شنبه ۱۸ دی ۱۳۹۵ - ۲۰:۵۳
شهر کتاب‌ها تفرجگاه خانوادگی هستند

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بازدید از فروشگاه مرکزی شهر کتاب گفت: ما شهر کتاب ها را با این نگاه می نگریم که تفرجگاه خانوادگی هستند و می‌توانند هم نیازهای فرهنگی و هم نیازهای روحی اعضای خانواده را به لحاظ داشتن محیطی آرام و دلنشین، برآورده کنند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه برنامه بازدید از کتابفروشی‌ها، عصر امروز (18 دی‌ماه) از فروشگاه مرکزی شهر کتاب بازدید کرد.
 
وی در این دیدار، اظهار کرد: معتقدم فروشگاه‌های کتاب به دو دسته قبل از شهر کتاب و بعد از شهر کتاب تقسیم می‌شوند. تأسیس شهر کتاب‌ها مقطع جدیدی از فروشگاه‌های کتاب در ایران هستند. فروشگاه‌های کتاب از چند ویژگی برخوردارند؛ نخستین ویژگی آن‌ها به لحاظ تعداد است. به این معنا که در هیچ دوره‌ای از تاریخ، سابقه‌ای در فضای فروشگاه‌های کتاب دیده نشده است.
 
وی با بیان این‌که ارتباط شهرستان‌ها با فروشگاه‌های شهر کتاب قابل توجه است، ادامه داد: توجه به مسیر تحول و توسعه از دیگر ویژگی‌های فروشگاه‌های کتاب محسوب می‌شوند. نوع نگرش نیز از دیگر ویژگی‌های آن‌ها محسوب می‌شود؛ فروشگاه‌های کتاب صرفاً یک کار فرهنگی نیستند. این‌که اصول حاکم بر اقتصاد و فرهنگ رعایت شود تا بتوان گردش بازار و تقاضا را در دست داشت، از دیگر ویژگی های فروشگاه‌های کتاب به شمار می‌آید.
 
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نوع رویکرد را نیز از دیگر ویژگی‌های فروشگاه‌های کتاب برشمرد و بیان کرد: ما شهر کتاب‌ها را با این نگاه می‌نگریم که تفرجگاه خانوادگی هستند و اعضای خانواده با ورود به آن‌ها ضمن این‌که کتاب مورد نیاز خود را تهیه می‌کنند، در فضایی آرام و دلنشین تمام نیازهای خود را مهیا می‌بینند. توجه به قالب و فُرم را نیز می‌توان از دیگر خصوصیات فروشگاه‌های کتاب برشمرد؛ این‌که ما فقط در فروشگاه‌های کتاب، کتاب عرضه کنیم کافی نیست بلکه باید شکل و فُرم فروشگاه‌های کتاب نیز قابل توجه باشد.
 
مهدی فیروزان، مدیرعامل شهر کتاب نیز در این مراسم، اظهار کرد: شاید سال 1371 یا 1372 بود که شهرها رو به بزرگ شدن بودند. بنابراین مسأله رفت‌وآمد برای خرید کتاب گاهی با سرما و گاهی با گرما سخت و وقت‌گیر بود. به طوری که گاهی اوقات انسان اصلاً از خرید کتاب منصرف می‌شد.
 
وی ادامه داد: در این میان، کتابفروشی‌های محلی هم عمدتاً فقط کتابفروش نبودند و چند شغل در دست داشتند بنابراین هر آن‌چه که منتشر می‌شد به دست مردم نمی‌رسید. در این میان، مهندس انوار، آستین بالا زد و افرادی که نسبت به آینده دغدغه داشتند، گردهم جمع کرد. ضمن این‌که مقام معظم رهبری در نمایشگاه کتاب تهران به آقایان دعائی و مسجدجامعی گفته بودند «فرنگی‌ها اندیشه خودشان را خوب بلدند بسته‌بندی کنند و به سراسر دنیا ارسال کنند اما ما به جلد زیبا و کتاب زیبا توجه نمی‌کنیم.»
 
فیروزان بیان کرد: مجموع این موارد باعث شد تا طرح راه‌اندازی فروشگاه‌های کتاب شکل بگیرد. در این راستا از تمام دنیا اساسنامه‌‌ها و تجربیات فروشگاه‌های زنجیره‌ای جمع‌آوری شد. با مجوز وزات فرهنگ و اشاد اسلامی، شهر کتاب به عنوان مؤسسه غیرانتفاعی عام‌المنفعه ثبت شد و با همکاری جاهای مختلف توانست فضاهایی را تحت عنوان عقد صلح، فراهم کند.
 
مدیر عامل شهر کتاب افزود: در ابتدا، فروشگاه‌های شهر کتاب در تهران بود اما به‌تدریج به شهرستان‌ها نیز ورود پیدا کرد. به موازات آن حدود پانصد نمایشگاه‌های کتاب  برگزار کردیم. در آن سال‌ها ورود کتاب به ایران سخت بود، شهر کتاب شرایطی فراهم کرد که کتاب‌ها به راحتی به ایران بیایند.
 
وی توضیح داد: شهر کتاب توانست درصدی از بازار کتاب را بر عهده بگیرد. البته ما سهم بازاری را نگرفتیم بلکه بر بازار سهمی افزودیم.
 
فیروزان با بیان این‌که در تهران حدود چهل فروشگاه شهر کتاب وجود دارد، گفت: آن‌چه که امروز هست، حاصل این روال نیست؛ در حالی که احساس می‌شد یارانه‌ها حذف و جامعه دچار رکود اقتصادی می‌شود و کتابفروشی‌ها از این مشکل مستثنی نبودند، تصمیم گرفتیم نباید مشکل اقتصادی سد راه ما باشد. بنابراین کارگروه‌های تحقیقاتی تشکیل دادیم و کار مطالعاتی شکل گرفت که حاصلش نسل سوم فروشگاه‌های مرکزی هستند.
 
مدیرعامل شهر کتاب با بیان این‌که هر آن‌چه که اسم فرهنگ اطلاق می‌‌شود، حق دارد که در فروشگاه‌های شهر کتاب وجود داشته باشند، اظهار کرد: یکی از استراتژی‌های شهر کتاب این بود که به مکانی برای گفت‌وگوی فرهنگی تبدیل شود. همچنین محیطی آرام و زیبا برای اهالی فرهنگ و فرهنگ‌دوستان فراهم شود. مخاطبان در شهر کتاب از قیمت کتاب و کیفیت آن خیال‌شان راحت است.
 
وی تأکید کرد: متأسفانه فرهنگ در زندگی ما یک ضرورت نیست بنابراین باید زمینه‌ای فراهم شود تا به یک تفریح تبدیل شود. بنابراین شهر کتاب می‌کوشد شرایطی فراهم کند تا مخاطبان با علاقه‌مندی تمام وارد آن شوند.
 
فیروزان با بیان این‌که  شصت شهر کتاب، بعد از فروشگاه مرکزی شهر کتاب شکل گرفته‌اند، گفت: ما تنها کاری که در این زمینه کردیم این بود که آن‌ها را تحت آموزش‌های خود قرار دادیم و تجربیات خود را در اختیار آن‌ها گذاشتیم.
 
مدیرعامل شهر کتاب بیان کرد: فروشگاه شهر کتاب انتشارات هرمس را دارد. این انتشارات 150 عنوان کتاب منتشر کرده است. همچنین فروشگاه شهر کتاب نشر موسیقی و معاونت فرهنگی و بین‌المللی نیز دارد.
 
وی توضیح داد: فروشگاه شهر کتاب علاوه بر ارائه کالاهای مادی فرهنگی، فعالیت‌های غیرمادی نیز دارد و آن، فراهم کردن زمینه حضور مؤلفان در این مکان است. ما در این مکان، از بازی‌های کودکانه گرفته تا آیین رونمایی و نقد و بررسی کتاب و حتی پرده‌خوانی برگزار کرده‌ایم.
 
فیروزان با بیان این‌که اگر بتوانیم کتاب را به فایده‌مندی مرتبط کنیم، کتاب خود به خود به فروش می‌‌رسد، گفت: امروز کسانی که با شهر کتاب ارتباط دارند، احساس تشخص فرهنگی می‌کنند.
 
مدیرعامل شهر کتاب افزود: شهر کتاب به‌تازگی به دلیل مسائل اقتصادی، طرحی با عنوان شهر دیجیتال را راه‌اندازی خواهد کرد. قرار است شهر دیجیتال محصولات مرتبط با فرهنگ را عرضه کند.
 
وی در پایان اظهار کرد: بالاخره بعد از شش ما تلاش و تکاپو، موفق شدیم شهر کتاب را به فروشگاه زنجیره‌ای شهر کتاب تبدیل کنیم.
 
در ادامه، امجد، معاون توسعه شهر کتاب عنوان کرد: از سال 1390 تاکنون 185 برنامه در این مکان برگزار شده است که از آن میان می‌توان به دیدار با اهالی قلم، قهوه و موسیقی، پرده‌خوانی، خیمه‌ شب‌بازی، گفت‌وگوهای هنری، بزرگداشت‌های مختلف، رونمایی از کتاب و برنامه لاکپشت پرنده اشاره کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها