شنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۰
انعکاس مطالعه منابع غنی پنج قاره در «حشره‌شناسی جنگل»/ کتابی ماحصل نزدیک به 40 سال پژوهش

منصور عبایی،‌ عضو انجمن حشره‌شناسی ایران ضمن اعلام خبر تجدیدچاپ کتاب «حشره‌شناسی جنگل» گفت: «حشره‌شناسی جنگل» نتیجه کار‌آموزی من در موزه پراگ در کشور آلمان و بررسی منابع غنی در موزه‌های معتبر در پنج قاره دنیاست.

دکتر منصور عبایی،‌ عضو انجمن حشره‌شناسی ایران در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) درباره انتشار کتاب «حشره‌شناسی جنگل» اظهار کرد: کتاب «حشره‌شناسی‌ جنگل» با پشتوانه چهار دهه پژوهش در کمتر از یک‌سال به چاپ دوم رسیده و برای بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با ویرایش جدید در حال آماده‌سازی است. در ویرایش جدید، اطلاعات درباره جنس‌ و گونه‌ انواع حشرات با تجدیدنظر به‌روز‌رسانی شده است.    
 
وی با اشاره به این‌که کتاب در 9 فصل تدوین شده، درباره محتوای کتاب افزود: سرآغاز این کتاب به قلم دکتر محمدحسین جزیره‌ای، چهره ماندگار محیط زیست کشور نگاشته شده است. فصل نخست کتاب با عنوان «روش‌‌های جمع‌آوری مطالعه حشرات» در 10 صفحه با هدف تاکید بر اهمیت جایگاه جنگل همچنین اقلیم‌های متنوع ایران که مملو از انواع حشرات بوده، نوشته شده است. متأسفانه در دانشگاه‌های کشور چندان به این شاخه حشره‌شناسی جنگل توجه نمی‌شود.
 
عبایی ادامه داد: «شکل‌شناسی، رشد و نمو و رده‌بندی حشره‌های جنگل»، «گروه‌‌بندی آفات درختان و درختچه‌های جنگلی و فضای سبز»، «آفات کلیدی درختان و درختچه‌های سوزنی‌برگ جنگل‌ها،‌ جنگل‌کاری‌‌ها و فضای سبز شهری»، «آفات کلیدی درختان و درختچه‌های پهن‌برگ‌ جنگل‌های: شمال، شمال‌غرب،‌ زاگرس و سایر درختان»، «سایر آفات سوزنی‌برگان و پهن‌برگان»، «آفات درختان و درختچه‌های مناطق بیابانی و کویری»، «آفات مهم چوب‌های خشک و درختان افتاده» و «آفات قرنطینه‌ای جنگل‌ها و نهالستان‌ها» عنوان‌های هشت فصل دیگر کتاب هستند که در واقع انعکاسی از طرح تحقیقاتی پنج‌ساله مشترک با دانشگاه تهران است.
 
نویسنده کتاب «فهرست آفات درختان و درختچه‌های جنگلی و غيرمثمر ايران» گفت: کارشناسان و محققانی از کشور فرانسه در اجرای طرح‌های پژوهشی حضور داشتند. نتیجه دو سال پژوهش مشترک با کارشناسان فرانسوی درباره پارازیت‌ها و عوامل بیماری‌زا و آفات برگ درختان به‌ویژه در منطقه شمال، در نشریه بین‌المللی «آﻧﺘﻮﻣﻮﻓﺎگ» منتشر شد.

وی با اشاره به پوشش جنگلی ایران در مقایسه با معیار جهانی افزود: ایران از نظر پوشش جنگلی در بین 56 کشور در جایگاه 45 قرار دارد، بنابراین از نظر پوشش جنگلی جزو کشور‌های ضعیف و به‌اصطلاح به‌عنوان منطقه خشک و نیمه‌خشک تعریف می‌شویم و با توجه به این شرایط، ایران مجبور به واردات چوب از دیگر کشور‌هاست که مشکلاتی از جمله ورود انواع آفات چوب را نیز به دنبال دارد.
 
این عضو انجمن حشره‌شناسی ایران اظهار کرد: کتاب «حشره‌شناسی جنگل» در 818 صفحه، با دارابودن 521 عکس رنگی و سیاه‌ و سفید و  استفاده از 321 کتاب داخلی و خارجی، منبع قابل توجهی برای مخاطبان دانشگاهی و پژوهشگران حشره‌شناسی به‌حساب می‌آید.
 
عبایی ادامه داد: کتاب «حشره‌شناسی جنگل» ماحصل نزدیک به 40 سال پژوهش است و یکی از شانس‌های من در کسب تجربه دانش حشره‌شناسی دریافت مدرک دکترا از دانشگاه مونیخ آلمان بود. رئیس دانشکده آفات و جنگل دانشگاه مونیخ، استاد راهنمای من در دفاع از تز دکترا بود. ارتباط قوی ما با کارشناسان حشره‌شناس آلمانی موجب شد تا زمینه بهره‌مندی از غنی‌ترین منابع این حوزه فراهم شود.
 
نویسنده کتاب «آفات درختان و درختچه‌های جنگلی و غيرمثمر ايران» گفت: ویژگی‌های مشترکی بین جنگل‌های ایران و اروپا وجود دارد و از سوی دیگر برای کسب اطلاعات بیشتر، مدتی را در موزه «پراگ» این کشور کار‌آموزی کردم. می‌توان گفت پژوهش‌هایی که نتایج آن در کتاب «حشره‌شناسی جنگل» آمده، ماحصل مطالعات منابع غنی در موزه‌های معتبر پنج قاره است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها