اسماعیل امینی در آستانه اختتامیه جشنواره شعر فجر مطرح کرد:
جشنواره فیلم فجر تجارت است اما شعر فجر این طور نیست/ در شعر فجر خطکشی نداریم و هر کتابی میتواند برگزیده شود
اسماعیل امینی از دبیران دورههای گذشته جشنواره شعر فجر میگوید: کسی که فیلم تولید میکند، میخواهد در جشنواره دیده شود؛ از این رو، برای تولید فیلم هزینه میکند و میخواهد آن هزینه جبران شود؛ بنابراین جشنواره فیلم فجر حکم تجارت را دارد؛ اما در جشنواره شعر فجر این نگاه وجود ندارد.
وی ادامه داد: با تغییر مدیریتها، تجربهها هم تغییر میکند و از نو سیاستگذاری میشود؛ از این رو ه نظرم بهتر است که این جشنوارهها بیرون از حیطه اختیارات مدیریتی و حکومتی برگزار شود. البته این پیشنهاد از و دوستان میتوانند درباره آن فکر کنند.
این مدرس دانشگاه که خود دو دوره دبیر این جایزه بوده است با اشاره به مشکلات این جشنواره گفت: دلیل دیگری که باعث کاهش کیفیت جشنواره شعر فجر شده، بودن مرجع واحد است. در صورتی که باید یک گروه داوری تشکیل شود. مرجع داوری متعدد، منتقدهای متعدد در حیطههای مختلف سبب بهبود کیفیت روند اجرای جشنواره شعر فجر میشود.
وی افزود: همچنین بهتر است به جای انتخاب یک کتاب به عنوان کتاب برگزیده، چند کتاب انتخاب و معرفی شود؛ همانطور که در کشورهای دیگر نیز به همین صورت مرسوم است که یک کتاب به عنوان بهترین اثر از دیدگاه منتقدان انتخاب میشود؛ کتاب دیگر بهترین اثر از دیدگاه مخاطبان انتخاب میشود؛ بهترین اثر از نگاه مولفان انتخاب میشود و ... زیرا ممکن است هر کدام از افراد جامعه به یک گروه از داوران اعتماد داشته باشند.
امینی با اشاره به تفاوت جشنواره شعر فجر و فیلم فجر گفت: تفاوت اساسی جشنواره فیلم فجر با شعر فجر در این است که کسی که فیلم تولید میکند، میخواهد در جشنواره دیده شود؛ از این رو، برای تولید فیلم هزینه میکند و میخواهد آن هزینه جبران شود؛ بنابراین جشنواره فیلم فجر حکم تجارت را دارد؛ اما در جشنواره شعر فجر این نگاه وجود ندارد. ادبیات حالت صنعتی ندارد و مخاطب خاص خود را دارد.
وی در پایان گفت: در جشنواره شعر فجر هیچ خطکشی وجود ندارد و هر کتابی که منتشر میشود میتواند در این جشنواره حضور پیدا کند و شانس برگزیده شدن داشته باشد.
نظر شما