وي افزود: ايرانيان در دوران زرين تمدن اسلامي تا قرن هشتم، نقش بي بديلي در توليد علوم مختلف و انتقال آن به ديگر تمدنها داشتهاند. هر چند سير صعودي اين جنبش علمي با حمله ويرانگر مغول فروکش کرد، ليکن ديري نپاييد که با به ميدان آمدن دانشمندان بزرگي چون خواجه نصيرالدين طوسي، قطبالدين شيرازي، خواجه رشيدالدين فضلالله همداني و غياث الدين جمشيد کاشاني، گامهاي بلندي براي بازآفريني هويت فرهنگي و تمدني ايرانيان برداشته شد و خشونت مغولي و تيموري به سهولت فرهنگي و توليد علم گراييد.
نايب رييس همايش ادامه داد: برپايي همايش ميراث علمي غياث الدين کاشاني نه فقط به منظور پاسداشت و نکوداشت نام و ياد اوست و نه بدان رو است که بر خود بباليم و بگوييم نياکانمان چنان بودند و ديگران چنان نبودند، که اهداف ديگري وراي آن چه گفته شد، در نظر بانيان و ميراثيان بوده است. بدين روي هيچ ملتي از تاريخ و شجره فرهنگي و علمي خود نميتواند منقطع شود.
وي افزود: نسل امروز بايد با تحقيق دريابد که نياکانش چگونه ميزيستند و با چه امکانات محدودي، آثار ارزشمند کم نظيري را خلق کردهاند که همواره مايه اعتبار و آبروي فرهنگ و سرزمين خود بودهاند.
ايراني اظهار كرد: در طول تاريخ در کتابهاي گوناگون ميبينيم که از دانشمندان ما به نيکي ياد ميشود، شاهان گورکاني و عثماني و تيموري از ديگر بلاد، دانشمندان ايراني را زينت محفل علم و ادب و هنر بارگاه خود ميکردند. الُغ بيک قدر کاشاني را دانست و او را براي ساخت رصدخانه، از کاشان به سمرقند فراخواند و با وجود دانشمنداني چون او، سمرقند، نگين درخشان آسمان شرق ايران شد و شاهجهان در هند، از محمدعلي شيرازي براي ساخت تاج محل دعوت كرد.
همايش كاشاني محكي براي آموزش تاريخ علم است
سپس يونس کرامتي، دبير علمي همايش ميراث علمي غياث الدين جمشيد کاشاني گفت: همايش کاشاني، محکي براي تلاشهاي استادان و دانشجويان نهادهاي داخلي آموزش تاريخ علم است.
وي ادامه داد: پژوهش در عرصه تاريخ علم در ايران سابقه چنداني ندارد و اگر کتاب جبر و مقابله خيام شادروان مصاحب را نخستين اثر قابل بحث پژوهشگران ايراني در اين زمينه به شمار آوريم، اين سابقه حداکثر به اواخر دهه 20 شمسي بازميگردد.
كرامتي اظهار كرد: از آن هنگام تا اواخر دهه هفتاد، کساني که به معني واقعي به پژوهش در زمينه تاريخ علم عنايت داشتند، انگشتشمار بودند و اينان نيز همگي به سبب علاقه شخصي به اين حوزه وارد شده بودند. بي دليل نبود که حضور پژوهشگران در عرصه تاريخ علم، به هيچ وجه با سابقه درخشان ايرانيان در عرصه علوم و فنون همخواني نداشت.
ايران پيشگام علم و هنر در دنيا بوده است
سپس دکتر مجيد منعمزاده، معاون پژوهشي و فنآوري دانشگاه کاشان گفت: اين همايشها ميتواند در القاي روحيه خودباوري به نسل جوان کمک کند تا باور کنند ما ميتوانيم در خيزش بزرگ ايران اسلامي در دنيا سرآمد باشيم.
وي افزود: درگذشته ما پيشگام علم و هنر در دنيا بوديم، هرچند که به خاطر حکومتهايي که بر ما مستولي بودند از قافله علم عقب افتاديم، اما به لطف انقلاب اسلامي توانستيم اين فاصله را جبران کنيم و روز به روز به پيشرفتها بيفزاييم.
وي ضمن تجليل و بزرگداشت از بزرگان ادبي ـ فرهنگي و هنري، به معرفي دانشگاه کاشان پرداخت و ادامه داد: 7500 دانشجو و 250 هيأت علمي و هشت دانشکده و چندين پژوهشکده داريم. رشد سرانه پژوهش در دانشگاه کاشان به صورتي است که سال 88 رتبه اول ايران و سال 89 رتبه چهارم و پنجم را داشتيم.
نظر شما