سه‌شنبه ۱۷ دی ۱۳۹۲ - ۱۲:۳۹
آیینه‌وند: پژوهشگاه در مسیر تولید علم حرکت خواهد کرد

صادق‌ آیینه‌وند، مدیر جدید پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در مراسم معارفه‌اش گفت: هدف اصلی‌ام در بزرگترین پژوهشگاه کشور که 35 سال از نزدیک با آن ارتباط دارم، این است که با شفافیت، اخلاق‌مداری، قانونمداری و عدالت‌محوری در مسیر تولید علم پیش برویم./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، مراسم تودیع و معارفه رییس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی سه‌شنبه (17 دیماه) در این پژوهشگاه برگزار شد. در این مراسم، حمیدرضا آیت‌اللهی جای خود را به صادق آیینه‌وند داد.

صادق‌ آیینه‌وند در این مراسم با بیان این‌که 35 سال است از نزدیک پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی را می‌شناسد، اظهار کرد: هدف ما به عنوان پژوهشگاه علمی تولید علم است و هیچ مقامی بالاتر از آن نیست. در احادیث نیز آمده هیچ فضیلتی بالاتر از علم نیست. در واقع دانش، برهان و حجتی است که وظیفه آن بسیار بالا و تحقیق برای تسهیل امور زندگی مردم به‌شمار می‌رود.

مدیر جدید پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی افزود: این پژوهشگاه بزرگترین پژوهشگاه علوم انسانی در کشور است و تلاش می‌کنم در ادامه مسوولیت‌های مهدی گلشنی و حمیدرضا آیت‌اللهی وظایفم را با شفافیت، اخلاق‌مداری، قانونمداری و عدالت‌محوری انجام دهم. در 62 سال عمرم به پست و مقامی رغبت نداشتم و این مسوولیت را پس از 40 روز که تلاش کردم فرد دیگری را جایگزین کنم، پذیرفتم. برنامه‌ای که در نظر دارم این است تا با تکریم استادان به نقطه‌ای برسیم که بتوانیم از راه علم به نظام و مردم خدمت کنیم به‌ویژه این‌که در دولت تدبیر و امید تولید علم از جایگاه والایی برخوردار است.

وی بیان کرد: هدف ما جلو رفتن است و انگیزه خاصی جز تولید علم نداریم. اگر در تولید و پیشبرد علم موانعی باشد، برطرف می‌کنیم. به‌ویژه در نوآوری و کشف در حوزه علوم انسانی که برپایه اتصال به ریشه‌های فرهنگ غنی تمدن اسلامی و نیاز کشور است، قدم برمی‌داریم. غنی‌سازی، اسلامی‌سازی و بومی‌سازی هدف مهم ماست و هیچ مانعی نمی‌تواند جلو ما را بگیرد. امیدوارم به‌زودی بتوانم گزارشی از علمکرد این پژوهشگاه ارایه بدهم. 

تغییر و تحول در آیین‌نامه‌های پژوهشی اولویت ماست 
وحید احمدی، معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به این‌که تفکر، لازمه فعالیت پژوهشی و آموزشی است و به شور و نشاط و تحرک مداوم نیاز دارد، گفت: اطمینان، امنیت خاطر و نشاط از ملزومات تداوم پژوهش و خلاقیت است. در حماسه سیاسی که صورت گرفت خوشبختانه این فضا فراهم آمد و نگرانی و دغدغه‌هایی که ایجاد شده بود به شکل قابل توجهی برطرف شد. این آغاز مبنای تحول در مجموعه تولید علم واقعی خواهد بود. هنگامی که فضا امنیتی نباشد و دانشگاه‌ها در آرامش به فعالیت ادامه بدهند، تولید علم جایگاه واقعی را پیدا می‌کند.

وی با بیان این سوال که آیا نیازمند آن نیستیم که پژوهش را با نگرش نوینی شروع کنیم؟ اظهار کرد: در مدتی که در مجموعه صنعت و دانشگاه حضور دارم، مهم‌ترین مساله را فهم از پژوهش می‌دانم. اگر معنای درست پژوهش را بدانیم رو به جلو حرکت خواهیم کرد. همه ما شعار پژوهش می‌دهیم اما پژوهش و مفهوم آن به درستی تبیین نشده و در فهم آن مشکل داریم. ساده‌ترین بدفهمی‌ها در حوزه پژوهش این است که پژوهش هزینه دارد اما معتقدم پژوهش، تولید ثروت برای کشور است.

معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: پژوهش پرستیژ نیست و علم باید در زندگی مردم جایگاه خود را داشته باشد و زندگی ما را متحول کند. پژوهش در کشورهای اروپایی و در بخش‌هایی مختلف چون مدیریت، سیاست و زندگی مردم عادی نقشی فعال دارد اما جامعه ما از این امر فاصله گرفته‌است. در انگلیس، بخش بالایی از درآمد بر مبنای علم، فناوری و پژوهش به دست می‌آید اما در کدام وزارتخانه ایران چنین اتفاقی می‌افتد؟

احمدی با اشاره به تحریم‌های ایران از سوی دیگر کشورها بیان کرد: تحریم ایران با وجود تخریب‌هایی که در زندگی و آسایش مردم به‌وجود آورد به پژوهش خدمت بسیاری کرد اما با این حال علوم انسانی در کجای زندگی ما نقش دارد؟ معتقدم برای درک ارزش هر مساله‌ای باید تصور کنیم که اگر آن را از زندگی مردم حذف کنیم، چه تغییری در وضع دیگران اتفاق می‌افتد؟ حال همین مقایسه را درباره علوم انسانی و حذف آن از جامعه انجام دهید و ببینید چقدر آسیب می‌بینیم؟ آسیب‌های اجتماعی مانند زندان، طلاق، فرار مغزها، جابجایی اقوام، مسایل آموزشی و پرورشی و دانشگاه‌ها همگی ارتباط مستقیمی با علوم انسانی دارند که باید از نقش این حوزه در حل آن‌ها استفاده کرد.

وی گفت: در آیین‌نامه وزارت علوم مشکلات بسیاری وجود دارد، حتی در بخشی از آن اهانتی به حوزه پژوهش شده به این صورت که اگر عضوی از هیات علمی نتواند در طول سه سال متوالی امتیاز کافی به دست آورد  به عضو پژوهشی بدل می‌شود که این دید اشتباه و توهین‌آمیز است. تلاش می‌کنیم با تغییر چنین آیین‌نامه‌هایی جایگاه پژوهش را به‌ویژه در بحث علوم انسانی ارتقا دهیم. حمید آیت‌اللهی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در این مسیر حرکت کرد و امیدوارم صادق آیینه‌وند نیز در مسوولیت جدیدش موفق باشد. 

بیش از یکهزار و دویست مقاله در چهار سال تولید کردیم
حمیدرضا آیت‌اللهی نیز در این مراسم با بیان این‌که مدت چهار سال و نیم در این پژوهشگاه مدیریت داشته، اظهار کرد: از سال 1387 تا 1392 بازدهی و خروجی کار 9 برابر شده که این نشان از فعالیت بالای استادان دارد. از هر چهار عضو علمی یک مجله علمی و پژوهشی تولید شده که کار سنگینی است. در طول حدود چهار سال بیش از یکهزار و دویست مقاله علمی و پژوهشی در پژوهشگاه تولید شده که کار بزرگی به‌شمار می‌رود و نشان از فعالیت استادان این مجموعه دارد. این در حالی است که بودجه این پژوهشگاه به اندازه تورم افزایش پیدا می‌کرد.


مراسم  معارفه رییس جدید پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با اهدای هدایا و لوح‌های سپاس به حمیدرضا آیت‌اللهی رئیس پیشین به‌پایان رسید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها