کتاب «انواع ادبی متون منثور عرفانی» با عنوان فرعی «مجموعه 70 اثر نثر عرفانی با ارزیابی ارزشهای ادبی، عرفانی، اجتماعی و فلسفی» نوشته اصغر برزی منتشر شد.
کتاب در دو فصل کلی نوشته شده است؛ در فصل نخست نویسنده به معرفی روش کاری خود در این پژوهش و همچنین معرفی «انواع ادبی» و بیان تفاوت آن با مقوله «سبک شناسی» و معرفی انواع نثرهای کلاسیک در ادب فارسی و به ویژه نثر صوفیانه، پرداخته است.
فصل دوم کتاب شامل 13 بخش است و هر بخش به تحلیل و بررسی یک نوع از متون منثور اختصاص دارد. عناوین این بخشها به ترتیب عبارتند: «تفاسیر عرفانی»، «تذکرههای عمومی عرفانی»، «تذکرههای اختصاصی عرفانی»، «آثار عرفانی ــ تعلیمی»، «آثار منثور عرفانی ــ غنایی»، «آثار عرفانی ــ رمزی»، «آثار عرفانی ــ فلسفی»، «مقالات»، «مجالسها»، «معارفهای عرفانی»، «مکتوبات عرفانی»، «فرهنگهای عرفانی» و «شطحیات». عنوان هر بخش نشان دهنده کتابهای تحلیل شده در آن بخش است.
از مهمترین متونی که در این کتاب تحلیل شدهاند میتوان به این موارد اشاره کرد: «مجموعه مصنفات شیخ اشراق» شهاب الدین سهروردی، «کشف الاسرار» رشیدالدین ابوالفضل میبدی، «تذکرةالاولیا» عطار نیشابوری، «نفحات الانس من حضرات القدس» نورالدین عبدالرحمان جامی، «لوایح» و «رساله یزدان شناخت» هر دو از عین القضات همدانی، «سوانح» احمد غزالی، «مجموعه رسایل» خواجه عبدالله انصاری، «عبهرالعاشقین» و «شرح شطحیات» هر دو از شیخ روزبهان بقلی شیرازی، «مرصاد العباد» نجم الدین رازی، «مجالس سبعه» و «فیه ما فیه» هر دو از مولانا، «مکتوبات» علاالدوله سمنانی، «مکتوبات» بابا افضل الدین کاشانی، «کشف المحجوب» علی بن عثمان جلابی هجویری و «احیا علوم دین» امام محمد غزالی.
نویسنده در بخشی از پیشگفتار خود بر این کتاب نوشته است: «از دریچه کوچک این کتاب به انواع ادبی هفتاد اثر منثور عرفانی نگریستهایم. این آثار همگی ادبی، عرفانی، فارسی و منثورند و بخش عظیمی از متون ادب فارسی را به عهده گرفتهاند و بیپیرایه به تعلیم و تربیت طالبان معرفت پرداختهاند و بیش از هزار سال زلالترین اندیشههای عرفا و صوفیه را در گنجینه خود نگهداری کردهاند.»
«انواع ادبی متون منثور عرفانی» نوشته اصغر برزی با شمارگان سه هزار نسخه، هزار و 121 صفحه و بهای 70 هزار تومان از سوی انتشارات نقش اندیشه روانه کتابفروشیها شده است.
نظر شما