اولیویه روآ فرانسوی پژوهشگر اسلام سیاسی است. از او تاکنون چهار کتاب «اسلام جهانی شده»، «افغانستان از جهان تا جنگهای داخلی»، «جهادگرایی و مرگ» و «آیا اروپا مسیحی است؟» به همت سامان ابراهیمزاده به فارسی ترجمه شده است.
این مترجم افزود: از جمله نتایج قابل توجهی که روآ بر مبنای خیل عظیمی از داده ها و اطلاعات برگرفته از نظرسنجیها، همه پرسیها و آمارهای مختلف به آن رسیده این است که رابطه جامعه معاصر اروپایی با میراث مسیحی خود بیش از آنکه امری ایمانی باشد رابطهای هویتی است و آن را به عنوان بخشی از میراث فرهنگی خود پاس میدارد.
به گفته این محقق، از روآ پیشتر آثار فراوانی در مورد اسلام و رابطه آن با سیاست در اروپا و خاورمیانه منتشر شده است. وی در این اثر هم بخشی را به مسائل اسلام در اروپا اختصاص میدهد و به ویژه میپرسد نحوه برخورد مراجع قضایی اروپا با اسلام چه اثری بر دین به طور کلی و به ویژه مسیحیت در اروپا میگذارد.
سامان ابراهیمزاده در پاسخ به تأثیر این کتاب در میان مسیحیان اروپا و خوانندگان مسلمان این اثر میگوید: اینگمار برگمان، فیلمساز سوئدی، اثر ارزندهای دارد با عنوان نور زمستانی (1963). فیلم با اجرای مراسم عشاء ربانی توسط کشیش اندرسون در کلیسای محقر روستایی خوابزده آغاز میشود. کلیسا سرد و خلوت است و جز یوناس ماهیگیر و تنی چند از اهالی روستا کس دیگری در آن حضور ندارد. پس از خاتمه مراسم، یوناس به اصرار همسرش نزد کشیش آمده و از شک و هراسهای عمیق وجودیاش میگوید، از وقوع جنگ اتمی و نابودی متعاقب جهان، علیالخصوص که اکنون چین نیز به بمب اتمی دست یافته است. به زودی میفهمیم کاری از دست اندرسون ساخته نیست زیرا وی خود نیز درگیر همان هراس و تردیدها است. دیری نمیپاید که یوناس در اوج استیصال خودکشی کرده و باقی ساعتهای روز را با اندرسون، شک و تردیدهایش، کلیساهای خالی و رنجی که میبرد همراه میشویم. گویی خود مسیح است، آنگاه که مصلوب شد و دردناکتر از رنج جسمانی معروض تردیدهای عمیق ایمانی شد.
«آیا اروپا مسیحی است؟» توسط نشر بزنگاه در تیراژ اولیه 200 نسخه منتشر و به بازار کتاب عرضه شده است.
نظر شما