علی دارابی در کتابی به نام «آیندهپژوهی انقلاب اسلامی» به بیمها و امیدها در این باره پرداخت. این اثر را انتشارات امیرکبیر چاپ کرده است.
نویسنده پس از اشاره به نظریههای مختلف درباره «انقلاب» در توضیح ضرورت تحلیل آینده برای انقلاب اسلامی ایران در صفحه 66 و 67 کتاب مینویسد: «انقلاب اسلامی در ایران، فصل جدیدی از هویت فرهنگی و تاریخی این سرزمین را رقم زد و طلیعه تمدنی تازه را نوید داد که بر ارزشها و آرمانهای قدسی دین اسلام استوار است. انقلاب اسلامی در یک نگاه تحلیلی ـ تاریخی، فراتر از یک پدیده اجتماعی یا واقعه تاریخی صرف است؛ زیرا شرایط و علل وقوع و استمرار آن، در بردارنده عناصری است که توان و استعداد ایجاد دگرگونیهای جدید و بنیادی را در زندگی انسان معاصر داراست و به همین سبب، میبایست آن را پدیدهای تاریخساز و تحولآفرین در جهان معاصر قلمداد کرد که با نگاه خدامحور و با تکیه بر آموزههای دین اسلام و در چارچوب کلی نبرد حق علیه باطل، مسیر رو به رشد خود را میپیماید.»
وی با اشاره به سالهای اولیه پیروزی انقلاب به پرسشی از شهید مطهری اشاره میکند و ادامه میدهد: «هنگامی که آیتالله مرتضی مطهری، در برابر این سوال قرار گرفت که آینده انقلاب اسلامی ایران را چگونه میبینید؟ شاید کمتر کسی به اهمیت آن پی میبرد و شاید تصور نمیشد که انقلاب اسلامی به یکی از اساسیترین مباحث فکری قرن آینده درآید و پاسخ به این پرسش، به یکی از دغدغههای اصلی اندیشمندان و سیاستمداران این عصر تبدیل شود. اما این رویداد مهم با سرنوشت بسیاری از کشورها و دولتها پیوند برقرار کرد و به عنوان الگوی یک نهضت بیداری دینی، مورد توجه بسیاری از ملتهای آزاده، به ویژه جهان اسلام، قرار گرفت.»
دارابی درباره اهمیت این موضوع برای مردم ایران می نویسد: «این موضوع خصوصاً برای نخبگان فکری، مذهبی و سیاسی، جامعه ایرانی به دلایل گوناگون، از نمود بیشتری برخوردار است؛ زیرا اولا؛ به گونهای سرنوشت اسلام اصیل ما در جهان امروز، با انقلاب اسلامی ایران پیوند خورده است که هرگونه سهلانگاری، سستی و کوتاهی در حفظ و تداوم انقلاب، میتواند صدمه و ضربهای بر پیکر اسلام راستین باشد. چنانچه امام خمینی (ره) میفرمایند: «امروز سرنوشت اسلام و سرنوشت مسلمین در ایران و سرنوشت کشور ما به دست ملت است و اگر مسامحه کنند در این امر، اهمال کنند... مسؤولیت متوجه خود آنهاست... اگر شما مسامحه کنید، آنهایی که میخواهند شما را به بند بکشند، آنهایی که با اسلام مخالفند، آنهایی که با جمهوری اسلامی از اول تا حالا مخالف کردهاند، آنها خواهند پیش برد و اگر چنانچه خدای نخواسته آنها پیش ببرند... تمام مسئولیتش به عهدة شماست... مراجع مسؤولند، علما مسؤولند، ... همه مسؤولند، تمام قشرهای مملکت امروز مسؤولند. امروز روزی است که آنهایی [که] از اول تا حالا مخالف جمهوری اسلامی بودند، مخالف با اسلام بودند، اسلام را مخالف مقاصد خودشان میدیدند، آنها به دست و پا افتادهاند و دارند تبلیغات میکنند... همه در پیشگاه خدای تبارک و تعالی مسؤول هستید و در پیشگاه ملت و نسلهای آتیه هم مسؤول هستید (صحیفه امام، ج 12: 7ـ 6)»
کتاب «آینده پژوهی انقلاب اسلامی» شامل هفت فصل با نامهای کلیاتی در باب «آیندهنگری و آیندهپژوهی»، «آیندهپژوهی در جهانبینی اسلام و انقلاب اسلامی»، «آیندهپژوهی جهان فرارو»، «انقلاب اسلامی؛ پیدایش، دستاوردها و چالشها»، «انقلاب اسلامی و آینده تحولات رسانهای»، «فرهنگ و جامعه» و «حوزه سیاست» است. نویسنده برای نوشتن این کتاب به منابع عربی، انگلیسی، فرانسوی و سایتهای اینترنتی مراجعه کرده است.
«آیندهپژوهی انقلاب اسلامی؛ بیمها و امیدها» را انتشارات امیرکبیر با شمارگان یکهزار نسخه، قطع وزیری، 368 صفحه و به بهای 200هزار ریال روانه بازار نشر کرده است.
نظر شما