دوشنبه ۱۶ خرداد ۱۴۰۱ - ۰۸:۴۸
افتتاح کتابفروشی جدید در چهارباغ اصفهان با محوریت کتاب‌های کمیاب ادبی و تاریخی

مهرداد چترایی از افتتاح کتابفروشی جدید خود در مجتمع چهارباغ اصفهان با دو هزار جلد کتاب کمیاب خبر داد و گفت: این کتابفروشی که قرار است پاتوق اهالی فرهنگ و ادب شود تاپایان تابستان افتتاح می‌شود.

مهرداد چترایی، استاد ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)؛ عنوان کرد: این کتابفروشی که قرار است در مجتمع تجاری چهارباغ در خیابان آمادگاه اصفهان تاسیس شود، 35 متر مربع مساحت دارد اما هنوز نام این کتابفروشی نهایی نشده است و امیدوارم تاپایان تابستان بتوانیم آن را افتتاح کنیم.
 
وی با بیان‌ این‌که این کتابفروشی با دو هزار جلد کتاب کمیاب در حوزه ادبیات و تاریخ که مربوط به دهه‌های 40 و 50 هستند، کار خود را آغازخواهد کرد، اظهار کرد: تاریخ چاپ 80 درصد این کتاب‌ها مربوط به دهه 40 و 50 و مابقی مربوط به دهه 60 است. این کتابفروشی کتاب‌های کمیاب در بخش ادبیات وتاریخ که کمتر در بازار کتاب پیدا می‌شود را در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد، هر چند که کتاب‌های شاخص، مطرح و به روز این حوزه‌ها هم به مرور وارد این کتابفروشی خواهد شد.
 
چترایی با بیان این‌که این دو هزار جلد کتاب کمیاب از مجموعه کتابخانه شخصی خودم که حدود هشت هزار جلد کتاب دارد، قرار است برای فروش و عرضه وارد کتابفروشی جدید شود، گفت: در کتابخانه شخصی خودم 8 هزار جلد کتاب وجود دارد که دو هزار جلد آن کمیاب و با این تعداد کتاب؛ کتابفروشی جدیدم در اصفهان را افتتاح خواهم کرد. 
 
 کتابفروشی که محل عرضه و تبادل کتاب‌های کمیاب می‌شود
چترایی با بیان این‌که هدفمان در این کتابفروشی تبادل کتاب میان اهالی فرهنگ است، عنوان کرد: در این کتابفروشی تمرکز اصلی من بر خرید کتابخانه‌های شخصی است اما در موارد محدود ممکن است کتابخانه‌های شخصی را به صورت امانی در مدت زمان مشخص برای فروش عرضه کنم. در واقع خرید یا جمع‌آوری کتاب‌های کمیاب تاریخی و ادبی و فروش آن به علاقه‌‌مندان اولویت این کتابفروشی خواهد بود. کتاب ها خطی یا سنگی نبست اما از نظر چاپ اول بودن و سال انتشار، ارزشمند است. در کتابفروشی جدیدم تلاش می‌کنم، این منابع را که برای محققان ارزش تاریخی و پژوهشی دارد، تهیه کنم. 

وی با بیان این‌که  معرفی و فروش  آثار به صورت مجازی و حضوری انجام می‌شود، افزود: این کتابفروشی تلاش می‌کند به نوعی کتاب‌های کمیاب را از صاحبان آن‌ها به صورت خرید یا با هدف فروش امانی دریافت کند و آن ها در اختیار علاقه‌مندان بگذارد و در واقع به نوعی به تبادل کتاب‌های کمیاب بپردازد.

این استاد دانشگاه با اشاره به آمادگی افرادی که مایل به واگذاری کتابخانه‌های شخصی خود هستند، گفت: افرادی که دارای کتابخانه با کتاب‌های کمیاب هستند و 70 تا 80 درصد این کتاب‌ها درباره ادبیات و تاریخ است و آثارشان با وجود قدیمی بودن قابل استفاده و سلامت است، فعلا می‌توانند از طریق صفحه اینستاگرام   به نام مهرداد چترایی درخواست فروش یا واگذاری کتابخانه‌ شخصی خود را اعلام کنند. بعد از افتتاح این آثار در کتابفروشی جدید هم عرضه خواهد شد. 

چترایی با اشاره به این که اکنون از طریق فصای مجازی به معرفی کتاب‌ها می‌پردازم، اظهار کرد: از زمان اعلام فراخوان برای تاسیس کتابفروشی در فضای مجازی سه مورد پیشنهاد خرید کتابخانه شخصی از تهران، قم و اصفهان داشته‌ام. این کتابخانه‌ها دارای کتاب‌های کمیاب خطی و چاپ سنگی بودند.

آگهی کتاب های کمیاب و کمک به مخاطبان برای تهیه منابع
چترایی اظهار کرد: اگر مخاطبان کتاب کمیابی را بخواهند و این کتابفروشی نداشته باشد، از طریق آگهی این کتاب را برای آن‌ها تهیه می‌کنم زیرا محققان، استادان دانشگاه و پژوهشگران زیادی هستند که به دنبال کتاب‌های تاریخی و ادبی با ویراست و چاپ‌های قدیمی و اولیه برای تحقیقات خود هستند و این کتابفروشی برای رسیدن به این منابع به آن‌ها کمک خواهد کرد.

کتابفروش باید متخصص و مغازه‌اش پاتوق اهالی کتاب باشد
چترایی که  23 سال سابقه تدریس در دانشگاه را دارد و سابق بر این مدیر و صاحب کتابفروشی خانه کتاب اصفهان بوده، اظهار کرد: کتابفروشی خانه کتاب اصفهان پاتوق اهالی فرهنگ، کتاب و ادبیات بوده و برای من این کارکرد از کتابفروشی بسیار مهم است و تلاش می‌کنم کتابفروشی جدید را نیز محل رفت و آمد صاحبنظران حوزه کتاب کنم.

وی با انتقاد از این‌که در صنف کتابفروشی تخصص مقوله‌‌ای حاشیه‌ای است، اظهار کرد: متاسفانه بعضا کتابفروشان تخصص فروش کتاب را ندارند و ممکن است صرفا با واقع‌شدن مغازه‌شان در راسته کتابفروشان، تصمیم بگیرند بوتیک یا مغازه لباس فروشی یا لوازم آرایشی خود را کتابفروشی کنند؛ تجربه‌ای که من در اصفهان زیاد دیدم. اهداف اقتصادی در این موارد چشمگیر و مشخص است که این افراد نمی‌توانند ابعاد فرهنگی یک کتابفروشی را تقویت کنند.
 
این استاد دانشگاه با اشاره به تجربه‌های متعددی که از سال‌ها  همکاری با مغازه‌های کتابفروشی یا اداره آن‌ها پیدا کرده است، گفت: کتابفروشی باید پاتوق و محل رفت و آمد استادان دانشگاه و نویسندگان و مترجمان مطرح  شود تا این فعالیت فرهنگی صاحب اعتبار شود. مسلم است که بعد از آن، کتابفروشی‌ سود اقتصادی نیز کسب می‌کند و مخاطبان می‌توانند به آن‌ها اعتماد کنند.
 
اصفهان از دسترسی به کتاب‌های چاپ کشور‌های عربی محروم است
چترایی اظهار کرد: کتاب‌های چاپ کشورهای خارجی و عربی در حوزه ادبیات و تاریخ که منبع پژوهش محققان است متاسفانه در اصفهان یا بسیار کمیاب هستتند یا اصلا وجود ندارند؛ این آثار در قم و تهران به واسطه تعامل ناشران با کشورهای عربی بیشتر وجود دارد. در سال‌های گذشته به واسطه همکاری قبلی‌ام با ناشران کشورهای عربی که کتاب‌هایی در حوزه ادبیات، تاریخ و فرهنگ ایرانی اسلامی از کشورهایی مانند لبنان، قطر بیروت، مصر و عمان می اوردند، منابعی را تهیه می‌کردم و قصد دارم از طریق این تعاملات؛ اصفهان را از دسترسی به کتاب‌های مرجع و مهم در حوزه ایرانشاسی، تاریخ و ادبیات با اولویت زبان انگلیسی و عربی غنی کنم زیرا جایی برای تهیه این کتاب‌ها در اصفهان وجود ندارد. 

وی با اشاره به کتاب‌های منحصر به فردی  که منبع تحقیقات پژوهشگران است، عنوان کرد: به عنوان مثال کتاب «کشف الظنون‌ عن اسامی الکتب والفنون» حاجی خلیفه که یک منبع مهم کتابشناسی است یا کتاب «الفهرست ابن ندیم» جامع‌ترین اثر در حوزه کتاب شناسی عمومی در چهار سده نخست هجری است یا کتاب «الاعلام» که در مصر منتشر شده نمونه‌ای‌ از کتاب‌هایی هستند که چاپ خوبی از آن‌ها در ایران وجود ندارد و نمونه‌های منحصر به فرد آن‌ها را  بعضا می‌توان در میان آثار ناشران کشورهای عربی پیدا کرد.
 
 این استاد دانشگاه  درباره پیش‌بینی خود از موفقیت این کتابفروشی اظهار کرد: من از هیچ ارگان دولتی و خصوصی توقع کمک ندارم و  بر این مساله تاکید دارم که رفت و آمد اهالی کتاب و صاحبنظران به یک کتابفروشی علاوه بر ارتقاء فعالیت فرهنگی باعث رونق فعالیت افتصادی آن هم خواهد شد. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها