به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، علیرضا راهداری، مولف کتاب «اتاق فکر در 10 گام» از محققان و طراحان حوزه تفکر پویاست که به تازگی کتاب «سایبرتروریسم را در 7 گام (به همراه فعالیتهای اینترنتی سازمان تروریستی القاعده)» منتشر کرده است.
وی در گفتوگویی با ایبنا درباره محتوای اثرش، مطالبی را درباره ویژگیهای سایبر تروریسم و جرایم نوپدید این حوزه عنوان میکند که مطالعه آن خالی از لطف نیست.
ـ موضوع اصلی کتاب «سایبر تروریسم در 7 گام» چیست؟
این کتاب، تشریح چیستی و چرایی ابعاد سایبرتروریسم است. همانطور که از نام این مفهوم مشخص است، سایبرتروریسم از تلاقی دو مفهوم «سایبر» و «تروریسم» به وجود میآید. سایبر به فضای صفر و یک اشاره دارد که در عصر اطلاعات بهوجود آمده، در حالی که تروریسم به فعالیتهای تروریستی میپردازد که در عصر جدیدی به وجود آمده و تاکنون سابقه نداشتهاند. در حقیقت، این کتاب به پدیدهای توجه دارد که قبل از عصر اطلاعات در زندگی بشر دیده نمیشد.
ـ چرا و با چه انگیزهای تصمیم گرفتید کتابی در این زمینه تالیف کنید؟
اهداف متعددی داشتم که از جمله آنها میتوانم به انتقال تجربه به جامعه علمی کشور اشاره کنم. موضوع سایبرتروریسم، جدید نیست و من به دلیل علایق شخصی، چندین سال در این زمینه کار و پژوهش داشتم. از سوی دیگر آثار تالیفی اندکی در این حوزه در کشورمان وجود دارد، به همین دلیل، تصمیم گرفتم تجربهام را با جامعه علمی کشور به اشتراک بگذارم.
شناخت عقلانی از فضای سایبر از دیگر اهداف پژوهشیام بود، فضای سایبر از موضوعاتی است که در جامعه ما آرای متعددی درباره آن وجود دارد، اما برای شناخت عمیق آن، کار علمی زیادی صورت نگرفته و به تاثیرات اقتصادی ـ اجتماعی و فرهنگی آن پرداخته نشده است. ما در بسیاری از شاخههای فضای سایبر، متون تالیفی نداریم. ترجمه یکطرفه و فعال نبودن حوزه اشتراکگذاری تجارب در کشور که از دلایل آن نبود توجیه اقتصادی و کارشناسان است که موجب شده عملا این حوزه علمی با بیرونقی مواجه شود.
ویژگی اصلی این کتاب و تمایز آن با دیگر آثار این حوزه را در چه میدانید؟
بسیاری از کتابهایی که در این حوزه در دسترس هستند، ترجمهای از کتابهای غربی هستند که آسیبهای خود را در پی دارند، زیرا در ترجمه نیز برنامه مدونی در کشور وجود ندارد، بنابراین، با روندی بیبرنامه در این زمینه مواجهیم.
این کتاب، به صورت طبقهبندی شده و در هفت گام همه ویژگیهای سایبرتروریسم را بیان میکند و مخاطب این فرصت را دارد با مطالعه آن به نتیجهای روشن درباره روند و مسایل این حوزه دست یابد.
همچنین کوشیدم نخستینبار در این کتاب توازنی میان مباحث فنی در عصر اطلاعات و مباحث نظری مانند مدیریتی و سازمانی ایجاد و عنوان کنم. این کتاب، تنها به تشریح مقوله «سایبر تروریسم» نمیپردازد، بلکه همه پیشنهادهایی که دولتها میتوانند در مبارزه با این نوع تروریسم از آنها بهرهمند شوند، در بر دارد و ساختاری منسجم برای مبارزه با این نوع تروریسم عنوان میکند.
از دیگر ویژگیهای کتاب «سایبرتروریسم در 7 گام» میتوان توجه به حوزههای پلیسی و فضای سایبر را عنوان کرد که پیشنهادهایی را برای مبارزه با این نوع تروریسم، آن هم نخستینبار ارایه میکند، یعنی برای سه بخش مهم اجتماع، قانونگذاری، نظام قضایی و قوه مجریه راهکارهایی دربر دارد.
در گام ششم کتاب، سئوالهای رایج درباره سایبرتروریسم پاسخ داده شده است، همچنین کوشیدهام ابهاماتی را که در این حوزه وجود دارد به طور کامل و در فصلی به شکل پرسش و پاسخ مطرح کنم.
همراه این کتاب، یک دوره آموزشی طراحی شده است که مخاطبان میتوانند با حضور در این دوره، در کنار مطالعه اثر، مهارت افزایی داشته باشند.
در حقیقت، این کتاب را قطعه پازلی از یک طرح کلی میدانم که تصمیم دارم در دیگر شاخههای سایبری مانند «سایبر دیپلماسی» و «سایبر ژورنالیسم» نیز با پژوهش و تالیف کتاب آن را تکمیل کنم. از این رو عنوان میکنم که مجموعه آثارم پیوستگی محتوایی دارند و منقطع نیستند.
محتوای این کتاب چگونه طبقهبندی شده است؟
این کتاب در هفت فصل طراحی شده است. گام نخست یا همان فصل ابتدایی به تاثیر عصر اطلاعات بر پارامتر امنیت ملی میپردازد و در حقیقت تغییرات امنیت ملی را در عصر اطلاعات دنبال میکند. فصل دوم به چیستی سایبر تروریسم اختصاص دارد، اینکه سایبر تروریسم چیست؟ فصل بعدی به چراییهای سایبرتروریسم توجه دارد و تعاریف و مفاهیم آن را بیان میکند.
مصداقهایی از این نوع تروریسم از جمله فعالیت القاعده در اینترنت، مضامین فصل چهارم را میسازند. در فصل پنجم، روش مبارزه با این نوع تروریسم بیان میشود. فصل بعد به سئوالات کلیدی در این حوزه اختصاص دارد. در گام هفتم نتیجهگیری از مباحث این اثر پژوهشی جای دارد.
این کتاب، مخاطب خود را به کجا رهنمون مي كند؟
این اثر مخاطب را از عصر اطلاعات و خصوصیات آن که بستر ایجاد سایبر تروریسم است تا روش مبارزه با آن همراهی میکند، یعنی مخاطب در پایان کتاب میتواند نمودار و روند پیدایش، رشد و نمو سایبرتروریسم تا شیوه مبارزه با آن را دریابد. مخاطبان این اثر از طریق مثالهای متعدد بهراحتی با مفاهیم این حوزه آشنا میشوند.
جامعه هدف و مخاطبان اصلی که این کتاب را برای آنها تالیف کردهاید، چه کسانی هستند؟
دانشجویان و محققان رایانه و فضای سایبر مخاطبان اصلی من هستند. همچنین این کتاب برای کسانی که علاقه و تخصصی در شاخههای مباحث سایبر دارند، اطلاعاتی دربر دارد، به ویژه افرادی که در حوزههای حکومتی به دنبال معنای سایبر هستند. علاقهمندان به تحقیقات در حوزه سایبر یا رایانه، از دیگر مخاطبان این کتاب هستند.
سازمانهای پلیسی، دومین گروه مخاطبان را تشکیل میدهند. سایبرتروریسم نوعی جرم است، از این رو سازمانهای پلیسی و کارآگاهانی که در حوزه سایبر فعالیت دارند مانند پلیس فتا میتوانند از مباحث کتاب «سایبرتروریسم در 7 گام» استفادههای فراوانی ببرند.
قضات، نمایندگان مجلس و قانونگذاران گروه دیگری از مخاطبان این اثرند. به آن دلیل که قضاتی که در حوزه سایبر فعالیت دارند و قانونگذاران باید نگاه درستی به جرایم سایبری داشته باشند، مطالب این اثر میتواند تاثیر زیادی در پژوهشها و آرای آنان داشته باشد.
نخستین چاپ کتاب «سایبر تروریسم در هفت گام؛ به همراه مثالهایی از سازمان تروریستی القاعده» را انتشارات نظری به تازگی در 200 صفحه به قیمت هشت هزار تومان در قطع رقعی روانه بازار نشر کرده است.
دوشنبه ۲۵ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۴:۰۸
نظر شما