چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۶
تعهدهای اخلاقی در حوزه حقوق نشر تقویت شود

محسن جوادی در نخستین همایش حقوق نشر گفت: در حقوق نشر فقط بر روی جنبه حقوقی تاکید نکنیم، بلکه روی تعهدهای اخلاقی تاکید شود، باید این احساس را به مردم منتقل کنیم که رعایت حقوق به نفع صنعت نشر، ناشر و مردم است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، محسن جوادی؛ معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نخستین همایش ملی حقوق نشر که عصر سه‌شنبه 29 آبان با حضور جمعی از فعالان حوزه نشر در فرهنگسرای فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد، در سخنانی با اشاره به اهمیت موضوع نشر گفت: در حمایت از حقوق نشر اگر به مسیر درست و تصمیم درست نرسیم، هر نوع حمایت از نشر نتیجه سودمندی نخواهد داشت. ما در هر حوزه اخلاقی هنجارهایی داریم که راه و روش درست را نشان می‌دهد اما تا وقتی از زاویه دیگر به این مباحث نگاه نشود نتیجه‌ای به همراه نخواهد داشت.
 
وی ادامه داد: به عنوان مثال در حوزه اخلاق مباحثی مثل درس اخلاق، بحث اخلاق و فلسفه اخلاق گفت‌وگوهای زیادی صورت می‌گیرد، ولی چون در این زمینه زیاد کار نکرده‌ایم که چطور جامعه را اخلاق‌پذیر و این موضوع را نهادینه کنیم، نتیجه زیادی عاید ما نمی‌شود.
 
جوادی با بیان اینکه حقوق نشر هم چنین وضعیتی دارد، عنوان کرد: می‌توان درباره این موضوع صحبت‌های زیادی کرد و حتی نتایج درستی گرفت اما باید روی این حوزه کار کرد که چطور می‌توان جامعه را نسبت به این حقوق متعهد کنیم. تا وقتی روی این موضوع کار نشود نتیجه‌ای نخواهیم گرفت.
 
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگر صحبت‌های خود با بیان اینکه حقوق نشر مباحث گسترده‌ای را شامل می‌شود، گفت: در این زمینه بحث‌های نظری زیادی وجود دارد که باید روی آن‌ها کار شود تا هم با حمایت از حقوق نشر، نویسنده و ناشر، از آنان حمایت کرد و هم اینکه ساز و کاری ایجاد شود تا علاوه بر رسیدن به حقوق نشر، دسترسی راحت و آسان به منابع در اختیار جامعه قرار گیرد.
 
جوادی با بیان اینکه در این زمینه باید مباحث اجرایی حقوق نشر را دنبال کرد، ادامه داد: باید بیشتر به دنبال عملیاتی کردن حقوق باشیم تا بحث‌های نظری! در بحث حقوق باید روی یکی–دو جهت دیگر کار کنیم که این موضوع از مسئولیت‌های نهادهایی مثل وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم تحقیقات و فناوری است؛ یعنی محل‌هایی که در تربیت و آموزش نقش دارند.
 
وی یادآور شد: باید روی این موضوع کار شود که مفهوم متعهد شدن به حقوق نشر فقط با حالت تکلیفی از سوی قانون دنبال شود. به عنوان مثال در بحث قاچاق کتاب که این روزها مطرح است، مساله این است که جرم‌انگاری مناسبی درباره آن صورت نگرفته و برداشتی که قضات و سیستم قضایی از این قضیه دارند، قدیمی است و به تناسب اتفاقات روز نیست.
 
جوادی با تاکید بر اینکه بحث حقوق نشر باید نهادینه شود، گفت: این مفهوم باید به مردم منتقل شود که رعایت حقوق به نفع ناشر، صنعت نشر و مردم است. ضمن اینکه باید هزینه مخالفت با این قضیه را بالا ببریم.
 
وی با اشاره به اهمیت تقویت تعهدهای اخلاقی در این حوزه نیز عنوان کرد: نکته دیگر این است که فقط روی جنبه حقوقی کار نکنیم؛ بلکه بر تعهدهای اخلاقی نیز تمرکز کنیم، زیرا گاهی برخی افراد با برخی اقدامات راه‌های حقوقی را دور می‌زنند. اما اگر کاری کنیم که ساز و کارهای تعهد اخلاقی مطرح شود، به نظرم موفق‌تر خواهیم بود.
 
وی تاکید کرد: ما باید به عنوان نهاد و نقش حاکمیتی روی عدالت و عنصر قانون و ضابطه تاکید کنیم. ممکن است برخی ناشران بگویند ما از حقوق خود می‌گذریم اما از موضع قانون و اجرای قانون باید متعهد به عدالت باشیم و ما هم سعی می‌کنیم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این قضیه را دنبال کنیم.
 
نخستین همایش ملی حقوق نشر از ساعت 9 صبح امروز سه‌شنبه 29 آبان در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات آغاز شده و تا ساعت 17 ادامه دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها