چرا خطه خراسان ادیبپرور است/ 12
محدثیخراسانی: فارسی مردم خراسان به سرچشمههای فرهنگی این زبان نزدیکتر است
مصطفی محدثیخراسانی، شاعر بر این باور است که در خراسان بزرگ بنیانهای فرهنگیای وجود دارد که سبب میشود شاعران و نویسندگان از مسیر اصلی خود منحرف نشوند. همچنین مقاومت فرهنگی این سرزمین در برابر فرهنگ و زبانهای مهاجم سبب شد که به عنوان سمبل پاسداری از زبان فارسی شناخته شود.
این شاعر افزود: معتقدم گذشته از سواد، وقتی به دورترین روستاهای خراسان هم میروید در همان گفتوگوهای عامیانه مردم، بسیاری از فضیلتها و حکمتها و معرفتهایی که به بهترین شکل در زبان فارسی ارائه شده، به چشم میخورد.
شاعر مجموعه شعر «سلوک باران» اضافه کرد: همه اینها دست به دست هم میدهد تا سرزمین خراسان، سرزمین حکمت و معرفت و ذوق و ادبیات باشد. البته اغلب کارشناسان بحثهایی تاریخی نیز مطرح میکنند که مثلاً خراسان به دلیل دور بودن از اعراب در دوره ساسانی و مقاوت فرهنگیای که این منطقه در مقابل سیطره فرهنگ و زبان عربی داشته، به عنوان پاسدار و حافظ زبان فارسی شناخته شود. سمبل این پاسداری و حراست از زبان فارسی را میتوان در شاهنامه فردوسی دید که به بهترین شکل از زبان فارسی صیانت کرده است.
وی توضیح داد: به گمانم همه اینها باعث شده که خراسان مهد زبان و ادبیات فارسی باشد و آنچه به مدت 30 سال تجربهام در خراسان به دست آمده، که هم کار شعر کردهام و هم به ویژه در شعر جوان کشور مسئولیت داشتهام، نشانگر این است که در این دو سه دهه، شاعران جوان خراسان ما کمترین آسیب را به لحاظ انحراف نحلهای خوردهاند در حالی که در بسیاری شهرهای دیگر ایران امیدی به رستگاری شاعران جوان در بسیاری زمینهها نیست. به گمانم کمترین ضایعات و آسیبها را در عرصه شعر در خراسان داشتهایم.
محدثی یادآور شد: نسلی که من با آنها کار کردم حدود 40 یا 50 نفر هستند که در حال حاضر شاعران مطرح خراساناند و از این خطه برخاستهاند. استعداد اغلب قریب به اتفاق آنها در مسیری جاری شد که مسیر رشد و شکوفایی زبان و ادبیات فارسی بود. اغلب این شاعران نیز هم به لحاظ شخصیتی انسانهایی متعالی شدند هم به لحاظ شعری و شاعری. دلایل این روند رو به رشد به این به نظر من به وجود همان بنیانهای فرهنگی بازمیگردد که اول اشاره کردم.
این شاعر گفت: فضای سنگین و توام با وقار و متانتی همواره در خراسان وجود داشته و داشتن «پیر» در کار ادبیات و سیر و سلوک کردن در عرصه شعر جزو جدایی ناپذیر شعر خراسان است. در خراسان معمولاً از کسی انتظار ندارند که همه یک شبه شاعر شوند. در آنجا استادان و بزرگان، نسل جوان را به داشتن صبر و حوصله و پشتکار فرا میخوانند تا مثلاً 10 سال دیگر به جایی برسند.
محدثی اضافه کرد: آقای ذبیحالله صاحبکار در 70 سالگی کتاب چاپ کرد. مقام معظم رهبری هم برای درگذشت ایشان پیام دادند. ایشان که یکی از غزلسرایان معاصر ماست به دلیل اعتقاد واقعی به سیر و سلوک خیلی دیر اقدام به چاپ شعر در قالب کتاب کرد، یا استاد محمد قهرمان با آن بزرگیاش در سالهای پایانی عمرش مجموعه غزلهایش را چاپ کرد. به گمانم شاعرانی که در سنین بالا اقدام به چاپ کتاب شعر میکند، استحکام شخصیتی دارند و این شیوه کمک بزرگی به تعالی و عمق ادراکشان خواهد کرد.
مصطفی محدثی خراسانی متولد تایباد خراسان است و تا کنون کتابهایی چون «سلوک باران»، «شاعران پروازی» و «هزار مرتبه خورشید» از وی منتشر شده است.
پیشینه پرونده ایبنا را اینجا بخوانید:
متن گفتوگو با محمدجعفر یاحقی درباره این موضوع را اینجا بخوانید
یادداشت علیرضا قوجهزاده را درباره شاعران و سبک خراسانی اینجا ببینید
متن گفتوگو با با مهدی محقق را درباره ادبیات و سبک خراسانی اینجا بخوانید
گفتوگوی ایبنا با ابراهیم خدایار درباره متأخران و متقدمان مکتب خراسان را اینجا بخوانید
گفتوگوی محمدحسین جعفریان را درباره مکتب خراسان اینجا بخوانید
گفتوگو با سیدعبدالجواد موسوی را درباره ادبیات خطه خراسان اینجا بخوانید
گفتوگو با نصرالله امامی را درباره ادبیات خراسان اینجا بخوانید
گفتوگو با بهاءالدین خرمشاهی را درباره فرهنگ و ادبیات خراسان اینجا بخوانید
متن گفتوگو با صابر خراسانی را درباره سبک و زبان خراسانی اینجا بخوانید
متن گفتوگو با غلامحسین ابراهیمیدینانی را درباره ادیبپرور بودن خراسان اینجا ببینید
نظر شما