یکشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۲ - ۱۳:۵۶
رونمایی از سردیس سیدحسن حسینی و «سایه»/اکران اشعار 100 شاعر در تهران

مراسم رونمایی از سردیس هوشنگ ابتهاج و سیدحسن حسینی در خانه موزه نیما یوشیج برگزار و از پویش «شهر شعر» نیز رونمایی شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم رونمایی از «سردیس سیدحسن حسینی و هوشنگ ابتهاج» و رونمایی از اکران فرهنگی «شهر شعر» با حضور امین توکلی‌زاده، معاون اجتماعی فرهنگی شهرداری تهران، رضا صیادی، مدیر عامل و مجید قادری، معاون فرهنگی و هنرهای شهری سازمان زیباسازی، محمدناظم رضوی، عضو هیئت‌مدیره و مدیرعامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی، سعید بیابانکی، ناصر فیض، محمدمهدی سیار و علی محمد مودب، یکشنبه (۲۳ مهرماه) در خانه‌موزه نیما یوشیج برگزار شد.

در این مراسم رضا صیادی در سخنرانی با اشاره به رونمایی از سردیس هوشنگ ابتهاج گفت: افتخار می‌کنیم که این سردیس در زمان حیات ایشان ساخته شد و ۴۰ روز قبل از ارتحال وی کارهای آن در معاونت فرهنگی سازمان انجام شد، دوست داشتیم در زمان حیات ایشان از آن رونمایی می‌شد اما تقدیر طور دیگری رقم خورد.

وی افزود: قرار بود این سردیس زیر درخت «ارغوانِ» معروف نصب شود اما نشد و در نهایت خانه نیما به‌عنوان یکی از پایگاه‌های شعر و ادب فارسی میزبان آن شد.

صیادی با اشاره به سردیس سیدحسن حسینی نیز توضیح داد: شعر انقلاب همیشه مدیون او است، جای این دو اثر در آثار حجمی شهر تهران خالی بود؛ خوشحالیم اکنون دو اثر خوب از هنرهای تجسمی به ظرفیت‌های هنرهای شهری تهران اضافه خواهد شد.

وی تأکید کرد: دست نیاز به سوی شاعران، ادبا و اهل هنر دراز می‌کنیم تا بتوانیم این مجموعه را در شهر تهران کامل کنیم، بسیاری از چهره‌هایی که به گردن شعر و ادب فارسی حق دارند جای نماد و نشانه‌هایشان در شهر خالی است؛ بنابراین به‌عنوان سازمانی که در این حوزه مسئولیت داریم، وظیفه خود می‌دانیم که این پروژه را تکمیل کنیم.

صیادی در بخش دیگر صحبت‌های خود به رونمایی از پویش «شهر شعر» اشاره کرد و افزود: از همان روزهای اول حضورم در سازمان این ایده مطرح بود که یک‌روز از خواب بیدار شویم، به شهر بیاییم و ببینیم در و دیوار شهر با شهروندان به‌اصطلاح صحبت می‌کنند، ایده جذابی بود اما چالش‌های زیادی به همراه داشت.

وی ادامه داد: انتخاب شعرا، قالب شعر و مباحث مختلف پیش رو بود، با مشارکت جمعی از شاعران توانستیم آثاری از ۱۰۰ شاعر انتخاب شود؛ البته ادعا نمی‌کنیم این فهرست کامل است؛ حتماً این ایده اشکالاتی دارد اما امیدوارم مقبول بیفتد.

در ادامه مراسم ناصر فیض، شاعر و طنزپرداز نیز در سخنانی گفت: این ایده خوبی است؛ هرچند باید زودتر انجام می‌شد و برای توجه دادن عامه مردم به فرهنگ، زبان و شعر که بخشی از هویت ایرانی‌ها است، اهمیت دارد.‌

سعید بیابانکی، دیگر سخنران این مراسم بود. او با بیان اینکه شبیه این طرح پیش از این هم در شهر تهران اجرا شده است، عنوان کرد: حدود ۸ سال قبل در هفته دفاع مقدس، ابیات نوستالژیک و خاطره‌انگیز این دوران، اکران و استقبال خوبی هم از آن شد.

وی با بیان اینکه چنین رویدادهایی به نسل جوان کمک می‌کند تا با شعر معاصر آشنا شوند، ادامه داد: در کشوری که هنر اول آن شعر است و رسانه ملی محسوب می‌شود، هر روز باید نظایر این رویداد، اتفاق بیفتد مخصوصاً در اردیبهشت که ماه شاعران است؛ باید تلاش شود در روزهای مرتبط با شاعران شاهد چنین اتفاق‌هایی باشیم.

در ادامه این مراسم، علی‌محمد مودب، نیز در سخنانی با بیان اینکه ایران با شاعران و شعرهایش شناخته می‌شود، گفت: شاعرانی چون حافظ، فردوسی، سعدی و نظامی شناخته شده هستند اما چهره‌های دیگری هم هستند که باید برایشان کار شود تا به نسل جدید شناسانده شوند.

وی بیان کرد: در این زمینه معتقدم کار سازمان زیباسازی شهرداری تهران باید برای در دیگر شهرهای کشور هم الگوسازی شود و مردم هر شهر، شاعران خود به خوبی بشناسند، اکنون ظرفیت‌های بسیار خوبی در هر شهر وجود دارد که باید از آن‌ها استفاده کرد.

پیچیدن بوی شعر در شهر

در ادامه این مراسم، محمد رسولی که کارهای اجرایی این پویش را برعهده دارد، در سخنانی درباره روند اجرایی این طرح توضیح داد: کارهای آغاز طرح از یک‌سال و نیم پیش با ایده مدیرعامل سازمان زیباسازی مطرح و جلسات متعددی برگزار شد تا به اجرا برسیم، ابتدا اسامی حدود ۲۰۹ شاعر استخراج کردیم.

وی ادامه داد: در مرحله اول تصمیم گرفته شد حداقل یک بیت یا قالب کوتاه نیمایی و سپید از شاعران احصا شود و این مسیر روندی دو ماهه داشت؛ زیرا که تلاش داشتیم بهترین بیت یا قطعه شُعرا انتخاب شود ترجیح، مطلع یا بیت‌های معروف بود.

رسولی با اشاره به هیئت انتخابی اشعار با حضور شاعران، گفت: در این هیئت تلاش شد خطاها به حداقل برسد؛ زیرا وقتی بازه صدساله را در نظر می‌گیریم، صدها شاعر می‌توانند در این زمانه بگنجند؛ بنابراین شاعران را محدود کردیم به بازه زمانی از نیما تا به امروز.

به گفته وی، قاعده دیگر این بود که متولدین دهه شصت به بعد انتخاب شوند و براین اساس ۱۰۴ شاعر مشخص شدند؛ علاوه بر این وقتی قرار است یک بیت خوب از شاعری انتخاب شود، باید نکاتی در آن مدنظر قرار گیرد؛ بنابراین مواردی چون اشعار امیدآفرین و یا اشعاری که مناسب برای مخاطب عام و خاص بوده و زودفهم باشند را لحاظ کردیم.

در ادامه مراسم امین توکلی‌زاده نیز در سخنانی عنوان کرد: ابتکار دوستان در سازمان زیباسازی که درنهایت به انتخاب شعر از ۱۲۰ شاعر منتج شد، شروع خوبی بود. مدت‌ها است تلاش می‌شود کارهای متفاوت و خلاقانه انجام شود.

وی افزود: حکمت و عمق شعر در سطح شهر تهران با اکران ابیات شاعران ضرورت دارد؛ هم کشورمان و هم تهران از شعر و شاعری غنی هستند و همیشه بزرگان در عرصه فرهنگ و هنر حضور داشته و به پیشبرد اهداف انقلاب کمک می‌کنند، ازاین رو یکی از جبهه‌های پیشرو، شعر است.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها