مهناز سعيدي در گفتوگو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) عنوان كرد: كتابخانههاي دانشگاهي ايران براي استانداردسازي با محدوديتهاي بسياري از جمله تامين فضا، سرويسدهي به تمام دانشجويان و تامين منابع مواجهاند و به همين دليل هنوز در مسير رتبهبندي قرار ندارند.
وي در ادامه افزود: براي نمونه كتابخانههايي چون كتابخانه كنگره آمريكا يا كتابخانه ملي چين و تايلند گاها بدون نياز به كارت كتابخانه به تمام مراجعان خدمات ارايه ميدهند، در حالي كه در ايران برخي كتابخانهها داراي محدوديتهايي چون استفاده دانشجويان خاص در مقاطع تحصيلات تكميلياند.
سعيدي با تاكيد بر اينكه بازده علمي كتابخانههاي دانشگاهي ايران تاكنون مشخص نشده و كتابخانهها مورد رتبهبندي قرار نگرفتند، افزود: اكنون تنها نقش كتابخانههاي دانشگاهي مشاركت با بخش آموزش دانشگاهها است كه اين نقش نيز به خوبي ايفا نميشود و كتابخانهها تنها به محل امانت كتاب و پاياننامه به دانشجويان تبديل شدهاند.
وي در ادامه افزود: براي راهاندازي سيستم رتبهبندي كتابخانههاي دانشگاهي در ابتدا بايد استانداردهاي كتابخانهاي تعريف شود و براساس آن ايرادات، مشابهتها و تفاوتهاي كتابخانههاي دانشگاهي مورد توجه قرار گيرد.
وي تصريح كرد: نميتوان تمام كتابخانهها را در يك رده و رتبه مقايسه كرد زيرا كتابخانهها در سطوح مختلف تعريف شدهاند.
مدير كتابخانه مركزي و مركز اسناد دانشگاه آزاد اسلامي درباره استانداردهاي مورد نياز هر كتابخانه براي قرار گرفتن در شاخصهاي رتبهبندي گفت: در دنياي امروز، مهمترين شاخص يك كتابخانه دانشگاهي ارتباطات اينترنتي و منابع الكترونيك آن است.
وي گفت: با استفاده از اينترنت ميتوان دسترسي به منابع ديگر كتابخانههاي داخلي و خارجي را فراهم كرد و منابع علمي را به اشتراك گذاشت، درغير اين صورت كتابخانه به مكاني ساكن براي استفاده صرف از آثار مكتوب تبديل ميشود.
وي در ادامه افزود: برخي از شاخصهاي مورد توجه براي رتبهبندي كتابخانههاي دانشگاهي شامل فضاي مناسب براي مطالعه، استفاده از فناوريهاي پيشرفته چون رايانه، منابع مورد نياز دانشجويان در تمامي رشتههاي تحصيلي است.
سعيدي با تاكيد بر اينكه مسوولان و روساي دانشگاهها ميتوانند با توجه بيشتر به بخش پژوهش در دانشگاهها، وضعيت كتابخانهها را ارتقا دهند، توضيح داد: در اين مسير استفاده از كتابداران با تجربه نيز حائز اهميت است.
سعيدي درباره وضعيت كتابخانه مركزي دانشگاه آزاد اسلامي گفت: خوشبختانه اين كتابخانه محدوديتي براي پذيرش دانشجويان دانشگاه آزاد در هيچ مقطع تحصيلي ندارد و همچنين استادان تمام دانشگاهها ميتوانند از منابع كتابخانه مركزي دانشگاه آزاد استفاده كنند.
شنبه ۷ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۱:۱۶
نظر شما