شنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۲ - ۰۷:۲۹
عزاداری محرمی «علی اکبرم» با گویش مینوی

هرمزگان- «علی اکبرم» شعر عامه مذهبی به قلم پُر احساس و آئینی «ابراهیم ذاکری گورزانگی» است که با گویش مینوی به عزاداری ماه محرم می‌پردازد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بندرعباس، این مجموعه اثر منظوم نوحه و عزاداری ماه محرم، مخصوصا علی اکبر (ع) در دو بخش بومی و اشعار فارسی است. شاعر با هدف پویایی و ماندگاری زبان مادری‌اش و استقبال شهروندان مذهبی میناب از ماه محرم، نوحه‌ها را در بخش نخست به گویش«مینوی» سروده است. بیست و یک نوحه با عناوین حر ریاحی، عباس، علی اکبر، اکبر نوجوونم، علی اکبر جوونِن، مِ چهنمن توماما، اَگه زینب نَهَه، شُو کَتل، واحد- نوبت جنگ بوو و، علی اصغر م، باد صبا، قاسم، واحد- تا حسین ابن علی، آموو عباس، علی اکبرم، عباسوم ای براروم، واحد تا حسین ابن علی اصغر خوی واگه بدست، زینب دلی وا سفرن، شُهم غریبونن، اربعین و هنده در بخش بومی آمده است.

خش دوم نیز شامل ۴ شعر فارسی آئینی است. در پایان نیز واژگان بومی و فهرست عناوین آمده است.

شه دین گفت: به عباس تویی تاج سرم
بعد قاسم چه کسی را سوی میدان ببرم
اکبر و عون وفادار بیایید و برم
قاسمم رفت خدایا شکسته کمرم...

عزاداری ابا عبدالله الحسین و یاران باوفایش یک آئین راستین مردمان آزادی خواه سراسر گیتی گسترده است. زیرا پرچم انسانیت و عدالت را در برابر کفر و ستم بالا برده اند. آنان برای احیای دین اسلام و رساندن فرمان یگانه فرمانده جهانیان به دیگران قیام کردند. آنان رسالت شریف و راه عزیزی را معرفی نمودند تا انسان در آن محور زرین به رستگاری برسد. این مجموعه به نوعی اندوه امام حسین علیه السلام را در شهادت علی اکبر، روایت می نماید.

از آنجایی که درصد قابل توجهی از نوحه‌ها و اشعار به حضرت علی اکبر علیه السلام اختصاص دارد، مولف نام  کتاب را با نام فرخنده «علی اکبرم» مُتَبرک کرده است.

بخشی از کتاب: [بومی]
«اَگَه زینب نَهه»
کربلا توو کربلا مونده اَگه زینب نَهَه
عابد بیمار ما مُرده اَگه زینب نَهَه
اسم عباس و حُسینوم واگور گوشوارون
ثاربون دنبال خووی برده اَگه زینب نَهَه
منبر اول که خوندی روبروی دشمنون
منبر و مهراب ما لورده اَگه زینب نَهَه
روز عاشورا گریک و نوحه و ماتم کجا
روو زبون ترکی و کرده اگه زینب نَهَه
وخت آخر کردن پای حسینوم توو رکاب
طفلکون دنبال خووی وارده اَگه زینب نَهَه.

بخشی از کتاب[فارسی]:
«علی اکبرم»
آه پدر برای مرگ پسر دود می شود
زیرا زمان رفتن او زود می شود
از حجر ماهروی مه هاشمی ببین
قلب حسین ز غصه مه اندود می شود
از دشت کینه و دگر از موسم خزان
کشت پدر چه حاصل بی سود می شود ...

«ابراهیم ذاکری گورزانگی» زاده سال ۱۳۴۸ میناب است. مادر بزرگش نوه پسری شاعر بزرگ آئینی- حسینعلی قضایی است. وی دارای مدرک کارشناسی ارشد از دانشگاه آزاد جیرفت و دبیر بازنشسته آموزش و پرورش است.

«علی اکبرم» شعر عامه مذهبی- اثر شاعرانه آئینی «ابراهیم ذاکری گورزانگی»، به زبان فارسی- گویش مینوی(مینابی)، در ۳۲ صفحه، در قطع وزیری، سال ۱۳۹۷ برای نخستین بار با شمارگان یک هزار نسخه، به قیمت ۴ هزار تومان و به همت انتشارات «دارالتفسیر» وارد بازار کتاب شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها