ابوبکر مطهر جمالی یزدی در کتاب «فرخ نامه» نوشته است که اگر بخواهند میوه توت سفید، سیاه شود، گودالی نزدیک ریشه درخت توت بکنند و دو غربال توت سیاه در بُن درخت انبار کنند، تا سال دیگر توت سفید توت سیاه به بار آورد!
توت سیاه با وجود اینکه کاملا شبیه شاه توت است، برخلاف آن میوهای شیرین و تا حدی لزج دارد. توت سفید در چین مرکزی و شرقی بهصورت بومی وجود دارد. البته نوعی از توت که به آن توت قرمز گفته میشود، در آمریکا بهصورت بومی وجود دارد و از ایالت ماساچوست تا ایالت کانزاس دیده میشود.
توت سفید سرشار از املاح معدنی، تانن، مواد چربی و ویتامینهای D و C است. قسمتهایی که در تغذیه و پزشکی مورد استفاده قرار می گیرند، عبارت هستند از میوه، برگ، شیره، پوست شاخه های تازه.
توت سفید میوهای آب دار، ریز، شیرین و لذیذ است که مزه شیرین آن از سوربیتول است. در زبان عربی توت سفید را «توت الابیض» گویند. جوشانده پوست خشک شاخه های جوان و تازه درخت توت برای تقویت مزاج مفید است.
همچنین جوشانده برگ آن با برگ انگور برای رنگ مو استفاده میشود. از ضماد کوبیده برگ توت سفید با روغن زیتون برای درمان سوختگی استفاده میشود.
خواص میوه توت
توت دارای خواص بسیاری است؛ از جمله اینکه باعث پیشگیری از بروز سرطان، افزایش طول عمر، درمان سفید شدن زودرس موها، درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا، درمان کم خونی، تصفیه خون، تقویت کلیهها، پاک کننده کبد، بهتر شنیدن و بهتر دیدن و درمان یبوست استفاده میشود.
در چین، با برگ درخت توت سفید چای تهیه کرده و معتقدند که این چای به افراد کمک می کند تا بهتر ببینند و بهتر بشنوند.
در ترکیه، درمانی برای رفع یبوست وجود دارد که آن خوردن توت سفید به همراه یک لیوان آب آن هم با معده خالی است. همچنین در این کشور ، شیره توت به عنوان یک درمان برای سرماخوردگی و آنفلوانزا به کار میرود. اثربخشی این روش به دلیل وجود ویتامین C بالای این ماده غذایی است.
توت در کتابهای حکیم ابونصر هروی و ابوبکر مطهر جمالی یزدی
حکیم ابونصر هروی در کتاب خود توصیه میکند که موقعی توت بخورند که شکم خالی باشد. (چون توت را بخورند وقتی که معده پاک بود زود از معده بشود و اندر تن هیچ خلط برنیانگیزد.)
بهطور کلی بهترین موقع خوردن توت، صبح ناشتا و یا عصر در فاصله غذای ظهر و شام است که زود هضم میشود و مواد غذایی آن بهتر جذب بدن میشود. معمولا اگر روی غذاهای سنگین مخصوصا گوشتی، آن را بخورند، هضم آن مشکل می شود و تولید نفخ در شکم و رودهها میکند.
ابوبکر مطهر جمالی یزدی در کتاب «فرخ نامه» نوشته است که اگر بخواهند میوه توت سفید، سیاه شود، گودالی نزدیک ریشه درخت توت بکنند و دو غربال توت سیاه در بُن درخت انبار کنند تا سال دیگر توت سفید توت سیاه به بار آورد. همچنین اگر توت سفید در بُن درخت توت سیاه کنند، سپید گردد!
میوه این گیاه دارای مزاجی سرد و خشک و قابض است. مدر صفرا، رادع و از بین برنده ورمهای گرم حلق و حنجره و مانع ریختن مواد حار از سر و ایجاد ورم حلق و زبان و سایر اعضاء بدن است. میوه آن را هم بهصورت تازه مصرف می کنند و هم خشک کرده و بهصورت پودر در آورده و این پودر را برای بیماریهای حلق و زبان و زخمهای بد دهان که از حرارت باشند مصرف میکنند.
نظر شما