دوشنبه ۹ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۰
روایت شیرین طالبی در کتاب‌های طب سنتی/ طالبی بخوریم تا بهتر ببینیم

طالبی به‌عنوان یکی از پرطرفدار‌ترین میوه‌های فصل بهار است که در کتاب‌های طب سنتی کهن و جدید می‌توان خاصیت‌های بسیاری برای آن برشمرد.

خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)- برای طالبی که ریشه رویش آن به کشورهای فرانسه و الجزایر برمی‌گردد، فایده‌های خوراکی و درمانی بسیاری می‌توان برشمرد. طالبی سرشار از ویتامین‌های A ، B و C است. این میوه دفع‌کننده عفونت معده،‌ تقویت‌کننده قلب،‌ برطرف‌کننده یبوست،‌ افزایش‌‌دهنده شیر مادران شیرده و مقوی برای افراد مبتلا به ورم روده است.

طالبی به روایت کتاب‌ها
در کتاب «زبان خوراکی‌ها» نوشته عبادالدین جزایری، درباره طالبی به زبان خودش می‌خوانیم: «از شيرينى با قند رقابت مى‌كنم، من راديواكتيو دارم و ضد بيمارى‌های مختلف هستم. عطر مطبوع من، مقوى قلب است و عروق را باز مى‌كند.»
 
در کتاب «خواص ميوه‌ها و گياهان در درمان بيماری‌ها» نوشته حسين غفرانی نیز آمده است: «طالبی دارای مواد يُددار است و مقدار زيادی مواد معدنی مثل پتاسيم، منگنز، فسفر، کلسيم و ماده پکتين را در خود دارد. کلسيم موجود در طالبی، موجب تقويت عضلات و استخوان‌بندی و فسفر آن باعث تقويت سلول‌های مغزی است.»

عذراسادات حکیم در کتاب «میوه‌درمانی با بهره‌گیری از دستورهای اسلامی» درباره طالبی نوشته است: «از این میوه می‌توان برای افزایش وزن کودکان و درمان لاغری استفاده کرد. علاوه بر این برای پیشگیری و درمان آسم و حملات تنفسی می‌توان از طالبی استفاده کرد.»
 
در کتاب «سبزیجات، میوه‌ها و خواص آن‌ها» نوشته الیاس خضری نیز به فواید طالبی اشاره شده است. در کتاب «طب سنتی؛ میوه‌درمانی» درباره این میوه مطبوع آمده است: «خربزه، طالبی و هندوانه باید تنها خورده شوند، زیرا با سایر غذاها ایجاد گرفتگی می‌کند و ممکن است مانع جذب غذاها به وسیله روده شوند.»

برخی دیگر از خواص طالبی
براساس منابع طب کهن، یک لیوان طالبی، 56 کیلو کالری انرژی دارد، 103.2 درصد از نیاز روزانه ویتامین A ما را تأمین می‌کند؛ ویتامین A مهم‌ترین ویتامین موثر در بینایی است. شاید اغراق نباشد اگر بگوییم: طالبی بخوریم تا بهتر ببنیم!
 
طالبی منبع خوبی از پتاسیم، ویتامین ب 6، فیبر غذایی، فولات و ویتامین ب 3 است. همراه شدن فیبر با ویتامین‌های گروه ب، طالبی را به میوه‌ای عالی برای تأمین تولید انرژی حاصل از متابولیسم کربوهیدرات و حفظ قند خون در حد مطلوب تبدیل کرده است.
 
کسانی که دچار بیماری قند یا ورم معده هستند، باید در خوردن این میوه احتیاط کنند و یا آن‌را مصرف نکنند.این میوه يكی از بهترين منابع ويتامين آ، ث، بتاکاروتن، مواد مغذی مفيد مثل پتاسيم، فولات، فيبر، منيزيم، يد و ويتامين‌های گروه ب شامل ب 5، ب 3 ، ب 6 و ب 1 است.

طالبی همچون سایر میوه‌ها دارای خواص درمانی زیادی است، از جمله این‌که توصیه می‌شود برای رفع عفونت معده يک ساعت قبل از نهار باید طالبی خورد. علاوه بر این در کوچک شدن شکم، درمان گرمازدگی، تقویت قلب، درمان نقرس، رماتيسم، بواسیر، یبوست، سنگ کلیه و مثانه مؤثر است.

درمان کم‌خونی با مصرف روزانه میوه خوشبوی بهاری
طالبی‌های با گوشت زرد حاوی مقدار قابل ملاحظه‌ای ترکیب شیمیایی آنتی‌اکسیدان بتاکاروتن بوده که پیش‌ساز ویتامین A به شمار می‌رود. همچنین فراوانی کلسیم آن‌ها موجب تقویت عضلات و تکمیل استخوان‌بندی و رشد و نمو سامانه اسکلتی انسان می‌شود.
 
این میوه خواص درمانی متنوعی دارد از جمله اين كه اشتها آور است و موجب طراوت و شادابی پوست بدن می‌شود. مصرف طالبی بعد از غذا به درمان كم‌خونی كمک می‌كند؛ البته مصرف زياد اين ميوه برای مبتلايان به  بیماری دیابت و ورم معده توصيه نمی‌شود چون ممكن است علائم آنها را تشديد کند.
 
گوشت طالبی برای تسكين سوختگی‌های سطحی و يا درمان ورم پوست مورد استفاده قرار می‌گیرد. مطالعات نشان داده که مصرف یک لیوان آب طالبی در روز به میزان 25 درصد احتمال بروز فشار خون را کاهش می‌دهد.
 
طالبی را باید بدون شکر یا چیزهایی دیگر به‌طور ساده پیش از غذا خورد. کسانی که طالبی را با نمک و فلفل می‌خورند هضم آن را آسان‌تر می‌کنند ولی در مقابل، خاصیت ملین آن را کم می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها