آیین افتتاحیه همایش «کودک، ادبیات و لذتهای خواندن» برگزار شد
غلامی جلیسه: 70 میلیون جلد کتاب کودک در دو سال گذشته در ایران تولید شدهاست
مجید غلامی جلیسه در آیین افتتاحیه همایش «کودک، ادبیات و لذتهای خواندن» گفت: در طول دو سال گذشته بالغ بر 70 میلیون جلد کتاب کودک در ایران تولید شدهاست؛ بر این اساس، اگر جمعیت کودکان و نوجوانان را در ایران 15 میلیون نفر در نظر بگیریم به ازای هر نفر دو جلد کتاب تولید شدهاست.
مجید غلامی جلیسه در آیین افتتاحیه همایش «کودک، ادبیات و لذتهای خواندن» با بیان اینکه چرخه کتاب از سه محور اصلی تولید، توزیع و ترویج تشکیل شده، گفت: در حوزه تولید اوضاع خوبی داریم، گرچه مشکلاتی هم وجود دارد. طی دو سال گذشته بالغ بر 70 میلیون جلد کتاب کودک در ایران تولید کردهایم که نشان میدهد اگر جمعیت کودکان و نوجوانان را در ایران 15 میلیون نفر درنظر بگیریم به ازای هر نفر دو جلد کتاب اختصاص مییابد.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب در ادامه سخنانش به حوزه توزیع کتاب پرداخت و اظهار کرد: در این حوزه وضعیت خوبی نداریم و تعداد کتابفروشیهایی که به این امر میپردازند در سطح کشور پایین است. آخرین آماری که از وضعیت فروش کتاب از مجموع 600 کتابفروشی عضو طرح «تابستانه کتاب» در سطح کشور بهدست آوردیم، نشان داد که کمتر از 50 کتابفروشی بهصورت تخصصی به فروش کتاب کودک اختصاص دارند. از سویی تعداد کتابخانههای عمومی و کتابخانههای مدارس هم که در این زمینه فعالیت دارند پایین است و تجهیز کتابخانههای مدارس نیز بهروز نیست و عملا بودجه مستقیمی برای خرید کتاب و تجهیز کتابخانهها در مدارس و آموزش و پرورش وجود ندارد.
وی همچنین با اشاره به فعالیتهای صورت گرفته در حوزه توزیع کتاب گفت: البته برای توزیع کتاب اتفاقهای خوبی را نیز شاهد بودهایم که از آنجمله میتوانیم به ارائه بُن دانشآموزی در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در سال جاری اشاره کنیم که در مجموع 30 هزار دانشآموز توانستند از این بُن که برای نخستینبار ارائه شده بود، بهرهمند شوند. همچنین در طرح تابستانه کتاب نیز 25 درصد تخفیف برای عرضه کتاب کودک لحاظ شد که نسبت به تخفیفی که برای سایر حوزهها درنظر گرفته شده بود، بیشترین میزان تخفیف بود. آمارهای حاصل از طرح «تابستانه کتاب» و طرح «عیدانه کتاب» نشاندهنده افزایش توجه به این حوزه بود به گونهای که میزان فروش کتاب در طرح تابستانه به بیش از 25 درصد کتاب کودک رسید که نسبت به میزان فروش کتاب کودک در طرح عیدانه که 12 درصد بود افزایش داشتیم، اما بهطور کلی نوع دسترسی به کتاب از مشکلات جدی است که باید تسهیل شود.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب درباره حوزه ترویج نیز بیان کرد: در این حوزه اوضاع به مراتب بدتر از دو حوزه دیگر است و میزان فعالیتهای مرتبط با ترویج کتاب کم است و بیشتر جشنوارههای حوزه کتاب کودک نیز در تهران برگزار میشود و در شهرستانها پررنگ و جاندار نیست. اگر ما به دنبال این هستیم که لذت خواندن را در بین بچهها افزایش دهیم باید مشکلات متعددی که در این حوزهها با آن روبهرو هستیم را حل کنیم.
کتاب در سبد خانوار جایگاهی ندارد
به گفته غلامی جلیسه، در حال حاضر با مشکل تقاضا بهعنوان یک مساله جدی مواجه هستیم و اگر تقاضا در کشور ما زیاد شود مشکل تولید و توزیع کتاب نیز حل میشود، چراکه میبینیم کتاب در سبد خانوار جایگاهی ندارد و با وجود اینکه در طول سال گذشته متوسط قیمت کتاب کودک حدود 6 هزار تومان بوده، اما باز هم جایی در سبد خانوار نداشته است.
جلیسه همچنین به مشکلات حوزه تولید اشاره کرد و گفت: مشکلات ما در این حوزه در سیستم تقاضا هم تاثیرگذار است. باید توجه داشت که 60 درصد آثار تولیدی در حوزه کتاب کودک تالیفی و 40 درصد ترجمه است و داریم به مصرفگرایی کاملی در حوزه ترجمه میرسیم. در تولید هم مشکلات جدیای داریم که باید با برنامهریزی حل شود و نقش نویسندگان، پژوهشگران و دستاندرکاران کتاب کودک بهعنوان ستونهای ترویج کتابخوانی و تولید محتوای کتاب در این زمینه بسیار پررنگ است.
مدیر عامل موسسه خانه کتاب، با بیان اینکه برگزاری این همایشها نقش بزرگی در رفع مشکلات این حوزه خواهد داشت، ابراز خرسندی کرد که امسال موسسه خانه کتاب توانسته در کنار شورای کتاب کودک قرار گیرد و سهمی در اجرای این همایش داشته باشد.
نظر شما