این روز بهانهای شد تا سری به کتابهای علمی بزنیم که بازتاب گستردهای از سوی مردم جهان داشته است. کتابی که در سالهای اخیر توجه بسیاری از افراد سراسر دنیا را به خود جلب کرده است، عنوان«1001 اختراع: میراث پایدار مسلمانان» را داشت که نوشتهی پروفسور سلیم الحسنی از سوی نشنالجئوگرافیک منتشر شد. این اثر که تا کنون به زبانهای عربی، ترکی و به زبان کودکان روانه بازار کتاب جهانی شده است؛ میراث پایدار دانش مسلمانان را به مخطبان جدید در سایر نقاط جهان و آمریکای شمالی معرفی میکند. نسخههای پیشین این کتاب با تیراژ 200000 نسخه به خوبی در سطح دنیا فروش رفت و ترجههای عربی و ترکی آن بسیار مورد استقبال افراد قرار گرفت.
جامعه مدرن امروزی به میزان بسیار زیادی به جهان اسلام برای پیشرفتهای بسیاری که در علم و فنآوری پیشگام بود، مدیون است. این پیشرفتها در عصر طلایی تمدن اسلامی بین قرنهای 7 تا17 ابداع شده بودند. هر بار که قهوه بخورید و یا سه وعده غذا درطول روز بخورید و اینکه بتوانید عطرهای مورد علاقه خود را دریافت استفاده کنید و به حل مشکل جبر بپردازید، بخشی به دلیل کشفیات تمدن مسلمان است.
نویسنده در این کتاب دستاوردهای نادیده گرفته شده جوامع مسلمان را به خوبی بازتاب داده است. 1001 اختراع نشان میدهد که بسیاری از مهمترین اکتشافات علمی و تکنولوژیکی تمدن پیشرفته از قرن بیستم پس از سقوط روم باستان(دورهای که به عنوان قرون تاریک در تمدن اروپایی شناخته می شد) از سوی مسلمانان به جهان عرضه شد. درواقع زمانی که دنیای غرب در عقبماتندگی به سر میبرد یک رنسانس علمی در دنیای اسلام رخ داده بود. این اثر تمام اختراعات برجسته مسلمانان را در خود جای داده است.
جابر بن حیان
وی به عنوان پدر شیمی شناخته میشود، در عراق طراحی و تدوین فرآیندهای تصعید، تقطیر، کریستالیزاسیون، تصفیه، اکسیداسیون، تصفیه تبخیر و دیگران کار می کرد. او فرآیندهای آماده سازی رنگ مو، چرم و روشنایی جوهر دستی را کشف کرد.
الزهراوی
(پزشک عمومی و جراح از مسلمانان اسپانیا) یک دایره المعارف پزشکی درج می کند که شرح مفصلی از شیوه های دندانپزشکی، دارویی و جراحی را ارائه می دهد. او بیش از 200 وسیله جراحی مانند سرنگ، قطره چکان، چاقوها و فورسپسها طراحی کرده است.
الجزاری
مهندس بسیار ماهر قرن 12 از جنوب ترکیه بود که سیستم میلههای اتصال آن مفهوم ماشینهای اتوماتیک را تغییر داد، از جمله ساعت فیل - یک نماد وضعیت که رباتیک را با چهره های متحرک به ثبت رسانده است.
ابن نفیس
یک فیلسوف مشهور و پزشک که در سوریه متولد شد و در مصر زندگی می کرد، برای اولین بار توصیف گردش خون ریوی خون وریدی را از طریق بطن به قلب و ریهها منتقل کرد. او در اواخر قرن بیستم وقتی به این کشف خود دست یافت، این مقاله را در برلین منتشر کرد.
مجلس حکمت
یک آکادمی علمی بسیار بزرگ در بغداد، جایی که یک مجموعه قابل توجه از دانش دنیای انباشته شده و توسعه یافته بود، یک مرکز بی نظیر برای مطالعه علوم انسانی و علوم بود.
نظر شما