آینده هم «مجموعه قصههای مجید» را در قالب سه کتاب گویا عرضه میکنیم.
وی ادامه داد: کار کردن روی آثار مرادی کرمانی هم باعث افتخار است و هم ترسناک؛ زیرا ادا کردن حق مطلب در زمینه آثار مرادی کرمانی آسان نیست و همیشه میترسیم که آیا توانستهایم حق مطلب را ادا کنیم یا نه. و امروز بسیار خرسندم که مرادی کرمانی «زیر نور شمع» را پسندیده و تابهحال سه بار آن را گوش داده است.
محمدی درباره کتاب گویای «پنج حکایت شکسپیر» نیز بیان کرد: این کتاب با ترجمه علیاصغر حکمت از سوی نشر ققنوس منتشر شده و شامل پنج نمایشنامه معروف شکسپیر است که به صورت حکایت مطرح شده و حسین پاکدل این آثار را با صدای خوب و شیوا خوانده است. امیدواریم این اثر کمک کند با ادبیات آن دوره و ادبیات شکسپیر بیشتر آشنا شویم.
زهره حسینزادهگان، مدیربخش کودک و نوجوان انتشارات ققنوس، نیز در ادامه این مراسم درباره مزایای کتاب گویا بیان کرد: عصر ما مدرن است و خوب است به سمت استفاده از تکنولوژیهای جدیدی مانند کتاب گویا برویم. کتاب گویا شکلی از کتاب کاغذی است برای افرادی که تمایل یا فرصتی برای مطالعه کتاب کاغذی ندارند و سبب میشود آنها در زمانی که مشغول انجام دادن سایر فعالیتهایشان هستند بتوانند از مطالب کتابها نیز بهرهمند شوند.
نظر شما