در هفتهای که گذشت، سرویس فرهنگ مقاومت خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در حوزههای مختلفی پوشش خبری و رسانهای داشت که گزارش آن به اختصار بیان میشود.
در نشست «ننه علی؛ شکوه شکیبایی» مطرح شد؛شهادتطلبی و مجاهدتخواهی، پیشبرنده گفتمان انقلاب اسلامی است
نشست «ننه علی؛ شکوه شکیبایی» به همراه معرفی کتاب «قصه ننه علی» و آیین تجلیل از زهرا همایونی؛ راوی این کتاب، چهارشنبه (پنجم مهرماه ۱۴۰۲) با حضور علی رمضانی؛ مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، مرتضی اسدی؛ نویسنده کتاب و مرتضی قاضی؛ نویسنده و راوی دفاع مقدس در سرای کتاب خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران گفت: موضوع انتشار آثار مربوط به شهدای انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی، مدافع حرم و دیگر عرصههای جهاد به ما اثبات میکند آنچه که پیشبرنده گفتمان انقلاب اسلامی است، شهادتطلبی و مجاهدتخواهی یکان یکان افراد جامعه اسلامی است.
گزارشی از انتشار کتابهای صوتی در تابستان ۱۴۰۲ را منتشر کردیم؛
درباره شهدا بشنویم
در تابستانی که پشت سر گذاشتیم، نسخه صوتی چند عنوان از کتابهای حوزه ادبیات پایداری به بازار محصولات فرهنگی کشور ما عرضه شد و در اختیار مخاطبان چنین آثاری قرار گرفت. اغلب این کتابها، روایتهایی از زندگی شهدای عزیز ما هستند و بر فضایل اخلاقی و منش آنان در خانه و جامعه درنگ میکنند.
روایت فتح، چهار کتاب صوتی «ماه بالانشین» نوشته راضیه تجار، درباره شهید عباس شیرازی، «لابهلای درختان بلوط» از مهدیه عینالهی با محوریت زندگی شهید داریوش رضایینژاد، «به رنگ خاک» از افروز مهدیان، با موضوع زندگی شهید محمدحسین علمالهدی، و «دفترچه نیمسوخته» کاری از خدیجه مدنی، بر اساس خاطرات سرباز شهید مرتضی قربانزاده را منتشر کرده است.
از سوی انتشارات سوره مهر سه کتاب به مجموعه «قصه فرماندهان» اضافه شد
اولین کتاب با نام «یک نیستان گل سرخ» به قلم فاطمه مصطفوی دهکردی بر اساس زندگی شهید مصطفی اردستانی سرتیپ خلبان نیروی هوایی ارتش نوشته شده است. دومین کتاب با نام «دردِ بودن» نوشته گلستان جعفریان براساس زندگی شهید شیخ عباس شیرازی تهیه و تنظیم شده است. آخرین عنوان با نام «شمشیر لشکر» اثر اصغر فکور به زندگی سردار شهید رضا چراغی پرداخته است. کتاب شامل ده داستان از زندگی سردار شهید رضا چراغی است که به ترتیب زمان از نوجوانی تا جوانی و شهادت این سردار را بازگو میکند.
دبیر اجرایی سومین دوره انتخاب آثار برتر مدافعان حرم و جبهه مقاومت خبر داد؛
دریافت بیش از ۲۰۰ عنوان كتاب در حوزه بینالملل و ترجمه
حسن علایی فعال دبیر اجرایی سومین دوره انتخاب آثار برتر مدافعان حرم و جبهه مقاومت؛ جایزه سردار شهید حاج حسین همدانی با اشاره به تاریخ برگزاری اختتامیه مراسم اظهار کرد: تاریخ برگزاری مراسم اختتامیه و اعلان نتایج، ۲۵مهر۱۴۰۲خواهد بود. با توجه به تمهیدات اندیشه شده در سومین دوره انتخاب آثار برتر مدافعان حرم و جبهه مقاومت؛ جایزه سردار شهید حاج حسین همدانی مبنی بر جمعآوری حداكثری آثار، تاکنون بیش از ۲۰۰ عنوان كتاب در حوزه بینالملل و ترجمه به دبیرخانه جایزه ارسال شده است.
در کافه کتاب توچال، به میزبانی نویسندگان و پژوهشگران دفاع مقدس مطرح شد؛بازگشت به سالهایی که جنگ برای همه یک پدیده ملی بود
نشست خاطرات ماندگار با هدف بیان خاطرات و قصههایی از هشت سال دفاع مقدس با حضور جمعی از فعالان ادبیات پایداری، در کافهکتاب توچال برگزار شد.
محمود صلاحی، پژوهشگر و منتقد ادبی گفت: درباره دفاع مقدس معمولا روایتهای رسمی امکان انتشار پیدا کرده و شاید نقطه وفاقی که میتوانست افراد و احزاب و نگاههای مختلف را کنار هم قرار دهد، روایتهای غیر رسمی از جنگ است. در حوزه داستان و شعر هم همین قضیه را داریم. من هشت روایت و هشت برش را انتخاب کردهام به قلم کسانی که روشنفکر بودند و در سالهای جنگ به جبهه رفتهاند و از لحظات ناب آن روزها گزارش و روایتهایی داشتهاند. ما نیاز داریم به سالهایی برگردیم که همه به جنگ، به عنوان یک پدیده ملی نگاه میکردند.
نشست خبری دومین دوره جایزه شهید حدادیان برگزار شد؛ این جایزه یک نذر فرهنگی است/ شهید حدادیان شهادتی را دوست داشت که جریانساز باشد
نشست خبری و آیین رونمایی از پوستر دومین دوره دو سالانه جایزه ادبی شهید محمد حسین حدادیان شنبه ۸ مهرماه در سرای کتاب خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد. این جایزه در موضوعاتی حول محور شهادت این شهید از سال ۱۴۰۰ با موضوعاتی چون شهادت در گلستان، خرافات در اسلام، فرقههای ضاله آغاز شد.
مادر شهید محمدحسین حدادیان گفت: محمدحسین آنقدر شهادت را بزرگ میدانست که هیچ وقت شهادت را لایق خودش نمیدانست و از خودش دور میدید. همیشه میگفت شهادتی خوب است که جریانساز باشد، انقلابی به پا کند، تبیینگر باشد. این جایزه ادبی با حمایت خود شهید انجام گرفت.
یادداشتی بر کتاب «دستمال سرخها ۱؛ جهان ماند!»؛
علیخان نماد یک مرد معمولی جامعه در مواجهه با انقلاب
بدون اغراق، هیچ صفحهای از کتاب نیست که خواننده در آن اطلاعات جدیدی در حوزههای مختلف به دست نیاورد. از شرایط فرهنگی و اقتصادی گرفته تا نحوۀ زندگی مردم و نوع ارتباطات آنها در گذشته و در شرایط متفاوت. مثلاً وقتی از آبادان دهۀ چهل حرف میزند، به قدر کافی از خیابانها و محلههای قدیمی آنجا میگوید یا از مهاجرانی میگوید که از شهرهای مختلف برای کار در شرکت نفت آبادان به آنجا آمدهاند و اینکه چگونه در خانههای قدیمی در کنار هم زندگی میکردند.
اتفاقاً یکی از روایتهایی که صادقانه نوشته شده و ذیل موضوع پرهیز از قدیسسازی قابل تعریف است، روایتی مربوط به روضهخوانی است که در تهران به منزل علی خان میآمده و بچهها روضهخوانی او را قبول نداشتند و با ادبیات خودشان از او انتقاد کردهاند. همچنین یک جامعهشناس سیاسی با خواندن این کتاب و آشنایی با برخی شخصیتهای آن، بویژه علی خان میتواند اطلاعات خوبی از نوع نگاه برخی افراد معمولی جامعه در مواجهه با انقلاب به دست بیاورد.
کتاب «ضلع یکم» رونمایی شد؛
روایتهای ژاندارمها، پاسخ به نیاز جامعه امروز است
آیین رونمایی از کتاب «ضلع یکم» در مجموعه تالارهای قصر شیرین موزه ملی دفاع مقدس با حضور سردار محمد ناظر؛ مدیر باغ موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و جمعی از پیشکسوتان ژاندارمری برگزار شد.
سردار عباس بایرامی گفت: بخشی از اسناد اثبات حقانیت نظام توسط همین ژاندارمها تهیه و ثبت شده است. لذا این روایتها بسیار ارزشمند است. این مسأله پاسخ به نیاز فکری و علمی جامعه امروز ماست. ۱۹۱۰ عنوان کتاب در سال ۱۴۰۱ منتشر شد. همه این کتابها توسط نویسنده نگاشته نشده است بلکه بسیاری از آنها خاطرات خودنوشت رزمندگان است. موردی وجود داشت که رزمنده سمنانی برای تمام روزهای خود، روزنوشت داشته و ثبت کرده بود. اگر تکتک رزمندگان هم خاطرات خود را ثبت کنند، هنوز هم جای کار وجود دارد. نقش فراجا هنوز مطرح نشده است و بسیار جای کار دارد.
ششمین رویداد کتاب تهران در مجموعه باغ کتاب تهران برگزار شد؛ وفاداری به حقیقت زندگی شهدا سختترین بخش نویسندگی است
این رویداد با محوریت موضوع حضور زنان ایثارگر کادر درمان در سالهای پس از انقلاب اسلامی برگزار شد. در نخستین بخش این رویداد پس از پخش مستند معرفی کتاب «همه خبرها اینجاست»، گفتوگویی مفصل پیرامون این کتاب با نجمه جوادی نویسنده کتاب انجام شد.
نجمه جوادی نویسنده کتاب «همه خبرها اینجاست» گفت: سختترین بخش از کار نگارش کتاب درباره شهدا، وفاداری به حقیقت زندگی آنهاست به گونهای که نه بخشی از این محتوا از قلم بیفتد و نه اینکه دچار اغراق و گزافهگویی شود. اما در نهایت این لطف شهداست که مسیر را برای نگارش کتاب باز میکند.
گفتوگویی داشتیم با نویسنده کتاب «دو انگشت روی یک ماشه»؛
کتابهای جنگ عامهپسند نیستند/ رعایت قواعد داستاننویسی آثار دفاع مقدس را خواندنی میکند
کتاب «دو انگشت روی یک ماشه» خاطرات یکی از رزمندگان ادوات لشکر ۲۵کربلا است که از کودکی به همراه رفیقش مقداری پول از جایی قرض میگیرند و بدون هیج نشانی قصد رفتن به جبهه میکنند. از بابل راه میافتند، به تهران که میرسند پولشان تمام میشود. در تهران شروع به فروختن چای میکنند تا دوباره پولی جمع کنند و به جبهه بروند. تمام این اتفاقات با شور و هیجان نوجوانی دو پسر یازده دوازده اتفاق میافتد. به جبهه هم که میروند با همان سرتقبازیهایی که دارند خودشان را در جبهه و بین بقیه جا میکنند. تا سال ۶۷ که جنگ تمام میشود آنجا میمانند. یکی از آنها فرمانده گردان و دیگری فرمانده ادوات لشکر ۲۵ کربلا میشود.
بسیاری از خاطرات گروهی رزمندگان در این کتاب روایت شده است. مهمترین مؤلفهای که در کتابهای من و برادرم وجود دارد موضوع روایت در قصه و داستان است. ما بر اساس اصول داستاننویسی، خاطرهنویسی میکنیم. در این کتاب هم خاطرات بدون داستانگویی و فضاسازی اضافه، شش دانگ در اختیار مخاطب قرار گرفت. به همین خاطر در اینسالها کتابهای داستانی، رمان یا قصهای که من و برادرم نوشتیم به لطف خدا مورد استقبال مخاطبان قرار گرفته است.
بخش سوم از نشست بررسی کتاب «یاران دبیرستان» منتشر شد؛
مکتبالصادق در هر موضوعی شهید دارد
من این افتخار را دارم که از دو زاویه با این کتاب «یاران دبیرستان» ارتباط دارم، اول اینکه ورودی دوره اول مکتب هستم و با شهدای دورههای اول و دوم زندگی کردیم و درس خواندیم و در اردوها و جبههها بودیم و با دورههای بعدی دبیرستان هم مثل همین دوستانی که در تیم کتاب هستند، آشنایی داریم و با آنها دوست شدیم.
دوم موضوع انتشارات مرزوبوم که ناشر کتاب است. ما در زمان مسئولیت زندهیاد اردستانی در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس پیشنهاد دادیم که علاوه بر کتابهایی که به طور تخصصی در آنجا چاپ میشود، میخواهیم یکسری آثار هم به چاپ برسانیم که مجوز گرفتن برای آنها بسیار دشوار و گاهی نشدنی است چراکه آثار با عنوان مرکز اسناد باید شامل ویژگیهایی باشد که برخی کتابها فاقد آن شرایط هستند.
نشست خبری دوازدهمین نمایشگاه کتاب دفاع مقدس و مقاومت مطرح شد؛
بیش از هفت هزار عنوان اثر در نمایشگاه عرضه خواهد شد/ تمرکز نمایشگاه امسال بر لشکر فاطمیون
نشست خبری «دوازدهمین نمایشگاه ملی کتاب دفاع مقدس و مقاومت» دوازدهم مهرماه ۱۴۰۲ در سرای کتاب خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.
سردار عبدالرضا آزادی، رییس سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس سپاه و بسیج گفت: بیش از هفت هزار عنوان در گونههای مختلف، از جمله خاطره، زندگینامه، تاریخ و پژوهش، شعر داستان گونه، داستان کوتاه و بلند و تاریخ شفاهی در سنین و اقشار مختلف کتاب توسط ناشران شرکتکننده در این نمایشگاه عرضه میشود. در حوزه بین الملل هم آثاری خواهیم داشت، به ویژه آثاری که ترجمه شدهاند.
امسال حضور و معرفی فعالیتهای جهادی و آثار فرهنگی و آثار مقاومت با محوریت لشکر فاطمیون خواهد بود. امیدوارم در سالهای بعد بتوانیم یک فراخوان بین المللی داشته باشیم.
در گفتوگویی با مصطفی یاری؛ نویسنده حوزه ادبیات پایداری خواندیم:
نویسندگان حوزه دفاع مقدس وظیفه سنگینی به دوش دارند
کتاب «یک چای داغ تنگ غروب» خاطرات سردار رحیم باباصفری از فرماندهان لشکر ۲۵ کربلا و جانباز ۷۰ درصد قطع نخاعی جنگ تحمیلی است. این کتاب که با نگاهی به زندگی سردار باباصفری و شهید فریدون بختیاری نوشته شده، یکی از کتب سهگانه درخصوص سه فرمانده لشکر ۲۵ کربلا است.
بسیاری از جانبازان هستند که حرفهای بسیاری برای گفتن دارند و کسی سراغ آنها نرفته است، خاطرات رزمندگان و علیالخصوص جانبازان بالای هفتاد درصد یک دریای وسیع از روزهای جنگ است.
ثبت این خاطرات بسیار محدود بوده است. اقدامی هم اگر صورت گرفته باشد خیلی دیر شده است. چون بسیاری از جانبازان و رزمندگان با بالارفتن سن و سال خاطرات خود را فراموش کردهاند. خاطرات نابی که سی چهل سال از وقوع آنها گذشته و کسی برای ثبت آنها نرفته است.
نظر شما