به مناسبت روز شعر و ادب فارسی؛
درخت شعر هرمزگان پرثمر است/ فرهنگ دیجیتال مانع بزرگی برای جریان شعر و ادب
هرمزگان- منتقدان ادبی همزگان معقتدند که فرهنگ دیجیتال مانع مهمی برای جریان شعر و ادبی جامعه به شمار میرود اما درخت شعر استان همواره پرثمر بوده است.
مرحومان سرتیپ حاجی احمد خان کبابی، حسینعلی قضایی، محمد علی نحوی، سید کامل کاملی، محمد علی و محمد حسن غیرت، سید امیر شيخ قتالی، ملا محمد فتویی، فایز بستکی، محیا بستکی، همت بستکی، عبدالکریم شبل الحکما، ملا محمد صالح دهنگی، عبدالغفار سیفانی، بختیار شمسایی گهکانی، ابراهیم منصفی، عباس سایبانی، صالح سنگبر، حسن کرمی (گرامی)، منصور نعیمی، غلامعلی امیرزاده، سید کامل کرمستجی، ملا سلیمان خمیری، علی اکبر هاتف، محمد طیب هوشمند، عبدی بهدهی، ابراهیم کریم آبادی(باوا)، جعفر اوج هرمزی، حسین خوش نمک، شجیعه شجاع کریمی، فاطمه دژگانی و مرحوم ساجده کشمیری تعدادی از شاعران نام آشنا و صاحب اثر مکتوب سرزمین پر احساس و شاعرانه هرمزگان هستند.
استان هرمزگان در حوزه شعر و ادبيات، شاعران و ترانه سرایان پیشگام و گاها نام آشنایی هم اینک دارد که آثار ارزشمندی نیز خلق کردهاند.
از این نامهای دوست داشتنی و قابل افتخار میتوان به محمدعلی بهمنی، محمدعلی قویدل فرد، علی رضایی، غلام وکیلی، احمد حبیبی، علی رضایی شریف، حیدر حیدری نژاد(حیدر احمد)، مرتضی نصیری، موسی بندری، سعید آرمات، راشد انصاری، علی آموخته نژاد، کرامت بلالی، یدالله شهرجو، مسلم محبی، معصومه مرشدی، امینه دریانورد، مسعود فرح، منصور ضمیری نژاد(فراز)، احمد رحیمی هلری(نورد آموز)، عبدالحسین انصاری، ایرج انصاری فرد، ناصر رزمجو، پروانه بیابانی، سهراب سعیدی، محبوبه اسماعیلی، مرضیه برمال، محمود سالاری، مجید ذاکری، زهرا آمیخته، اطهر قوامی، فرزانه فرخی نژاد و ... اشاره کرد.
همه به بالندگی ادبیات اندیشیده اما...
علی رضایی شریف، خالق ۱۴ مجموعه شعر است، دکترای ادبیات دارد و از منتقدان، پژوهشگران و چهرههای شاخص شعر هرمزگان است که آثار وی به زبان بومی، فارسی و انگلیسی چاپ و منتشر شده است.
وی در این خصوص گفت: فعالیتهای ادبی در حوزه شعر و ترانه و داستان در ۲۰ سال اخیر هرمزگان، شتاب خوبی گرفته و شاعران، نویسندگان و ناشران دست در دست همدیگر بدون توجه به سود و زیان ماجرا، تنها به بالندگی ادبیات اندیشیده و به تصویر رؤياهای خویش پرداختهاند.
خالق «سیبستان سبز» افزود: اما در دوران گذار از فرهنگ چاپ به فرهنگ دیجیتال و گریز مخاطب از فرهنگ کتابت و تمایلش به رسانههای دیجیتالی مشکلات بیشماری برای زحمت کشان این عرصه به وجود آمده است که تا این رویه ادامه دارد امیدی به بهبود اوضاع نیست.
عدم حضور و غفلت از همدیگر یک ضعف تلقی میشود
عبدالحمید انصاری نسب، صاحب سه مجموعه منتشرشده به نامهای «تاسیدسلیمان»، «نامم درخت انصاری» و «من از آبی آسمان می نویسم»، کارشناس ارشد ادبیات، معلم، منتقد، مدرس، دارای رتبه اول نخستین کنگره ملی شعر و داستان «ایران من» با شعر سپید «حتی گنجشگها در نظنز لانه دارند» در پاسخ به سوال خبرنگار «ایبنا» گفت: همانطور که میدانید شعر در کشور ما از اصالت و قدمت زیادی برخوردار است و این موضوع در مورد استان ما هم صدق میکند.
وی افزود: هرمزگان با وجود تنوع فرهنگها، سنتها و آیینها وحتی گویشهای مختلف غنی و پویا، زمینه و ظرفیت کم نظیری در خلق آثار ادبی دارد.
او اضافه کرد: خیلی از شاعران و ادیبان این دیار در گمنامی زیستهاند و خیلی از آثارشان در همین سالهای اخیر منتشر شده است. هر چند با گسترش فضای مجازی دسترسی به خیلی از منابع ادبی آسان شده اما بسیاری از جمعهای شاعرانه که محل نقد و بررسی آثار بوده و یا حتی خیلی از شب شعرها که با حضور مشتاقان شعر پرشور برگزار میشد را کمتر میبینیم. بنابراین این عدم حضورها و غفلت از همدیگر برای حوزه شعر و ادبیات هرمزگان یک ضعف تلقی میشود.
انصاری نسب افزود: البته نگاه من به عنوان کسی که سالهاست به عنوان مربی شعر کانون پرورشی با نوجوانان کار میکنم چشم انداز روشنی است و بچههایی هستند که سرشار از استعداد هستند و میتوانند با استفاده از تجربیات شاعران با تجربه و پیشکسوت استان نام هرمزگان را در کشور بلند آوازهتر کنند. البته که به واسطه تلاش شاعران خوب استان طی دو دهه اخیر خدا را شکر که شعر استان در کشور جایگاه بالا و تاثیر گذاری داشته و دارد.
این شاعر بندرعباسی توضیح داد: در زمینه پرورش استعدادهای شعری، ما هم با تعدادی از دوستان شاعر، انجمن ادبی درخت هرمزگان را راه اندازی کردهایم که با توکل به خداوند ان شاالله بتوانیم در کنار دیگر انجمنهای استان در یک فضای سالم به سهم خودمان برای پیشرفت استعدادهای شعر استانمان کمک کنیم. و صدالبته که در این راه حمایت و همدلی شاعران پیشکسوت و همچنین نهادهای فرهنگی استان در این مسیر بسیار موثر و مفید خواهد بود.
بعضیها خواسته و ناخواسته به حاشیه رانده شدهاند
همچنین حجت الاسلام بهزاد پودات، با ۸۰ عنوان کتاب چاپ شده و ۲۰ اثر در دست چاپ، رکوردار تالیف در استان زرخیز هرمزگان است. وی نویسنده، محقق، شاعر، سخنران، منتقد ادبی و کارشناس مذهبی است.
شاعر آئینی هرمزگان ابراز داشت: بی شک استان هرمزگان در عرصه ادبیات ( شعر و داستان) شاهد رویشها و ریزشها بوده است و این موضوع عللی داشته که خیلی مختصر به آن اشاره میشود.
او ادامه داد: آن عده که ریزش کردهاند و خواسته و ناخواسته به حاشیه رانده شدهاند را میتوان به دو دسته تقسیم کرد، اول، گروهی که با جریان شعر همراه نبوده و نخواستند شانه به شانه دیگر شاعران خوش قریحه قدم و قلم بزنند. این گروه خود را مستغنی از استاد و راهنما میدانستند و تصورشان بر این بود که راه و مسیر را درست میروند و خط و ربط را به درستی تشخیص میدهند. در واقع این گروه شعر دوست راهشان را از کاروان شعر جدا کرده تا به تصور خودشان طرحی نو دراندازند و صدایی متفاوت داشته باشند.
بهزاد پودات افزود: گروهی هم ناخواسته برخلاف میلشان طرد شدند و به حاشیه رانده شدند. کم نیستند بنیانگذاران استعداد کُشی و نظریه پردازان تهی مغز بی مطالعه که همیشه سد راه هستند.
این منتقد ادبی اضافه کرد: اما در کنار همه نامهربانیها ما شاهد رویشهای خوبی هم بودهایم، شاعران جوان و خوش قریحهای که واقعا به قصد دانستن، قلم و قدم میزنند. دهه 80 و 90 اوج شکوفایی غزل است. حتی در کارهای پیشکسوتان هم میتوان رگههایی از نو اندیشی و دگراندیشی را مشاهده کرد، یعنی از قالب و فرم کهن و زبان قدیم فاصله گرفته و با زبان امروزی صلح و آشتی کردهاند.
وی همچنين گفت: شعر هرمزگان مانند موسیقیاش بسیار فاخر و ارزشمند است. خدا را شکر شاعران جوانی هستند که حضورشان در کنگرهها و جشنوارهها پررنگ است و افتخاراتی هم به دست آوردهاند. امید که روز به روز درخت شعر هرمزگان پربارتر و پر ثمرتر و سایهاش گسترده شود تا جایی که خیرش به همه برسد و همه از این درخت تنومند بهرهها ببرند.
نظر شما