چهارشنبه ۴ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۷
کتاب «به بلندای آن ردا» در فرهنگسرای انقلاب اسلامی رونمایی شد

سیزدهمین نشست باشگاه کتاب فرهنگسرای انقلاب اسلامی با غافلگیری نویسنده رمان «به بلندای آن ردا» همراه شد و سیدمهدی شجاعی با ارسال یادداشتی، مهمانان نشست را به نگاهی متفاوت در زمینه ادبیات دینی دعوت کرد. خوانش متفاوت زیارتنامه حضرت امام رضا(ع) توسط فرهاد قائمیان یکی دیگر از بخش‌های این مراسم بود که با استقبال مخاطبان همراه شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی فرهنگسرای انقلاب اسلامی، مراسم رونمایی و جشن امضای کتاب «به بلندای آن ردا» نوشته سیدعلی شجاعی سوم شهریور با حضور نویسنده، حجت‌الاسلام زائری، کارشناس فرهنگی و نویسنده؛ رسول صدر عاملی، کارگردان سینما و فرهاد قائمیان، بازیگر سینما و تلویزیون برگزار شد.

در ابتدای این نشست که همزمان با شب میلاد حضرت ثامن الحجج علی بن موسی الرضا(ع) برگزار شد، فرهاد قائمیان، بازیگر سینما و تلویزیون در حالی به خوانش بخش‌هایی از زیارت حضرت رضا(ع) با ترجمه سیدمهدی شجاعی پرداخت که صدای همهمه حرم رضوی در سالن سپیده فرهنگسرای انقلاب اسلامی پیچیده بود.

سپس سیدعلی شجاعی نویسنده رمان به بلندای آن ردا روی سن رفت و در پاسخ به حمیدباباوند، مجری مراسم درباره علت نگارش این رمان گفت: در حدیث لوح فاطمه(س) به عبارتی برخورد کردم که احساس کردم فاصله معرفتی ما با امام رضا(ع) خیلی زیاد است. در این حدیث خداوند ائمه و جانشینان آن از جمله امام رضا(ع) را معرفی می‌کند و این نقطه شروعی برای قدم گذاشتن در مسیر نوشتن این کتاب بود.

شجاعی افزود: در تمام کارهای آیینی‌ام هدفم در اختیار قرار دادن اطلاعات به مخاطب نبوده و در این کتاب من هم به تعالی رسیدم. برای پرداختن به زمان حضور امام رضا(ع) کار سختی در پیش داشتم چون سکوت زیاد دیده می‌شود.

این نویسنده ادامه داد: مأمون به امام رضا(ع) علاقه داشت اما به نقطه عطف فریبندگی دنیا رسید. شکل داستان این است همه چیز از قول مأمون بیان می‌شود. اینکه من از زندگی حضرت رضا(ع) و مأمون چه می‌توانم بیاموزم در این جریان اهمیت دارد.

شجاعی درباره منابعی که در روند نوشتن کتاب به آن استناد شده است، گفت: یک‌سال تحقیق و فیش‌برداری انجام گرفت و 11 ماه طول کشید تا طرح اولیه کار برای نوشتن آماده شود. به 80 کتاب تاریخی قرن هفت که همگی منابع دست اول بودند، مراجعه کردم اما اصل اولیه‌ام این بود که در حال نوشتن رمان هستم و به تاریخ براساس نیاز رمان پرداختم. تلاش کردم این نهیب دائم وجود داشته باشد که در حال نوشتن رمان هستم.

وی درباره خانواده‌اش که دست به قلم هستند و کمک گرفتن از پدرش (سیدمهدی شجاعی) برای نوشتن کتاب گفت: در تمام کارها این اتفاق می‌افتد که از بزرگانم راهنمایی بگیرم. وقتی هم این ایده‌ها را مطرح می‌کردم و با کمک و راهنمایی پیش از آوردن روی کاغذ ویراستاری می‌کردم. واقعیت این بود که ابتدا می‌گفتند قلمت شبیه پدرت است. معتقدم سیدمهدی شجاعی در مسیر خودش کامل است و اگر بتوانم نزدیک او شوم، عالی است و از بیان این مسئله ابایی ندارم. مسئله اصلی این بود که نمی‌‌خواستم کپی او باشم بلکه تنها رهروی پدرم باشم.

رسول صدرعاملی، کارگردان سینما در ادامه این نشست درباره «به بلندای آن ردا» گفت: بعد از خواندن چند صفحه از کتاب به خواندن آن علاقه‌مند شدم. این کتاب به رغم نثر فاخر فرهنگی، ضرب‌آهنگ خوبی دارد و با تمام ابهاماتی که در این دوره تاریخی وجود دارد، موفق شده با قصه‌گویی به قلم خود وفادار باشد.

این فیلمساز افزود: همه ما که می‌نویسیم و فیلم می‌سازیم خود شیفته‌ایم و گاهی امکان دارد که به یک فراتر از خود برسیم. این کتاب مبتنی بر گفتار بوده اما فصلی که اولین ‌بار امام رضا(ع) طی مسیر متوقف می‌شود و از او می‌خواهند صحبت کند و همچنین فصل دعای باران خیلی سینمایی است.

در ادامه حجت‌الاسلام محمدرضا زائری درباره کتاب «به بلندای آن ردا» گفت: شجاعی در محیط ادبی پدرش بود و کارش خیلی دشوارتر از کسی است که می‌خواهد فارغ از این فضا کار کند. سال اول مردد بودم که آیا می‌تواند در این فضا کتابی منتشر کند یا نه اما خوب بود. علی شجاعی الان در عین داشتن چارچوب مشخص در نوشتن، استقلال خودش را دارد.

وی در رابطه با نسبت ما با ادبیات و تاریخ مقدس، ساختن فیلم و نوشتن رمان در این زمینه گفت: یکی از عملی‌ترین جواب‌ها این است که به جای پرداختن به متن مقدس به حواشی آن حادثه بپردازیم. فیلم«هرشب تنهایی» صدرعاملی در خصوص امام رضا(ع) به همین صورت است. به عبارتی قلم نویسنده یا دوربین هنرمند از مرز احترام آمیزی فراتر نمی‌رود و در عین حال می‌تواند حرف‌های خود را بگوید.

در ادامه این نشست، سیدعلی شجاعی، با همراهی دو تار به خوانش بخش‌هایی از رمان خود پرداخت.

در بخش بعدی برنامه یادداشت سید مهدی شجاعی که بی اطلاع نویسنده نگاشته و به این مراسم ارسال شده بود توسط مرضیه رحماندوست، همسرسیدعلی شجاعی قرائت شد؛ در این یادداشت آمده است: «اما همت بلند، عزم راسخ ، وسیع خواندن، عطش فهمیدن و تلاش خستگی ناپذیر برای رسیدن اگر دست به دست هم بدهند، تازه به تعریفی از کوشش عاشقانه می رسند و انسان را به بلندای این حقیقت می‌رسانند که: تا که از جانب معشوق نباشد کششی/ کوشش عاشق بیچاره به جایی نرسد. هر که در این آستان، عرض سلام و ادب و ارادتی دارد، به یقین در می یابد که سلامش نه سلامی ابتدا به ساکن که پاسخ سلام حضرت مولا بوده است که خود فرمونده اند: سلامٌ منا و ائمه علیکم.»

شجاعی در بخش دیگری از این یادداشت آورده است: «شاید این گفتار بر اهل ادب این روزگار گران بیاید اما اعتراف می‌کنم با افتخار که این قلم اگر بر بام بلندترین جوایز اگر بربام بلندترین جوایز ادبی جهان می‌نشست، به این اندازه شادمان نمیشدم که به توفیق خلق این اثر «به بلندای آن ردا» نائل آمده است چرا که ارزش آن اعتباری است ارزش این ذاتی است.»

در ادامه این مراسم با حضور مصطفی رحماندوست، رسول صدرعاملی، محمدرضا زائری و عبدالمطهر محمدخانی، رئیس فرهنگسرای انقلاب اسلامی آیین رونمایی از رمان «به بلندای آن ردا» انجام شد.

پس از تقدیر رئیس فرهنگسرای انقلاب اسلامی از نویسنده رمان به بلندای آن ردا و میهمانان، تابلوی یادبود سیزدهمین نشست باشگاه کتاب فرهنگسرای انقلاب اسلامی توسط رسول صدر عاملی، مصطفی رحماندوست حجت الاسلام  زائری، فرهاد قائمیان و سیدعلی شجاعی امضا شد. پایان بخش این مراسم نیز امضای کتاب به بلندای آن ردا توسط نویسنده اثر بود.

برای خواندن متن کامل یادداشت سید مهدی شجاعی و دیدن تصاویر این نشست به نشانی enghelab.farhangsara.ir مراجعه کنید.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها