دوشنبه ۱۰ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۴
حبیبی: «قانون» ابن‌سینا را تصحیح می‌کنم/ آثار بزرگان فلسفه را بخوانید

نجفقلی حبیبی‏، مؤلف و استاد فلسفه درباره کتاب‌های مورد مطالعه خود در ایام تعطیلات نوروز گفت: قصد دارم در تعطیلات بر روی ویرایش و تصحیح چند کتاب فلسفی کار کنم.

دکتر نجفقلی حبیبی، مؤلف و استاد فلسفه در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره کتاب‌های مورد مطالعه خود در ایام نوروز گفت: مدتی است که  بر روی تصحیح « قانون» ابن‌سینا، «شرح اشارات نخجوانی» و بخش طبیعیات و الهیات «رسائل ابهری» کار می‌کنم و تصمیم دارم در ایام تعطیلات نیز ادامه تصحیح این کتاب‌ها را به انجام برسانم.

وی درباره کتاب پیشنهادی به علاقه‌مندان حوزه اندیشه گفت: برای علاقه‌مندان حوزه مطالعه در حمکت اشراق توصیه می‌کنم کتاب «سیری در افکار و اندیشه سهرودی» به قلم دکتر کریم مجتهدی را مطالعه کنند، همچنین علاقه‌مندان دیگر را به مطالعه آثار دکتر غلامحسین ابراهیمی‌دینانی دعوت می‌کنم.
 
«قانون» از جمله کتاب‌هایی است که دکتر حبیبی قصد دارد در ایام تعطیلات نوروز  به ادامه تصحیح آن بپردازد. «قانون» در طب یکی از کتاب‌های ابن سینا در زمینه پزشکی ‌است که نزدیک به هفتصد سال در مراکز علمی اروپا تدریس می‌شد. اصل کتاب به زبان عربی نوشته شده ‌است و عبدالرحمن شرفکندی در دهه‌های ۴۰ و ۶۰ شمسی، آن را به زبان فارسی ترجمه کرده‌است.
 
این کتاب مهم‌ترین و مفصل‌ترین کتاب ابن‌سینا در طب و از امهات کتاب طبی در تمدن ایران پس از اسلام و از جمله مهم‌ترین آثار پزشکان دنیای قدیم است.
 
  این کتاب عظیم بیش از یک میلیون کلمه دارد و شامل پنج بخش (کتاب) است که هر یک به چند فن، تعلیم، جمله و فصل تقسیم می‌شود. پنج بخش کتاب عبارت است از: کلیات طب، ادویه مفرده، امراض مخصوص اعضاء، امراض عمومی بدن و ادویه مرکبه. بوعلی در کتاب مذکور سعی بلیغی در تعریف الفاظ طبی به گونه ای منطقی کرده و در تقسیم موضوعات و شرح مطالب نیز از روشی منطقی پیروی کرده است. قانون را باید ترکیبی علمی از تجارب بالینی بوعلی، آثار و تعالیم جالینوس و بقراط و ارسطو و نوشته‌های پزشکان ایرانی و مسلمان پیش از خود چون رازی، ابن ربن طبری و ابوسهل مسیحی دانست.


 
کتاب حاضر را بزرگترین سند پزشکی جالینوسی می‌دانند ولی مسائل نظری ارسطویی بر این اثر ارزشمند مسلط است. بوعلی در تشریح به ارسطو استناد می‌کرد. وی مبانی کلی طب را بر پایه آرای جالینوس و داروگیاه‌شناسی‌اش را براساس نوشته‌های دیوسکوریوس (داروگیاهشناس نامدار یونانی در قرن نخست میلادی) توضیح داده است.
 
بوعلی به طب نظری و عملی نظر داشته است. وی در آثار طبی خود و به ویژه در قانون، تعالیم عملی و بالینی را در قالب تعریف‌های نظری و علمی بیان کرده است. مشاهدات بالینی قانون را می‌توان با مفاهیم تجربی بالینی الحاوی مقایسه کرد. ابن سینا، رازی را شایسته نام پزشک و حکیم نمی‌دانست اما عملاً بسیاری از روش‌های درمان و کار تجربی خود را از الحاوی رازی آموخته بود.
 
بوعلی در شرح داروهای مفرد و قراباذین، نخست ماهیتشان را ذکر می‌کند و بعد نوع عالی و دانی آن را شرح می‌دهد. اکثر داروهای ذکر شده از داروهای گیاهی یا حیوانی است. او از مواد معدنی و ترکیبات شیمیایی نیز در داروسازی استفاده می‌کرده است، ازجمله طلا، سرب، نقره، سفیداب، گوگرد، زرنیخ، لاجورد، و زنگار.
 
ابن سینا ضمن توصیف کارکرد این مواد اطلاعات جالبی نیز درباره شیمی غیرآلی بیان کرده است. در کتاب اول قانون برخی اطلاعات درباره طرز آزمایش مواد دقیقا آمده است ازجمله شرح تصفیه آب هنگام مسافرت.

* در این باره بخوانید:
 
اسدالله امرایی
امرایی: خلوتی تهران در نوروز جان می‌دهد برای مطالعه!/ کتاب‌هایی که مترجم پیشکسوت برای مطالعه پیشنهاد می‌دهد
اسدالله امرایی گفت: تعطیلات عید نوروز در تهران هستم چون فکر می‌کنم بهترین زمان برای خلوت شدن تهران همین تعطیلات است. برنامه مطالعاتی‌ام را مثل قبل ادامه می‌دهم و به مخاطبان نیز پیشنهاد می‌کنم که چند کتاب ...
محمدعلی سپانلو
شاعر تهران تعطیلات را در تهران به سر می‌برد/پیشنهاد خواندن «پیش روی» دکترو از سوی سپانلو
محمدعلی سپانلو، شاعر تهران در تعطیلات عید نوروز در تهران می‌ماند و در خانه خود در خیابان جمالزاده به مطالعه می‌پردازد. او برای تعطیلات عید کتاب «پیش روی» اثر ا.ال.دکتروف را به مخاطبان پیشنهاد کرد.
 <span class=
کتاب«ایران در زمان ساسانیان» پیشنهاد نوروزی شیرین بیانی
شیرین بیانی کتاب «ایران در زمان ساسانیان» نوشته آرتور کریستین سن با ترجمه رشید یاسمى را به دلیل قرار گرفتن در فهرست منابع اصلی حوزه تاریخ به اهل کتاب برای مطالعه تعطیلات نوروزی پیشنهاد می‌کند.
<span class=
احمد اقتداری کتاب «خلیج فارس از دیرباز تا کنون» را برای نوروز پیشنهاد داد
احمد اقتداری، تاریخ‌پژوه حوزه مطالعات خلیج‌فارس کتاب «خلیج‌فارس از دیرباز تا کنون» را برای مطالعه در تعطیلات نورزو پشنهاد داد.
جواد مجابی
مجابی: تعطیلات کتاب‌های دندان‌گیری را که برایم می‌فرستند می‌خوانم/کتاب «آونگ فوکو» اومبرتو اکو را به مخاطبان پیشنهاد می‌کنم
جواد مجابی گفت: تعطیلات عید نوروز در تهران می‌مانم. چند کتاب دارم که باید آنها را پس از اصلاح نهایی به ناشرانم برگردانم اما در همین تعطیلات کتاب‌های دندان‌گیری را که برایم می‌فرستند می‌خوانم. این اواخر ...
<span class=
کلیات عبید زاکانی؛ پیشنهاد نوروزی مدیرعامل شهر کتاب
پیشنهاد نوروزانه مهدی فیروزان، مدیرعامل موسسه شهر کتاب برای مطالعه در تعطیلات نوروز کتاب «کلیات عبید زاکانی» است.
<span class=
عبدالله انوار پیشنهاد می‌دهد کتاب‌های فلسفی بخوانید
سید عبدالله انوار، کتابشناس و از پیشکسوتان معاصر نسخه‌شناسی در ایران، مطالعه کتاب‌های فلسفی با نگارش و بیان ساده را در ایام نوروز برای مطالعه به خوانندگان پیشنهاد می‌دهد.
جمال میرصادقی
میرصادقی: جوان که بودم عید به مسافرت می‌رفتم/مطالعه هزار و یک شب پیشنهاد اوقات فراغت نوروز است
جمال میرصادقی گفت: در سال‌های جوانی تعطیلات نوروز به مسافرت می‌رفتم اما در دوران سالمندی و پیری دیگر سفر کردن برایم سخت است. به همین دلیل مثل هر سال در تهران می‌مانم و به مطالعه می‌پردازم. پیشنهادم به ...
کاوه میرعباسی
میرعباسی: تهران خلوت را بیشتر دوست دارم/ توصیه به خواندن رمانی با ترجمه فرزانه طاهری
کاوه میرعباسی گفت: دوست ندارم وقتی به مسافرت می‌روم با ازدحام روبه‌رو باشم و برای گرفتن هتل به مشکل بربخورم به همین دلیل مسافرتم را به اردیبهشت ماه موکول می‌کنم و در تعطیلات نوروز در تهران خواهم ماند....
<span class=
زیباکلام مطالعه «دکتر محمد ملکی؛ استادی برای همه فصول» را پیشنهاد می‌دهد
صادق زیباکلام، نویسنده، پژوهشگر و تحلیل‌گر سیاسی کتاب«دکتر محمد ملکی؛ استادی برای همه فصول» را به اهالی مطالعه در ایام نوروز پیشنهاد می‌دهد.
<span class=
خلعتبری برای نوروز کتابی را که ۱۳ بار بازچاپ شده است را پیشنهاد داد
اللهیار خلعتبری برای مطالعه در نوروز کتاب «مقاومت شکننده، تاریخ تحولات اجتماعی ایران از صفویه تا وقوع انقلاب اسلامی» اثر جان فوران با ترجمه احمد تدین را پشنهاد داد.
<span class=
پیشنهاد شاعر جاده و اسب مهیاست بیا تا برویم، برای مطالعه نوروزی
پاسخ ابوالقاسم حسینجانی به دو پرسش «بهترین کتابی که در سال 1393 خوانده‌اید» و «پیشنهاد شما برای مطالعه در ایام نوروز چیست؟»، تنها یک کلمه است ...
میرجلال‌الدین کزازی
کزازی: تعطیلات نوروز در تهران می‌مانم و «نفحات الانس» جامی را ورق می‌زنم
میرجلال‌الدین کزازی گفت: من در تعطیلات نوروز در تهران می‌مانم و کتاب «نفحات الانس» اندیشمند، سخنور و نهان‌گرای نامبردار ایرانی نوالدین عبدالرحمان جامی را به مخاطبان پیشنهاد می‌کنم تا در این روزها آن را ...
حسن میرعابدینی
میرعابدینی: با خواندن دو کتاب کاری می‌کنم کارستان/«داستان پسامدرنیستی» و «جمهوری جهانی ادبیات» را می‌خوانم
حسن میرعابدینی گفت: تعطیلات عید نوروز در تهران هستم و می خواهم مطالعه کنم. همین روزها شروع به خواندن دو کتاب «داستان پسامدرنیستی» و «جمهوری جهانی ادبیات» کرده‌ام که هر دو کتاب خوبی‌اند.
محمود معتقدی
معتقدی: دید و بازدید عید تهران را بدون آلودگی هوا تجربه کنیم/کتاب «پنج اقلیم حضور» را در نوروز می‌خوانم
محمود معتقدی گفت: با این‌که چند روز از تعطیلات نوروز را گذرانده‌ایم هنوز برای سفر عید برنامه‌ریزی خاصی نکرده‌ام. شاید قدری کوهنوردی در تهران حالم را جا بیاورد و در دید و بازدید عید تهران را بدون آلودگی ...
<span class=
مطالعه رمان‌های تاریخی، پیشنهاد مجتهدزاده در تعطیلات نوروز
پیروز مجتهدزاده، جغرافیدان، محقق و کارشناس مسائل سیاسی، مطالعه رمان‌های تاریخی، اجتماعی و ادبی را در ایام تعطیلات نوروز به اهل کتاب توصیه کرد.
<span class=
آل داوود «خواب آشفته نفت» را در تعطیلات نوروزی توصیه می‌کند
سید علی آل داوود، پژوهشگر متون قدیمی و نسخ خطی مجموعه چهارجلدی «خواب آشفته نفت» را برای مطالعه در تعطیلات نوروز پیشنهاد می‌دهد.
<span class=
پرویز شهدی: مجموعه داستان «آدم‌ها» نوشته احمد غلامی را بخوانید
پرویز شهدی گفت: در ایام نوروز من و همسرم چند روز به زادگاهم مشهد می‌رویم. البته بقیه تعطیلات در تهران می‌مانیم چون می‌خواهیم در 10 یا 12 روز تهران را بدون آلودگی صوتی و هوا تجربه کنیم. من به مخاطبانی ...
<span class=
حجت‌الاسلام خسرو پناه: «سکولاریسم نقاب‌دار» را ویرایش می‌کنم/ «معمای زمان و حدوث جهان» را بخوانید
حجت‌الاسلام دکتر عبدالحسین خسروپناه، نویسنده و رئیش موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه درباره کتاب مورد مطالعه خود در ایام تعطیلات نوروز گفت: در ایام نوروز قصد دارم کتاب «سکولاریسم نقاب‌دار» را ویرایش کنم.
جعفر ابراهیمی (شاهد)
جعفر ابراهیمی: نوروز اردبیل هستم/ آثاری از استاد کدکنی را خوانده‌ام
جعفر ابراهیمی(شاهد) گفت: تعطیلات نوروز را در آستارا و اردبیل به سر بردم و کتاب «دفتر روشنایی»(از میراث عرفانی) نوشته محمدرضا شفیعی کدکنی را خواندم که انصافاً کتاب درخشان و خوبی بود.
ابراهیم خدایار
خدایار: کرج اولین جایی بود که رفتم/ در نوروز نگاهی تطبیقی به منطق الطیر و لسان‌الطیر عطار نیشابوری داشته‌ام
ابراهیم خدایار گفت: تعطیلات نوروز از تهران به کرج رفتم تا پدر و مادرم را ببینم که این جابه‌جایی هم یک سفر کوچک به حساب می‌آید. من در این تعطیلات نگاهی تطبیقی به منطق الطیر و لسان‌الطیر عطار نیشابوری داشته‌ام....

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها