یکشنبه ۱۱ تیر ۱۴۰۲ - ۱۴:۲۰
روایت پیشرفت، جهاد و سازندگی را به دنبال می‌آورد/ در روایتگری ضعیف هستیم

نشست «روایت پیشرفت» با حضور سعیدحسین رفیعی، نویسندۀ کتاب «نخل و رعنا» ، یاسر عسکری،  فعال فرهنگی و مهدی قزلی، نویسنده و مستندنگار با پوشش تصویری تلویزیون اینترنتی کتاب برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در این نشست سعیدحسین رفیعی، نویسندۀ کتاب «نخل و رعنا»، بیان کرد: پیشرفت بدون ابهام، واژۀ مشخص و سرشناسی است. هر تلاشی که باعث رشد و موفقیت شود و مقیاس، ابعاد ملی و اجتماعی پیدا کند، پیشرفت به حساب می‌آید. تفاوت هایی بین پیشرفت و توسعه وجود دارد، یعنی توجه به ابعاد صرفاً تجاری و مادی موضوع نیست ولی اجمالاً روایت پیشرفت هر آنچه که با تلاش همراه است و به موفقیت دست پیدا کردن که دارای آثار اجتماعی است، را «روایت پیشرفت»‌ می‌گویند.

رفیعی در ادامه گفت: موضوعی ارزش روایت دارد که به آسانی قابل دسترس نباشد. روایت پیشرفت مسیری راحت و سرراست نیست بلکه مسیری سخت و پیچیده دارد و برخلاف مسیر عادی، دشوار بودنش آن را شاخص کرده است. در دل روایت پیشرفت، عدم موفقیت وجود دارد یعنی اگر در جایی این روایت پیشرفت را از بین ببریم به روایت شکست تبدیل می‌شود که بعد از چندبار شکست به موفقیت بدل می‌شود.

این نویسنده، اظهار کرد: رسانه برای روایت پیشرفت گسترده شده است. هر نوع روایتی دربارۀ چالش‌ها به نوعی به روایت پیشرفت تبدیل شده است و گاهی اوقات یک موضوع را چنان بزرگ می‌کنیم که از عهدۀ آن برنمی‌آییم و هر چیزی را به اسم روایت پیشرفت تلقی می‌کنیم. اگر به هر نوعی هر ماجرایی را خوب روایت کنیم حتماً آثار مثبتی در حل مشکلات و ترویج موضوع دارد که باعث پیروزی ما در این راه است. ان‌شاءالله روزی می‌رسد که هر کتابچه‌ای به کتاب روایت تبدیل خواهد شد و دیگران پی خواهند برد که روایت پیشرفت چیست.

عسکری: جامعه‌ای متحول نمی‌شود مگر اینکه فرهنگ آن جامعه تحول یابد

یاسر عسکری، ناشر و فعال فرهنگی در ادامۀ این نشست گفت: وقتی به صورت کلان به موضوع نگاه می‌کنیم، بسیاری از فعالیت‌های ما ذیل روایت پیشرفت قرار می‌گیرد. در این صورت است که واژۀ پیشرفت، توسعۀ معنایی پیدا می‌کند. نگاه ما به مقولۀ پیشرفت فراتر از آنچیزی است که اکنون مرسوم است. روایت موفقیت در اصل انتخاب تجربه است و باعث جهاد و سازندگی می‌شود.

این ناشر و فعال فرهنگی افزود: ما در اوایل شکل‌گیری روایت پیشرفت هستیم و مدعی آن نیستیم. ما در این مسیر تاریخ شفاهی پیشرفت و تجربه‌های موفق و ناموفق انسان‌های مختلف را بیان می‌کنیم. یک سری از رویکردهای خودمان را در فضای توسعۀ معنایی، در ابعاد مختلف ذیل تاریخ شفاهی آورده‌ایم. دغدغۀ ما کار‌آمدی در پیشرفت است. انقلاب و دانشگاه‌ها به توانمندی‌هایی رسیدند که در پیشرفت مؤثر واقع شده‌اند. معرفی چهره‌ها و روایت انسان‌های تأثیرگذار، به شکلی مناسب در تأثیرگذاری بر عامۀ مردم می‌تواند نقش مفیدی داشته باشد و فعالیت‌های مردم عادی را تغییر ‌دهد. در روایت پیشرفت باید به شخصیت‌های برجسته در روایت‌ها توجه کنیم.

عسکری، تصریح کرد: یکی از دغدغه‌هایی که ما در ثبت انتقال تجربه‌ها و خاطرات افراد داریم این است که از دل آن، سیاست‌های ما هم تغییر کند و بیشتر از مسئولین و سیاست‌گذاران استفاده کنیم و به مرور زمان، دامنه فعالیت مخاطبان را افزایش دهیم. جامعه‌ای متحول نمی‌شود مگر اینکه فرهنگ آن جامعه تحول یابد.
 
قزلی: شکست پلۀ پیروزی است و هیچ شکستی وجود ندارد که پشت آن پیروزی نباشد

در ادامۀ نشست، مهدی قزلی نویسنده و مستندنگار، بیان کرد: توسعه در روایت پیشرفت مسئلۀ من است. کار‌آمدی، نا‌کار‌آمدی و توسعه برای من کلیدواژه‌های روایت پیشرفت هستند. روایت پیشرفت بسیار پیچیده است و در دلش با عدم موفقیت همراه است.

قزلی در خصوص شعار مقام معظم رهبری که  هر سال در مورد اقتصاد می‌فرمایند، گفت: این خود یک نوع کار‌آمدی است، یعنی من می‌خواهم مردم نتیجۀ  انقلاب خودشان را ببینند. پیشرفت با نا‌کار‌آمدی به وجود نمی‌آید. مردم شکست را باید حس کنند. شکست، پلۀ پیروزی است و هیچ شکستی وجود ندارد که پشت آن پیروزی نباشد.

وی در پایان، خاطرنشان کرد: مسئلۀ ما در این موضوع خود روایت است. ما در بحث روایتگری بسیار ضعیف هستیم و باید برای هر واقعه‌ای یک راوی در همان لحظه داشته باشیم تا روایت آن را شرح دهد.

گفتنی است، این نشست به همت خانۀ کتاب و ادبیات ایران برگزار و از طریق تلویزیون اینترنتی کتاب پخش شده است. علاقه‌مندان می تواننداز طریق لینک https://telewebion.com/episode/0x7521221 این برنامه را از آرشیو این تلویزیون مشاهده کنند.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها