چهارشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۴
علی‌اکبر اشعری: روش کتابخانه ملی برای صدور فیپا نامناسب‌ است/ استانداردهای کتابداری را زیر سوال نبریم

علی‌اکبر اشعری، عضو هیات امنای خانه کتاب و مدیر پروژه باغ کتاب تهران از مدیران فرهنگی پیشکسوتی است که در واکنش به اجرای طرح «فیپای مختصر» به جای «فیپای کامل» از سوی کتابخانه ملی گفت: متاسفانه کتابخانه ملی با طرح «فیپای مختصر» به جای «فیپای کامل» از استانداردها عدول کرده و نا‌مناسب‌ترین راه را انتخاب کرده است.

علی‌اکبر اشعری، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در واکنش به جایگزینی طرح «فیپای مختصر» با «فیپای کامل» گفت:  تمام فایده صدور فیپا به‌صورت کامل در این است که کتابخانه‌ها به راحتی از رده‌بندی کتابخانه ملی در کتاب‌ها استفاده کنند.

اشعری با اشاره به دلایل کتابخانه ملی در انجام و اجرای طرح «فیپای مختصر» گفت:  مسئولان کتابخانه ملی یکی از دلایل انجام این اقدام را در زیاد بودن حجم‌کاری عنوان می‌کنند در حالی‌که تعداد همکاران کنونی در کتابخانه چندان کم نیستند که دلیلی برای اجرای این طرح باشد، همچنین تعداد کتاب‌ها هم زیاد نیست، و اگر کتابخانه ملی قصد دارد برای چاپ دوم کتاب‌ها فیپای کامل ارائه کند باید این نکته را در نظر باشد که کتا‌ب‌های چاپ دومی نیز به کتاب‌های چاپ نخست افزوده  و کار برای کتابخانه ملی دوبرابر می‌شود.

مدیر پروژه باغ کتاب تهران، با بیان این‌که در زمان تصدی ریاست کتابخانه ملی از سوی وی با 400 پرسنل و شمارگان بالای کتاب صدور فیپا در مدت دو روز انجام می‌شد اظهار کرد:  در این دوره که حجم منابع انسانی دو برابر شده و تعداد کتاب‌‌ها نیز کاهش یافته است باید استاندارد صدور فیپا رعایت شود و در مدت زمان کمی به انجام برسد.

وی افزود: کتاب‌هایی که به چاپ دوم می‌رسند معمولا کتاب‌های مرجع و پراستنادی هستند و شایسته نیست در چاپ نخست فیپای ناقص و مختصر داشته باشد، بنابراین کتابخانه ملی باید از نظر سازمانی  تجدیدنظر کند نه این‌که با طرح «فیپای مختصر» استانداردهای کتابداری را زیر ‌سوال ببرد.

اشعری با اشاره به راه‌ها و شیوه‌های فراوان برای صدور فیپای کامل گفت: یکی از راه‌های فیپانویسی آموزش ناشران برای این کار  است، همچنین کتابخانه ملی می‌تواند کتابدارانی را برای فیپا‌نویسی به ناشران معرفی کند تا در ازای دستمزد این‌کار را برای ناشران انجام دهند.

این عضو هیات امنای خانه کتاب درباره چالش‌ها و آسیب‌های این طرح گفت: یکی از اهداف فیپا‌نویسی این است که کار کتاب‌شناسی را آسان‌تر کند اگر فیپای کتاب‌ها ناقص باشد کتابداران با سلیقه‌های مختلف آنها را مرتب می‌کنند و با این کار شیوه درست جست‌و‌جوی کتاب در کتابخانه‌ها به هم می‌خورد.

«فیپا» یا همان شناسنامه کتاب شامل اطلاعات کتابشناختی لازم برای شناسایی و بازیابی یک کتاب براساس استانداردهای بین‌المللی قبل از انتشار است و معمولا این اطلاعات در صفحه نخست کتاب درج می‌شود. در خواست فیپا جزو نخستین اقداماتی است که ناشر برای اخذ مجوز کتاب خود به انجام می‌رساند و برای دریافت آن به کتابخانه ملی مراجعه می‌کند.

دراین باره بخوانید:
- مدیر انتشارات معین: «فیپای مختصر» سندیت کتاب را از بین می‌برد/ برای درج فیپای کامل، امید به چاپ‌ مجدد کتاب نیست (اینجا)

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها