

خراسان شمالی- علی حصاری شاعر آئینی بجنوردی گفت: دفتر شعر «فصلی از عشق» در قالب مثنوی با موضوع محرم و اربعین در بجنورد به چاپ رسید.

نویسنده کتاب «همهچیز فرو میپاشد: زندگی و آثار صادق چوبک» گفت: از منظر مضمونی، چوبک معمولاً به بخشهایی از جامعه میپردازد که کمتر دیده شدهاند؛ او از لایههای پایین و فراموششده جامعه مینویسد و آنچنان به این طبقات نزدیک میشود که گاه تصمیمات و رفتار شخصیتهایش حیرتانگیز و گاه هولناک به نظر میرسد.
محمد حسینی، نویسنده، گفت: در پشت سر اسمهایی چون مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند و میتوان گفت اگر کسی در عالم نویسندگی دارای توانمندی زیادی باشد و به شهرت برسد میتواند عایدی خوبی نیز برای تأمین یک زندگی مرفه داشته باشد؛ ولی همه هری پاتر نویس نیستند.
این خانه، صرفاً چهاردیواریای ساده نیست؛ بلکه آستانهای است که هزاران جوان ایرانی در آن تربیت شدند، حق آموختند، اخلاق ورزیدند و افتخار آفریدند.
ثبت مکتوب تجربیات جنگ در همان زمان وقوع یا لااقل در زمانی نزدیک به آن، ضمن آنکه روایتی دست اول از آن رویداد و از منظری متفاوت از گزارشهای رسمی ارائه میکند، همچنین میتواند حال و هوای انسانی را منتقل کند که آن واقعه را از نزدیک و به صورت زنده تجربه کرده و هنوز به اصطلاح داغ است و حس و احساساتی زنده دارد.
کاوه فرخ: ایرانی خواه نیروی نظامی داشته باشد و یا نداشته باشد، از زمان اسکندر تا به امروز از خاک خودش دفاع میکند به هر نحوی.بحث ژنتیک نیست اما به لحاظ فرهنگی شاهد یک نوع ایراندوستی در ایرانیان هستیم که به سادگی از بین نمیرود.
فواد نظیری، شاعر و مترجم ایرانی، گفت: ادبیات در مقطع تاریخی وقوع یک جنگ، عصاره این رخداد را میپروراند و تأثیر آن را بر عواطف انسانی و مسائل درونی بازگو میکند.
آذردخت بهرامی، داستاننویس، گفت: سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد و شاید فقط بتوان فیلمنامه را سفارشی نوشت که آن هم میتوان گفت جزو ادبیات نیست.
منیرالدین بیروتی، داستاننویس ایرانی، گفت: حتی اگر یک نویسنده حرفهای باشد و تماموقت بنویسد اما دانش ادبی کافی نداشته باشد، نه تنها سودی برای فرهنگ و ادبیات ندارد بلکه بازار کتاب را مبتذل میکند و سطح سلیقه جامعه را نیز پایین میآورد.
مجله نیشن در مقالهای به تحلیل و بررسی رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو نویسنده معاصر کشور ایتالیا با موضوع فرهنگ مصرف گرایی در دنیای مدرن میپردازد که امسال توانسته به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یابد.
محمد سمیر ندا، نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025 در گفتوگویی صمیمانه از تجربه زیسته، زخمهای تاریخ و مسئولیت نوشتن در برابر حافظه جمعی سخن میگوید
اگر هوش مصنوعی بتواند به اندازهی دانشجویان کارشناسی ارشد آثار ادبی مانند هملت را تحلیل کند، آیا هنوز نیاز به نقد ادبی انسانی و آموزش آن وجود دارد؟
کارشناسان، میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها» درباره محدودیتها، مباحث اجرایی، چالشهای زیرساختی نشر کتاب کودک و نابلدی و بیتوجهی ناشران به کسب آمادگی برای حضور در بازارهای جهانی با توجه به قابلیتهای ادبیات کودک و نوجوان گفتند.
خراسانرضوی - دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» به همت خردسرای فردوسی مشهد و با نظارت محمدجعفر یاحقی منتشر شد.
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
«نیمن» دست به نگارش تاریخ فلسفه، با محوریت موضوع «شر»،پرداخته است. او در مطالعه خود نشان میدهد تغییرات دیدگان انسان، بهخصوص انسان غربی، در رابطه با مفهوم شر، منجر به تحولاتی بنیادین شده که در عموم تاریخنگاریهای فلسفه، نادیده گرفته شدهاست
حسین شیخ رضایی معتقد است: توجه روزافزون مردم به فلسفه، نشانگر جستجوی آنها برای معنا و راهکارهای عملی در زندگی است، نه صرفاً مباحث انتزاعی. او تأکید میکند که «فلسفههایی برای زندگی» به دلیل پرداختن به همین دغدغههای انضمامی و نیاز به معنایابی در جامعه، با استقبال چشمگیر مواجه شده و به پناهگاهی فکری بدل گشتهاند.
مطالعه دیستوپیا در اندیشه کلیز در کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی» از مرزهای نقد ادبی فراتر رفته و به یک ابزار مفهومی در علوم انسانی، تاریخ اندیشه، و تحلیل ایدئولوژی بدل میشود. این یادداشت در پی آن است که ظرفیت دیستوپیا را برای بازاندیشی در باب تمدن، سیاست، و انسانِ معاصر، از رهگذر بازخوانی پروژه کلیز، بهمثابه یک امکان نظری جدید برجسته سازد.
به نظر میرسد تفسیری که مکاینتایر از نظریه بحران معرفتشناختی ارائه میدهد، ما را در فهم تحولات فکری تاریخ ایران بسیار کمک میکند.
علی اکبر صالحی: «حکیم ابوالقاسم فردوسی تنها یک شاعر نبود، بلکه معمار زبان فارسی و پاسدار هویت ملی ایران بود. شاهنامه او نه فقط یک اثر ادبی، بلکه شناسنامه فرهنگی ملت ایران است.»
بهروز غریبپور کارگردان و هنرمند عرصه تئاتر خبر از اجرای مجدد اپرای عروسکی «عاشورا» داد.
لرستان- مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان لرستان از برگزاری آیینهای بزرگداشت هفته قلم با محوریت تقدیر از نویسندگان استان و رونمایی از آثار آنان خبر داد.
قزوین- کتاب «طبیب فرشتگان» به قلم محمدرضا مقدم از سوی نشر مهرگان دانش در ۱۶۴ صفحه منتشر شد و در دسترس علاقهمندان قرار گرفت.
نشست هماندیشی ناشران و نویسندگان با محوریت «جنگ اخیر ایران اسلامی و رژیم صهیونیستی» برگزار خواهد شد.
اصفهان- رئیس اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خمینیشهر گفت: برای نخستینبار در خمینی شهر، مراسم تجلیل از نویسندگان و اهلقلم این شهر برگزار خواهد شد.
نشست نقد و بررسی کتاب «بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران، ۱۸۹۰–۱۹۱۴» برگزار میشود.
تفاهمنامه همکاری میان رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کلمبو، نمایندگی بنیاد سعدی و مرکز مطالعات بینالمللی باندارانایکه (BCIS) برای راهاندازی دورههای آموزش زبان فارسی در سریلانکا امضا شد.
داریوش رحمانیان گفت: کتاب «عکسنامۀ علی خان والی» در تاریخ عکاسی ایران از پارهای جهات یگانه و گوهری ناب در دست ایرانیان است.
کتاب «خلق جلوه های دراماتیک با دوربین» در قطع رحلی و با قیمت ۶۵۰ هزار تومان به بازار کتاب آمد.
یازدهمین دوره نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران با شعار «صنعت چاپ، هویتساز برند ملی» به همت انجمن علمی فناوری چاپ ایران برگزار میشود.
مطالعه کتاب، آنهم در شرایط دشوار، نه تنها روشنی ذهن میآورد، بلکه بر اساس پژوهشهای علمی، یکی از مؤثرترین راههای ارتقاء حس خودکارآمدی و مقابله با بحران است
سعید رزاقی، تصویرگر و پیشکسوت رشته پینما گفت: نقاشیهای قهوهخانهای، پردهخوانیهای عاشورا و نقالیها نمونههایی بهجامانده از تمدن قدیم ایران در حوزه پینما است. جلوتر از آنها هم نقاشیهای هنرمندانی چون صنیعالملک را داریم که برای ناصرالدینشاه قصههای هزارویکشب را نقاشی میکرد و سابقه آنها حتی قدیمیتر از کمیکهای خارجی است.
عباس صفایی مهر، پژوهشگر و تاریخپژوه گفت: ادبیات پایداری، سلاح فرهنگی در برابر جنگ نرم است. این ادبیات نهتنها راوی مبارزه با ظلم است، بلکه احساسات، رنجها و حقوق بشرِ پایمالشده را در قالبی انسانی و اثرگذار روایت میکند.
نشست دوم «همبستگی اجتماعی و دفاع ملی (بررسی ابعاد رسانهای)» در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار میشود.
اثر جدید این فیلسوف و عرفانپژوه معاصر را نشر اگر منتشر خواهد کرد.
گیلان - کتابهای «یادداشتهای کوهستان» و «هوا بی قلم مانده است»، دو کتاب جدیدی هستند که در مورد جغرافیا و محیط زیست استان گیلان نوشته شده و نشر فرهنگ ایلیا در رشت آنها را منتشر کرده است.
خراسانرضوی- کتاب «کار و کاشانه؛ راهکارهای موفقیت در مادری + کسب و کار خانگی» به قلم فاطمهسادات نمازی منتشر شد.
کهگیلویه و بویراحمد- معاون فرهنگی معاون اول رئیسجمهور گفت: شاهنامه تنها یک اثر ادبی نیست، بلکه سرمایه هویتی ملت ایران است و باید به نهادهای رسمی کشور راه یابد تا نسل جدید بیش از پیش با ریشههای تمدنی خویش آشنا شود.
علی صفری آققلعه گفت: این کتاب دربرگیرنده 30 مقاله است که در پانزده سال گذشته در نشریات مختلف منتشر کردهام و اینک با بازبینی و گسترش چشمگیر از نو ویرایش و منتشر شده است.
قزوین- کتاب «فیلمنامه آخر» نوشته پرستو عبدالهی از سوی نشر سعید سرشار در ۲۱۰ صفحه منتشر شد.
نظر شما