کارنامه نشر موسسه خانه کتاب در سال 1394 را در نمایشگاه کتاب ببینید
کتابشناسی آثار موسسه خانه کتاب در یکسال گذشته/ از «شیفتگان کتاب» تا ««منشی نِوَل کِشور، خادم نشر فارسی»
موسسه خانه کتاب به عنوان یکی از موسسات تاثیرگذار در بازار نشر کشور در سال گذشته (1394) 59 عنوان کتاب در زمینههای مختلف را به چاپ رسانده است. در میان این آثار چاپی، آثاری درباره تاریخچه نشر، کتابشناسی قرآن و علوم قرآنی و معرفی قدیمیترین چاپخانه در هند دیده میشود.
در گزارشی که در پی میآید، عناوین و شرح کوتاهی از این آثار در اختیار علاقهمندان حوزه کتاب و کتابخوانی قرار گرفته است. این آثار که به کوشش موسسه خانه کتاب در یکسال گذشته (1394) منتشر شده در بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در دسترس مخاطبان و علاقهمندان قرار میگیرد.
• تاریخ چاپ و نشر کتاب فارسی (از برآمدن تا انقلاب)
فرید مرادی، 5 جلد، خانه کتاب، 792 صفحه، 500 نسخه، یک میلیون ریال.
نویسنده در این اثر، به رویدادنگاری و پیدایش و توسعه صنعت چاپ در ایران تا انقلاب اسلامی میپردازد. «تاريخ چاپ و نشر كتاب فارسی» با تشريح تاريخچه پيدايش صنعت چاپ در ايران، به ارائه اطلاعاتي درباره نخستين كتابهاي چاپ فارسي، اولين چاپخانه در ايران، و معرفي اولين باني چاپ و نشر كتاب در ايران پرداخته و همراه با اشاره به روند اعزام نيرو از ايران به پترزبورگ براي فراگيري فن چاپ و اعزام نخستين گروه تحصيلي به انگلستان، تحولات فرهنگي دوران قاجار را تشريح كرده است.
• کتابشناسی قرآن و علوم قرآنی
سید فرید قاسمی، خانه کتاب، 200 صفحه، 3000 نسخه، 100 هزار ریال.
نویسنده این اثر را در چهار بخش تالیف و جمعآوری کرده است. در بخش نخست، آثار چاپ اولی مرتبط با قرآن با موضوعات متن کامل قرآن، سوره و آیات، کشفالآیات، کشفاللغات و کشفالمطالب و تاریخ قرآن و تفسیر منتشر شده است. در بخش دوم آثار بازچاپ و در بخش سوم و چهارم نیز به ترتیب چاپ اول، آثار قرآنی کودک و نوجوان و بازچاپ آثار قرآنی کودک و نوجوان برای مطالعه و اطلاع علاقهمندان از وضعیت نشر آثار قرآنی در اختیار خوانندگان قرار گرفته است.
• مرجع نشر ایران 1394: اطلاعات ناشران، کاغذ فروشیها، لیتوگرافیها...
زیر نظر: مجید غلامی جلیسه، خانه کتاب، 676 صفحه، 500 هزار ریال
در این اثر که با نظارت مجید غلامیجلیسه، مدیر عامل موسسه خانه کتاب، تهیه شده است، آمار و اطلاعات ناشران و دیگر صنوف مرتبط با تولید کتاب در بیش از 600 صفحه گردآوری شده است.
• کتاب و کتابشناسی در نوشتههای حبیب یغمائی
سید علی آل داود، خانه کتاب، 368 صفحه، 500 نسخه، 150 هزار ریال.
این کتاب برگزیده نوشتهها، مقالات و خاطرههای شادروان استاد حبیب یغمائی است که درباره کتاب و کتابخانهها، بانیان و واقفان کتابخانههای عمومی، کتاب دوستان، کتابفروشان و چاپخانهداران منتشر شده و دربرگیرنده مطالبی از حدود سال ۱۳۰۰ تا مدتی پیش از درگذشت وی در سال ۱۳۶۳ هجری شمسی است.
• چاپ نوشت، کوته نوشتهایی در باب کتاب
مجید غلامیجلیسه، خانه کتاب، 354 صفحه، 1000 نسخه، 150 هزار ریال.
«چاپ نوشت» شامل مجموعه یادداشتهایی درباره کتابهای چاپ سنگی است و بخشی از یادداشتهای آن پیش از این در فضای مجازی منتشر شده است. «معرفی کتاب»، «تاریخ چاپ»، «کتابت و چاپ» و «تصویر و چاپ» از جمله فصلهای این کتاب را تشکیل میدهد.
• شیفتگان کتاب
علی رفیعی علامرودشتی،خانه کتاب، 756 صفحه، 400 هزار ریال.
این اثر حاوی معرفی دانشورانی است که از قرن دوم تا هشتم هجری قمری زیستهاند. در این کتاب این دانشوران به ترتیب تاریخ زندگانی معرفی شده و برخی از ویژگیهای آنها شرح داده شده است. کتاب حاضر شامل بیش از سی مقاله درباره شیفتگان کتاب است که پیشتر در مجله «میراث شهاب» منتشر شده است.
• ماخذ شناسی وقف
سید احمد سجادی جزی،488 صفحه، 500 نسخه، 750 هزار ریال.
«مأخذ شناسی وقف» تمامی نوشتارهای موجود درباره «وقف» را که شامل 6هزار و 293 مدرک به صورت کتاب، مقاله، پایاننامه و نسخه خطی، به زبان فارسی و عربی و اردو را شامل میشود. این مدارک که تا پایان سال 1393 خورشیدی جمعآوری شده است در 6 قالب عنوان اثر، نویسنده، سال انتشار، زبان، نوع اثر، مکان نگهداری و موضوع، ارائه شده است.
• کتابشناسی آثار روسی در ایران (فهرستواره کتاب های روسی و ترجمه شده از زبان روسی)
مجید غلامیجلیسه، خانه کتاب،420 صفحه، 500 نسخه، 120 هزار ریال.
کتاب «کتابشناسی آثار روسی در ایران» (فهرستواره کتابهای روسی و ترجمه شده از زبان روسی) 2 بخش را دربرمیگیرد؛ بخش نخست، شامل معرفی 212 عنوان کتاب ترجمه شده از زبان فارسی به روسی است. بخش دوم نیز، حاوی یک هزار و 692 عنوان کتاب ترجمه شده از زبان روسی به فارسی است. اکثر این کتابها، شامل آثار ادبی نویسندگان بزرگ روسیه مانند «چخوف»، «داستایوسکی»، «تولستوی» و «ماکسیم گورکی» است که در دو قسمت «چاپ» و «بازچاپ» ارائه میشود.
• کتاب، کتابداری و کتابپژوهی در آثار نوشآفرین انصاری
علی بوذری، خانه کتاب، 466 صفحه، 300 هزار ریال.
این اثر حاوی چهل مقاله و مصاحبه نوشآفرین انصاری در زمینه کتاب، کتابداری و کتابپژوهی است. در بخش اول این کتاب زندگینامه نوش آفرین انصاری و کارنامه علمی، سپس مقالات کتابداری، مقالات کتاب و کتابداری کودک و نوجوان و سایر مقالات وی در زمینه بررسیهای تاریخی گنجانده شده است. مصاحبههای نوشآفرین انصاری، مطالب پایانی این کتاب را تشکیل میدهد.
• کارنامه نشر کتاب کودک و نوجوان 1392- 1393
علی بوذری، 1040 صفحه،500 نسخه، 800 هزار ریال.
«کارنامه نشر کودک و نوجوان 1392-1393» شامل اطلاعات کتابشناسی حوزه ادبیات کودک و نوجوان است که در سالهای 1392-1393 روانه بازار کتاب شده است. به دلیل اهمیت و کارت جوایز و رویدادهای داخلی و خارجی در این حوزه، بخشی از این کتاب نیز به فهرست و تاریخچه جوایز داخلی و خارجی که به کتابهای ایرانی در این بازه زمانی تعلق گرفتهاند میپردازد.
• مطالعات خواندن
داریوش مطلبی، خانه کتاب، 228 صفحه، 1000نسخه، 120 هزار ریال.
نویسنده در این کتاب، مجموعه مقالاتی، شامل دو پرونده ویژه با عنوان «مطالعات خواندن» را در اختیار علاقهمندان قرار داده است. مقالات این کتاب پیشتر در ماهنامه «کتاب ماه کلیات» منتشر شده است. «سازمانها، موسسهها و برنامههای حوزه «خواندن» در جهان»، «کتاب و کتابخوانی و نقش سازمانهای فرهنگی»، «تاثیر منابع الکترونیک بر مطالعه»، «مطالعه و انگیزههای آن از دیدگاه «پیرس باتلر» در کتاب و جنبههای نظری علم کتابداری» در کنار «فرایند تکوین مطالعه و خواندن در حوزه کتابداری و اطلاعرسانی» و «مطالعه جمعیتشناختی کتابخوانی در ایران» برخی از عناوین این کتاب به شمار میرود.
• قانون کتاب: قانونها، آیین نامهها، تصویب نامهها، اساسنامهها و شیوهنامههای حوزه کتاب
نغمه طالاری، 392 صفحه، 350 هزار ریال.
کتاب حاضر که مشتمل بر مجموعه قوانین حوزه نشر است، گامی مهم برای آشنایی به این قوانین و چند و چون آن است. این کتاب در وهله اول دستنامهای مهم برای فعالان حوزه نشر یعنی پدیدآورندگان کتاب، چاپخانهداران، ناشران، کتابفروشان و همچنین مدیران و برنامهریزان حوزه کتاب به شمار میرود تا بتوانند با مطالعه و بهرهگیری از قوانین موجود در آن نگاهی حرفهای و قانونمند به فعالیتهای خود در این حوزه داشته باشند. در وهله دوم این کتاب امکانی است برای مدیران حوزه کتاب و قانونگذاران تا با نگاهی موضوعی کاستیها و خلأهای این بخش را بهتر از قبل شناخته و نسبت به تصحیح، تکمیل و یا تدوین قوانین اقدامات لازم را برای برنامهریزی بهتر در حوزه کتاب صورت دهند.
• آمار نشر کتاب در ایران (1358- 1393 )
زیرنظر مجید غلامیجلیسه؛ به کوشش مجتبی تبریزنیا، اسماعیل افقهی، خانه کتاب، 184 صفحه، 1000 نسخه، 300 هزار ریال.
این کتاب شامل نمودارهایی از تولید کتاب در 36 سال بعد از انقلاب اسلامی است. در بخش دوم که «ناشر» نام گرفته، طی چهار فصل سعی شده است آمار و اطلاعاتی از تعداد و عملکرد ناشران در طول سالهای بعد از انقلاب اسلامی، بر اساس بانک اطلاعات خانه کتاب، ارائه شود. بخش سوم با عنوان «آمار کتاب در سال های 1392 و 1393» مشتمل بر دو فصل است؛ در فصل اول آمارهای شاخص وضعیت نشر در سال 1393 ارائه شده و سپس در فصل دوم این آمارها با سال پیش از آن مقایسه شده است تا تغییرات نشان داده شود.
• گزارش نخستین سالانه هنر طراحی کتاب
افشین داورپناه ، علی علی محمدی، خانه کتاب، 148 صفحه، 1000 نسخه، 400 هزار ریال.
«گزارش نخستین سالانه هنر طراحی کتاب» کتابی است که در آن گردآورندگان تلاش کردند تا روند برگزاری این رویداد فرهنگی و هنری را در اختیار خوانندگان قرار دهند. در این کتاب، بیانیه هیات داوران و اعلام نتایج نخستین سالانه هنر طراحی کتاب ایران، معرفی دبیر علمی و داوران، آثار برگزیده، آثار شایسته قدردانی، آثار راه یافته به مرحله دوم داوری و طراحی کلی کتاب بزرگسال، طراحی جلد کتاب بزرگسال و نیز طراحی کلی کتاب کودک و نوجوان گنجانده شده است. طراحی فونت، پیوستها، آییننامه نخستین سالانه هنر طراحی کتاب ایران، شیوه اجرایی نخستین سالانه هنر طراحی کتاب ایران، پوستر نخستین سالانه هنر طراحی کتاب ایران، عناوین بخشهای مختلف این کتاب است.
• منشی نول کشور، خادم نشر فارسی
مجید غلامیجلیسه، خانه کتاب، 500 نسخه، 124 صفحه، 100 هزار ریال.
این اثر با هدف معرفی یکی از چاپخانههای مهم هندوستان و موسس آن «مُنشی نِوَل کِشور» تالیف شده است. نویسنده این اثر در مقدمه کتاب چاپخانه «منشی نِوَل کِشور» را معروفترین چاپخانه آسیایی قرن ۱۹ میلادی معرفی کرده و نوشته است: «درخصوص این چاپخانه کتابها و مقالات متعددی نوشته شده است اما با این حال هنوز آنگونه که باید حق آن ادا نگردیده خاصه آنکه به جهت پرداختن «نِوَل کِشور» به زبان فارسی و دین اسلام و مذهب تشیع باید نگاه ویژهای در ایران به این چاپخانه صورت گیرد.»
• گزارش سی و سومین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران
به کوشش علی علی محمدی، حمیده نوروزیان، 276 صفحه، 150 هزار ریال.
همانگونه که از نام اثر برمیآید، کتاب حاضر دربردارنده گزارش تفصیلی از روند برگزاری سی و سومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی است. نمایه آثار برگزیده، و شایسته تقدیر از جمله بخشهای این کتاب را تشکیل میدهد. آییننامه جایزه کتاب سال، اعضاء هیات علمی، داوران و سایر امور مربوط به برگزاری جایزه کتاب سال از دیگر مطالب گنجانده شده در این اثر است.
• کتابشناسی آثار برگزیده جایزه جهانی کتاب سال (1361-1393)
زیر نظر مجید غلامیجلیسه؛ به کوشش علی علی محمدی... [و دیگران]، 216 صفحه، 200 هزار ریال.
گردآورندگان این اثر آثار برگزیده جایزه کتاب سال از سال 1362 تا سی و سومین دوره آن را که در سال 1394 برگزار شد در این اثر گنجاندهاند.
• فرزانه ایران مدار
احسان الله شکراللهی، غلامرضا امیرخانی، خانه کتاب، 716 صفحه، 400 هزار ریال.
در مقدمه کتاب «فرزانه ایرانمدار» آمده است: «نوشتههای پیش رو در دو بخش (درباره افشار و اهدا شده به افشار) با این امید گرد آمده که طیفی از مخاطبان همسو با اندیشهها و باورهای افشار آنها را بپسندند و در شناساندن چهره روشنتری از وی و انعکاس پسندهای پژوهشی آن شادروان مفید افتد.»
در این کتاب مطالبی با عناوین «یک شمعک کوهی بر مزار ایرج افشار» نوشته محمدابراهیم باستانیپاریزی، «ایرج شیرین سخن» نوشته غلامعلی حدادعادل، «در سوکِ دوستدار ایران: استاد ایرج افشار نوشته سیدعلی موسوی گرمارودی، «زنده یاد ایرج افشار و کاربرگه نسخه خطی» نوشته سید عبدالله انوار، «خاطراتی درباره ایرج افشار، ایران شناس و کتاب شناس» نوشته استاد سید هادی خسرو شاهی آمده است.
• در گذشتگان کتابآفرین به روایت جهان کتاب (1374-1394)
حبیب بابائی، خانه کتاب، 248 صفحه، 120 هزار ریال.
بابایی در این اثر، شرح مختصر احوال و آثار بیش از پانصد تن از کتابآفرینانی را شرح داده است، که در طول زندگانی خود خدمات قابل توجهی را در حوزه کتاب و نشر ارائه کرده و در فاصله سالهای ۱۳۷۴-۱۳۹۴ به آغوش خاک رفتند. در صفحات مختلف ماهنامه «جهان کتاب» و در طول بیست سال مطالب مختصر و گاه مفصل به زندگینامه و آثار آنها پرداخته شده و ذکر خیری از آنها شده است.
این کتاب در ۲۱ فصل به درگذشتگان کتابآفرینی که از سال ۱۳۷۴ تا ۱۳۹۴ درگذشتهاند، پرداخته است. همچنین نمایه کاملی در پایان کتاب بر اساس درگذشتگان و عناوین کتاب در ۴۰ صفحه آورده شده است.
• نشر و کتاب به روایت جهان کتاب (1374-1394)
حبیب بابائی، خانه کتاب، 1304 صفحه، 500 هزار ریال.
«نشر و کتاب به روایت جهان کتاب» دارای دو بخش است. در بخش اول که «ایران» نام دارد به موضوعات نشر کتاب ایران در حوزههای مباحث نظری، ویرایش و کتابپردازی، کتابخوانی، مسائل صنفی و مباحث حقوقی، اقتصاد نشر، آمارها، مسائل روز، مباحث تاریخی و کتابفروشی پرداخته شده است.
همچنین در بخش دوم کتاب که مربوط به کتابهای جهان است، به بیان موضوعات حوزههای نشر کتاب جهان که شامل مباحث نظری، ویرایش و کتابپردازی، کتابخوانی، مسائل صنفی و مباحث حقوقی، اقتصاد نشر، آمارها و مسائل روز است، اشاره شده است.
• «کتابشناسی ماه»، در سال 1394
در 10 جلد زیر نظر مجید غلامیجلیسه و از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شده و به بهای 180 هزار ریال به فروش میرسد. این اثر دربردارنده آثار منتشر شده ناشران در حوزههای گوناگون علمی، فلسفی، ادبی و فنی است.
• «کارنامه موضوعی نشر» از سال 1389 تا 1394 در سال گذشته از سوی واحد انتشارات موسسه خانه کتاب منتشر شده است. آمار هر ساله آن در 4 جلد منتشر شده و آمار نشر در سالهای پایانی (1393 و 94) شامل 7 جلد است.
• «بیست و سومین دوره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران»
کتابچهای 13 صفحهای است که دبیرخانه جایزه جهانی کتاب سال؛ معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی آن را تهیه و خانه کتاب در سال 1394 آن را منتشر کرد.
• «آمار اهل قلم ایران (ثبت نام در وب سایت اهل قلم)»
این کتاب در 74 صفحه اثر دیگری است که از سوی موسسه خانه کتاب به مرحله انتشار رسیده است. این اثر از سوی واحد «سرای اهل قلم» خانه کتاب تهیه و منتشر شده است.
نظر شما