آیین اختتامیه بیست و سومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی/1
طیبی: تناسب مطلوبی بین آثار جشنواره وجود ندارد/ تمایل نداشتن دانشجویان برای تالیف و ترجمه در حوزه فنی و مهندسی
سید حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی در آیین اختتامیه بیست و سومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی با اشاره به هدف جهاد در توسعه علم و فناوری و تاکید بر برگزاری این جشنواره به عنوان یکی از افتخارات جهاد گفت: به نظر میرسد که تناسب مطلوبی بین آثار ارسالی این دوره از جشنواره به ویژه در حوزه فنی و مهندسی وجود ندارد.
طیبی با اشاره به تاثیر علم در پیشرفت جوامع گفت: اساس پیش رفت توسعه جوامع در استفاده درست از تجارب و درس گرفتن از تاریخ و عوامل مشابه است. مستندسازی علم و کاربردی کردن آن در این راستا بسیار با اهمیت است. اسلام با منطق، باب گفتوگوی علمی را با بشر باز کرده است.
وی درباره اهمیت مستندسازی علمی ادامه داد: از ابتدای تاسیس جهاد دانشگاهی به مستندسازی و انتشار علم توجه ویژهای شده است چرا که این مقوله موجب تولید ثروت و قدرت میشود. غربیان بعد از غفلت ما از علم و فناوری سعی کردند ناتوانی را به دیگران القا کنند. هدف جهاد تاکید بر خودباوری نسل جوان است.
طیبی افزود: شبکه گستردهای در زمینه پژوهش در سراسر کشور و 11 هزار پروژه علم و فناوری از سوی جهاد دانشگاهی ایجاد شده است برای این هدف کمتر از 20 درصد منابع دولتی استفاده شده است. از سال 60 انتشارات سازمان انتشارات در جهاد دانشگاهی تشکیل شد و بیش از هزاران جلد از سوی این سازمان تولید و منتشر شده است. برگزاری بیست و سه دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی از افتخارات جهاد دانشگاهی است. جشنوارهای که توانسته اعتماد دانشجویان را جلب کند.
رئیس جهاد دانشگاهی اظهار کرد: ایجاد پایگاه اطلاعاتی جهاد با هدف اشاعه، ترویج و گسترش خدمات اطلاعرسانی و نمایه یک میلیون و 271 هزار و 520 مقاله، همچنین امکان دسترسی رایگان به 400 هزار مقاله از دیگر خدمات جهاد به حساب میآید.
وی گفت: مدرکگرایی و تدوین پایاننامه نیابتی از آفتهای علم در کشور به حساب میآید. بیتوجهی به علم در توسعه اقتصادی از دیگر مشکلات کشورمان است. ایران در زمینه تولید علم و فناوری مشکل چندانی ندارد و برای توسعه و کاربردی کردن آن باید به بهبود مدیریت فکر کنیم.
طیبی ادامه داد: از بین 629 اثر ارسالی به دبیرخانه جشنواره به نظر میرسد تناسب مطلوبی وجود ندارد. دانشجویان مولف تمایل چندانی برای تالیف و ترجمه کتاب در حوزه فنی و مهندسی ندارند.
مشارکت 23 درصدی زنان مولف در این جشنواره
عادل تقوی ادامه داد: فراخوان ارسال اثر به دبیرخانه بیست و سومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی اردیبهشتماه اعلام شد. دانشجویان مولف و مترجم در مجموع 700 اثر به این دبیرخانه ارسال کردند که از این بین 629 اثر حایز شرایط داوری شناخته شدند. آثار در چهار مرحله ارزیابی و در نهایت 11 کتاب بهعنوان برگزیده و 25 اثر شایسته تقدیر اعلام شد.
وی افزود: آثار ارسالی در 6 گروه تخصصی پزشکی و دامپزشکی، علوم انسانی و اجتماعی، فنی و مهندسی، کشاورزی و منابع طبیعی، هنر و معماری همچنین علوم پایه از همه مقاطع تحصیلی و دانشگاه کشور داوری شدند. بیست و سومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی دارای بخش ویژه بررسی آثار مربوط به اقتصاد مقاومتی، اشتغال و کارآفرینی همچنین کتاب دانشجویان فارسینویس و مولف جوان همچنین ناشران فعال در انتشار آثار دانشجویان است.
تقوی گفت: بیشترین آثار در این دوره به گروه علوم انسانی بعد پزشکی دامپزشکی سپس فنی مهندسی اختصاص دارد کمترین آثار نیز به گروه علومپایه و هنر و معماری مربوط میشود. 60 درصد آثار ارسالی به دبیرخانه تالیفی و مابقی ترجمه هستند. 71 درصد کتابها نیز از سوی دانشجویان دانشگاههای دولتی، 20 درصد دانشگاه آزاد و پنج درصد دانشگاه پیامنور ارسال شده همچنین 65 درصد کتابها به قلم دانشجویان مقطع دکترا، 20 درصد دانشجویان کارشناسیارشد، 6 درصد نیز به قلم دانشجویان کارشناسی و کاردانی تالیف و تدوین شده است. 77 درصد از دانشجویان مرد و 23 درصد دانشجویان زن در این جشنواره مشارکت داشتند.
نگاه جهادی در برگزاری جشنواره کتاب سال دانشجویی
مسعود پزشکیان ادامه داد: 90 درصد از مشکلات جامعه به مدیریت و 10 درصد مابقی به عملکرد مدیران مربوط میشود. بنابراین رهبری سازمانی عامل نجات کشور به حساب میآید اما وقتی جناحی به مسایل نگاه میشود نتیجهای به دست نمیآوریم.
وی با قدردانی از مولفان و مترجمان جوان اظهار کرد: با وجود همه مشکلات برای نویسندگان و مترجمان آرزوی توفیق دارم. کتاب شاید در تعداد صفحات اندک منتشر شود اما ممکن است مفاهیم عمیقی را منتقل کند. به قول دکتر شریعتی در وصیت به پسرش: «اگر میخواهی اسیر دیکتاتوری نشوی بخوان، بخوان و بخوان.»
نائب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: کتاب وسیلهای برای رسیدن به روشنایی، دستیابی به عزت و توانمندی است. اگر کتاب نتوانست ما را به این توفیق برساند باید نوع نگاهمان را تغییر دهیم. جهاد دانشگاهی در برگزاری جشنواره کتاب سال دانشجویی کاری را انجام میدهد که وزارت علوم باید انجام دهد اما این نهاد با نگاه جهادی جشنواره کتاب سال دانشجویی را برگزار میکند.
نظر شما