شنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۹:۰۹
60 درصد کتاب‌هایی که خریداری می‌کنیم در حوزه کودک و نوجوان است

علی رمضانی، مدیر کل تامین منابع نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در نشست «بررسی عملکرد نهاد کتابخانه‌های عمومی در حوزه کتاب کودک» گفت: در زمان خرید کتاب‌ها توجه خاص و ویژه‌ای به حوزه کودک و نوجوان داریم و هر ساله بیش از 50 درصد خرید ریالی و بیش از 60 درصد نسخه‌های کتاب‌هایی که خریداری می‌کنیم در حوزه کودک و نوجوان است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) نشست «بررسی عملکرد نهاد کتابخانه‌های عمومی در حوزه کتاب کودک» با حضور محمد اللهياري فومنی، معاون توسعه كتابخانه ها و كتابخواني نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور؛ سیدعلی کاشفی خوانساری، مدیر سرای اهل قلم کودک و نوجوان نمایشگاه و علی رمضانی، مدیر کل تامین منابع نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، ظهر امروز (شنبه 19 اردیبهشت 94) در سرای اهل قلم کودک و نوجوان بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران‌ برگزار شد.
 
محمد اللهیاری فومنی در این نشست گفت: در حال حاضر در مجموع سه هزار و 207 کتابخانه‌ در سطح کشور تحت عنوان کتابخانه‌های عمومی داریم‌. در سال‌های جدید تلاش بسیاری برای ساخته‌شدن کتابخانه در سطح کشور شده است‌ و انجمن‌های خیرین کتابخانه‌ساز همپای انجمن‌های خیرین مسجد‌ساز و مدرسه‌ساز در تلاش برای ساختن و راه‌اندازی کتابخانه‌ها هستند‌. و نهاد کتابخانه‌های عمومی‌ وظیفه بهره‌برداری از این کتابخانه‌ها را عهده‌دار است.

معاون توسعه كتابخانه‌ها و كتابخواني نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور در ادامه گفت: به‌طور کلی شش 6 هزار و 500 کتابدار در سطح کشور داریم که 70 درصد آنها خانم‌هایی هستند که تحصیلاتشان در رشته کتابداری است و در کتابخانه‌ها به امانت‌دادن کتاب و ارایه مشاوره و راهنمایی به مخاطبان مشغولند.
 
وی ادامه داد: همچنین نهاد کتابخانه‌ها در ارتباط با مدارس است و دانش‌آموزانشان مدارس اطراف هر کتابخانه‌ می‌توانند به این کتابخانه‌ها مراجعه کنند و از کتاب‌ها استفاده کنند. گاهی اوقات هم کتابدار‌ها به مدارس می‌روند.
 
الهیاری در ادامه سخنانش با تاکید بر اینکه وجود کتابداران به‌عنوان یک عنصر آگاه در کتابخانه‌ می‌تواند بسیار مفید باشد‌، گفت: از سال گذشته دوره‌های آموزشی را برای کتابداران حوزه کودک و نوجوان در نظر گرفته‌ایم. از بین 500 کتابدار کودک و نوجوان کتابداران موجود در سطح کشور 67 کتابدار تخصصی کودک و نوجوان داریم. این 67 نفر تحت آموزش‌های مختلف کتابداری کودک و نوجوان مانند آموزش قصه‌گویی قرار گرفته‌اند‌. از بین این 67 نفر، 15 نفر انتخاب شده‌اند که آموزش‌های تخصصی‌تر و پیشرفته‌تری را درخصوص قصه‌گویی برای کودکان ببینند.

وی در ادامه با بیان اینکه ناشران از پتانسیل‌های موجود در کتابخانه‌ها غفلت کرده‌اند، گفت: در واقع کتابخانه‌ها فرصت بسیار خوبی برای معرفی ناشران و توزیع مناسب کتاب‌های آنها است، اما متاسفانه ناشران به خوبی از این فرصت‌ها استفاده نمی‌کنند.
 
الهیاری در ادامه از ایجاد تور بازدید گروه‌های مختلف نشر اعم از ناشران‌، از کتابخانه‌ها خبر داد و گفت: در نظر داریم ناشران و دست‌اندرکاران حوزه نشر را در قالب تورهایی به بازدید از کتابخانه‌های عمومی ببریم تا با فضای این مکان‌ها بیشتر آشنا شوند.

الهیاری در ادامه سخنانش به راه اندازی شبکه سامان اشاره کرد و گفت: چندی پیش شبکه‌ای را به عنوان شبکه سامان در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور راه‌اندازی کردیم. ویژگی این شبکه این است که امانت‌گیری کتاب در سراسر کشور به صورت سراسری شده است‌ و اعضای یک کتابخانه می‌توانند‌ در صورتی که نتوانستند کتاب مورد نظرشان را در کتابخانه‌ای که عضو آن هستند‌ پیدا کنند، می‌توانند از کتابدار بخواهند تا به آنها بگوید که که این کتاب را در چه کتابخانه‌ای می‌توانند پیدا کنند. اعضا می‌توانند به‌هرکدام از کتابخانه‌های عمومی در سطح کشور مراجعه کرده و از منابع آن استفاده کنند.

وی در پایان با اشاره به اینکه ما در قبال کودکانمان مسوولیت داریم‌ و هر اتفاق جدی که قرار است‌ در رفتار، اخلاق و ویژگی‌های یک فرد رخ بدهد باید در طول 6 سال اول عمرش باشد‌، گفت: باید دست به دست هم دهیم تا بتوانیم کتابخانه‌های عمومی را مخصوصا در حوزه کودک و نوجوان پویا‌تر کنیم‌.
 
علی رمضانی: بیش از 60 درصد نسخه‌های کتاب‌های خریداری شده در حوزه کودک و نوجوان است
علی رمضانی در ادامه این نشست گفت: مجموعه نهاد کتابخانه‌ها شامل بخش‌های مجزای کودک و نوجوان، مجموعه کتابداران و منابعی که‌ برای این حوزه تامین شده است نیازمند توجه مستمر است‌.

مدیر کل تامین منابع نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در ادامه سخنانش با اشاره به اهمیت آموزش در دوران کودکی گفت: اگر قرار باشد کسی به کتاب و کتابخواندن علاقه‌مند شود باید‌ از دوران کودکی بر روی آن سرمایه‌گذاری شود‌. در این راستا در معاونت توسعه‌ کتاب و کتابخوانی و تامین منابع‌ سرمایه‌گذاری ویژه‌ای روی این حوزه صورت گرفته است.
 
رمضانی ادامه داد: در حوزه کودک و نوجوان مجموعه ناشران فراوانی حضور دارند که رصد‌کردن آنها و انتخاب کارگروه‌هایی از بین آنها نیازمند زمانی طولانی است‌ از طرفی فضای محدود ما در نهاد‌ و همچنین محدودیت‌های مالی نهاد ما را مجبور می‌کند که از بین کتاب‌های ناشران دست به انتخاب بزنیم و نتوانیم همه آنها را خریداری کنیم.
 
وی گفت: از طرفی ناشران مختلف در حوزه‌های یکسان کتاب‌های مشابهی منتشر می‌کنند و با توجه به منابع محدودی که داریم باید از بین این کتاب‌ها‌ تعداد محدودی را انتخاب کنیم.

مدیر کل تامین منابع نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اضافه کرد: در زمان خرید کتاب‌ها توجه خاص و ویژه‌ای به حوزه کودک و نوجوان داریم به عنوان مثال هر ساله بیش از 50 درصد خرید ریالی و بیش از 60 درصد نسخه‌های کتاب‌هایی که خریداری می‌کنیم ذدر حوزه کودک و نوجوان است. البته به دلیل وجود مشکلات مالی در سال 93 از ابتدای دی‌ماه شروع به خرید کتاب کردیم ولی با این حال در همین مدت هم توجه ویژه‌ای به بخش کودک و نوجوان داشته‌ایم.

وی در ادامه به سیر بررسی و انتخاب کتاب در نهاد کتابخانه‌ها اشاره کرد و گفت: اولین ورودی ما ناشران هستند که آثار چاپ اولشان را به ما معرفی می‌کنند‌ این معرفی ابتدا به صورت ارسال عناوین و توضیحات مختصر و بعد ارسال تک‌نسخه‌ها است. اگر ناشری نتواند آثارش را به نهاد کتابخانه‌ها معرفی کند ما از طریق روش‌های دیگری مانند رصد کتابفروشی‌ها یا نمایشگاه‌های کتاب‌ می‌توانیم این نسخه‌ها را شناسایی کنیم.

رمضانی در ادامه به مشکلات این حوزه اشاره کرد و گفت: ما در حوزه‌ کتاب‌های کودک و نوجوان‌ با چند چالش جدی مواجه هستیم‌ از جمله آنها می‌توان به غلبه ترجمه بر تالیف اشاره کرد. واقعیت این است که آثار ترجمه‌ به آثار تالیفی غالب هستند و اکثر ناشران به خاطر پایین‌بودن هزینه کتاب‌های ترجمه انتشار آنها را به کتاب‌های تالیفی ترجیح می‌دهند.
 
وی ادامه داد: از طرفی نبود رده‌بندی سنی در کتاب‌ها‌ از موضوعاتی است که برای ما چالش ایجاد کرده است. رده‌بندی سنی که از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برای کتاب‌های این حوزه در‌نظر گرفته شده است‌ موضوعی است که همه ناشران از آن پیروی نمی‌‌کنند از طرفی کتابداران ما برای ثبت بهتر و دقیق‌تر و ارائه اطلاعات بهتر به مخاطبان مجبورند از رده‌بندی سنی برای چینش کتاب‌ها استفاده کنند.

رمضانی در ادامه چالش‌ها به تصویرگری کتاب‌های دینی اشاره کرد و گفت: ما در حوزه تالیف کتاب‌های دینی کودک و نوجوان با مشکل در حوزه تصویر‌گری مواجه هستیم‌. اکثر این کتاب‌ها از تصویرگری خوبی برخوردار نیستند. از طرفی استهلاک کتاب کودک در کتابخانه‌ها بسیار بالاست‌ و ناشران‌ باید توجه بیشتری به کیفیت کتاب‌های تولیدی داشته باشند.

مدیر کل تامین منابع نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در پایان گفت: در نهاد هر جلد کتابی که به ناشر سفارش داده می‌شود مقصدش کاملا مشخص است و کتاب وقتی وارد کتابخانه می‌شود کتابدار اعلام وصول می‌کند. در واقع نهاد نقطه تلاقی نگاه اقتصادی ناشران و نگاه فرهنگی نهاد کتابخانه‌ها به کتاب است و طبیعتا نهاد تقاضای درصدی تخفیف از ناشران می‌کند و ناشران با توجه به نگاه خیر‌خواهانه‌شان این کار را انجام می‌دهند.
 
کاشفی‌خوانساری در پایان این نشست گفت: نقشی که نهاد کتابخانه‌ها در ترویج مطالعه دارد بر کسی پوشیده نیست ما تاثیرات اهمیت‌دادن به بخش کودکان و نوجوانان در حوزه‌های مختلف مانند کتاب و کتابخوانی را به وضوح می‌بینیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها