پنجشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۸:۱۵
نخستین شماره فصلنامه نقد کتاب «اطلاع‌رسانی و ارتباطات» روی دکه‌ها رفت

نخستین و دومین شماره از فصلنامه نقد کتاب «اطلاع‌رسانی و ارتباطات» در یک مجلد، ویژه بهار و تابستان 1393، با سردبیری داریوش مطلبی روی دکه‌ها رفت. در این شماره بیش از 50 عنوان از مهم‌ترین کتاب منتشر شده در سال‌های 92 و 93، در حوزه‌های «اطلاع‌رسانی»، «روش تحقیق»، «روابط عمومی» و «علوم ارتباطات» معرفی و نقد و بررسی شده‌اند. این فصلنامه از تولیدات جدید خانه کتاب ایران با مدیرعاملی مجید غلامی جلیسه است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نخستین و دومین شماره از فصلنامه نقد کتاب «اطلاع‌رسانی و ارتباطات»  ویژه بهار و تابستان 1393، با سردبیری داریوش مطلبی، در یک مجلد منتشر شد. این فصلنامه از سری محصولات جدید خانه کتاب در دور جدید فعالیت‌های خود است. نشریات ادواری خانه کتاب پیشتر به‌صورت ماهنامه منتشر می‌شدند.

فصلنامه شامل هفت بخش «نقد اطلاع‌رسانی»، «نقد ارتباطات»، «نقد بین رشته‌ای»، «نقد شفاهی»، «شایسته ترجمه»، «نقد دیروز» و «جستار» است.

در بخش نخست هشت کتاب منتشر شده در سال‌های 92 و 93 با نام‌های «فهرستگان مجازی» نوشته افشین موسوی چلک، نادیا حاجی عزیزی و سیمین حداد عراقی، «شاخص‌های عملکرد کتابخانه‌ها» ترجمه علی حسین قاسمی، «ادبستان: فرهنگ ادبیات کودک و نوجوان» نوشته صوفی محمودی، «مدیریت ارتباطات برای کتابداران و متخصصان اطلاع‌رسانی نوشته مشترک مرتضی امرایی، حسن اشرفی ریزی، احمد پاپی، «کتابشناسی منطق و تاریخ منطق» تهیه و تدوین مرکز پژوهشی دایرةالمعارف علوم عقلی اسلامی، «وب‌سنجی» نوشته آویناش کاتوشیک و ترجمه ریحانه هاشم پور، «استانداردهای فنی و ابعاد حقوقی رایانش ابری در ایران» نوشته محمدرضا احمدی و احسان آریانیان و «کتابشناسی توصیفی مکتب تفکیک» پژوهش هادی ربانی، به ترتیب با قلم: شعله ارسطوپور، فرامرز مسعودی، فاطمه مرتضایی فرد، مظفر چشمه سهرابی، بهروز همایی، فرامرز سهیلی، علیرضا حجازی و عبدالحسین طالعی، مورد تحلیل، نقد و بررسی قرار گرفتند.

بخش دوم نخستین شماره فصلنامه نقد کتاب «اطلاع رسانی و ارتباطات» نیز شامل هفت مقاله ــ نقد تخصصی در حوزه ارتباطات است. عناوین این مقالات به ترتیب عبارتند از «روزنامه نگاری عملی: از خبرنویسی تا وبلاگ نویسی» یوسف خجیر، «چرخش‌های مفهومی و دگرگونی‌های ساختاری ژورنالیسم» محمدرضا رسولی، «روش شناسی آینده نگاری» امیر هوشنگ حیدری، «چگونه تیتر بنویسیم؟» یوسف خجیر، «شبکه‌های اجتماعی در محیط وب 0, 2» حمید قاضی زاده، «حقوق مخاطب در برابر رسانه‌های جمعی ایران، انگلیس و آمریکا» عیسی زارعی و کبری حسن نژاد و «پیوند رسانه و ورزش» نیره خداداد شهری.

همچنین نقد و بررسی کتاب‌های «روش تحقیق: مجموعه مفاهیم، روش‌ها و ابزارهای مورد نیاز» نوشته علی اصغر توفیق و رویا سلطانی، «سیاست جنایی ایران در حمایت از حقوق تالیف و نشر» نوشته سیدعباس حسینی نیک و «نظام حقوقی حاکم بر مدیریت جمعی مالکیت‌های فکری» نوشته رافونه محمدی به ترتیب با قلم نجلا حریری، ابوالفضل احمد زاده و محسن صادقی، مطالب بخش سوم کتاب را تشکیل می‌دهند.

بخش چهارم کتاب با عنوان «نقد شفاهی» شامل گزارش‌های از یک نشست تخصصی و یک جلسه نقد و بررسی کتاب است که در تابستان امسال (1393) در سرای اهل قلم برگزار شده بودند. موضوع نشست تخصصی «نشر کتاب‌های مرجع در ایران» بود که در آن سیدصادق سجادی، مدیر بخش تاریخ و عضو شورای عالی علمی مرکز دایرةالمعارف بزرگ اسلامی، حجت‌الاسلام حسن طارمی راد، مدیر علمی دانشنامه جهان اسلام، محمدعلی سادات، مدیر پروژه دانشنامه دانش‌گستر، کامران فانی، عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی و متخصص دانشنامه نگاری و مالک شجاعی جشوقانی سردبیر «فصلنامه فلسفه، کلام و عرفان»، سخنرانی کردند. در جلسه نقد کتاب نیز جمشید کیان فر، فرید قاسملو، فرشته ناصری و سیدمحسن ناجی نصرآبادی کتاب «فهرست کتاب‌های فارسی شده چاپی» را نقد و بررسی کرده بودند.

«نواندیشی در حوزه رفتار مطالعاتی: رهنمودهای نظری و کاربردی» نوشته حمید کشاورز، «چگونگی انجام تحقیق عملی» نوشته گلنسا گلینی مقدم و «جایگاه کتابخانه‌ها در جهان نوین» نوشته فریبرز درودی، نیز عناوین و نام نویسندگان مطالبی است که بخش پنجم نخستین فصلنامه نقد کتاب «اطلاع‌رسانی و ارتباطات» با عنوان «شایسته ترجمه» تشکیل داده‌اند. نویسندگان در این مطالب کتاب‌هایی به زبان اصلی در موضوعات «اطلاع‌رسانی»، «پژوهش» و «ارتباطات» را که تاکنون در ایران ترجمه و منتشر نشده‌، معرفی کرده‌اند.

بخش ششم با سرفصل «نقد دیروز» نیز شامل نقد و بررسی کتاب «جامعه شناسی روزنامه‌نگاری» نوشته اریک نووو و ترجمه بهمن جبروتی است. این کتاب در سال 1390 از سوی انتشارات سروش روانه کتابفروشی‌ها شده بود. در نهایت بخش هفتم و آخر این نشریه نیز شامل چهار مقاله است: «نشر کتاب، دیروز، امروز، فردا» فریده خلعت‌بری، «کتاب گویا، ابزاری برای مطالعه به شیوه نوین» مریم چهرقانی و فاطمه فهیم‌نیا، «دانش عمومی: آنجا که نیاز به استناد نیست» سیدمحسن اسلامی و «پیوندهای نظریه‌های ارتباطات با فعالیت‌ها و مباحث علم اطلاعات و دانش‌شناسی» هاشم عطارپور.

نخستین شماره فصلنامه نقد کتاب «اطلاع‌رسانی و ارتباطات» با سردبیری دکتر داریوش مطلبی در 304 صفحه و بهای 6 هزار تومان از سوی خانه کتاب منتشر شده است. احمد توکلی، مسعود کوثری، یزدان منصوریان، سیدوحید عقیلی، مهدی علیپور حافظی و علی جلالی دیزجی، اعضای هیات علمی این فصلنامه هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها