خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در بوشهر، کتاب کالایی است که این روزها، بیم آن میرود متاثر از شرایط اقتصادی جامعه و خانوادهها بیش از قبل به انزوا برود. طبیعی است؛ برای اینکه این مونس فهیم راه خود را از قفسههای کتابفروشیها به خانهها گم نکند، بایستی دولت با نگاهی ویژه، طرحهای مبتکرانهای را برای دسترسی آسانتر و ارزانتر آن در این برهه تعریف کند تا در سبد خرید خانوارها کمرنگ نشود.
طبق دیدگاه کارشناسان فرهنگی، وقتی فرهنگ کتاب و کتابخوانی در میان خانوادهها نهادینه شود، احتمال حذف آن از فهرست خرید ماهانه آنها نیز بسیار پایین میآید؛ چون کتاب خواندن، مانند غذا خوردن، ورزش کردن، خوابیدن و ... جزئی از رفتارهای روزانه آنها شده و ترک این رفتار، کار ممکنی نیست! اما با این حال، باز هم متولیان کتاب، همواره باید تلاش کنند تا کتابخوانی بهعنوان شاخص رفتار فرهنگی در جامعه نمود پررنگی داشته باشد.
عبدالرحیم افروغ، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر که یکسال و اندی است مدیریت حوزه فرهنگ و هنر استان بوشهر را عهدهدار شده، در پی چارهاندیشی برای ارتقاء استان در جدول سرانه مطالعه است که طبق آخرین آمار ارائه شده در کف این جدول قرار گرفته است. افروغ معتقد است که «در نخستین گام باید کتاب را وارد خانواده و کتابخوانی را به یک رفتار تبدیل کرد و در گام بعد نیز دستگاههای فرهنگی بایستی با برنامهریزی این رفتار را هوشمندانه تقویت کنند.» در ادامه برای واکاوی دغدغهمندی و برنامههای ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر در حوزه کتاب با عبدالرحیم افروغ به گفتوگو نشستیم.
شما معتقدید، کتابخوانی عادتی است که باید از خانوادهها شروع شود و در ادامه از سوی نهادهای کتابمحور و فرهنگگستر در فرد بسط داده شود، آیا در این زمینه بسترسازی کردید و طرح شاخصی هم تعریف کردهاید؟
بله؛ تجربه نشان داده والدینی که کتابخوان هستند، تاثیر مستقیمی بر جذب فرزندانشان به مطالعه کتاب داشتهاند. در این باره داستان معروفی هم وجود دارد که پدری مدتی کتاب به دست در گوشهای مینشست و اینگونه نشان میداد که دارد مطالعه میکند، تحت تاثیر او فرزندانش هم کتاب به دست گرفته و مشغول مطالعه میشدند تا اینکه روزی یکی از فرزندان او، به سمتش رفت و دید که پدرش کتاب را برعکس به دست گرفته و متوجه شد که او اصلا سواد ندارد؛ اما با همین ادای کتابخواندن، توانست کتاب و کتابخوانی را در فضای خانواده خود تبلیغ و ترویج دهد و آن را بهعنوان رفتاری برای فرزندان خود تعریف کند.
بنابراین بهعنوان دستگاه متولی توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی در خانوادهها، طرحی را با عنوان «مادران کتابخوان» طراحی و تعریف کردهایم که در هفته کتاب 1401مرحله مقدماتی آن برگزار شد. بیشک این طرح نیاز به تمرکز بیشتری دارد تا بتوانیم با توجه به نقش تاثیرگذار مادران در تربیت فرزندان، کتابخوانی را در قالب رفتار در خانوادهها تبدیل کنیم.
اما برخی معتقدند که لازم نیست همه کتاب بخوانند!
نه، این نظر پذیرفتنی نیست؛ چراکه اگر کتاب را بهعنوان منبع اندیشه و علم بشناسیم، همه به آن نیاز دارند. هر فردی که بهدنبال تعالی اندیشه و دانش خود است، کتاب بهترین ابزار برای داناییافزایی و توسعه دانستههایش است. طبیعتا انتخاب موضوع، نوع و جنس کتاب (کتاب الکترونیکی، کتاب کاغذی و کتاب صوتی) در این مسیر بسیار حائز اهمیت است و هر فردی با توجه به علاقه و سلیقه خود دست به انتخاب در این زمینه میزند اما در این میان، آنچه بسیار مهم است، این است که کتاب خوانده شود تا انتقال مفاهیم و دانش در جامعه اتفاق بیفتد.
بنابراین نمیتوانیم بگوییم که برخی از آحاد جامعه به انتقال مفاهیم نیازی ندارند! شما به هر پیشهای نگاه میکنید، میبینید که نیاز به بهروزرسانی تخصص و دانش خود دارد. همچنین هر فردی برای کیفیت مراودات اجتماعی خود نیازمند یک سری دانستنی و تجربه است که کتابهای مفید و پرمحتوا بهراحتی در اختیار او میگذارند. پس کتاب خواندن برای همه آحاد جامعه امری پسندیده است که باید ترویج داده شود.