عباسعلی اللهیاری، با اشاره به رویکرد سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در حوزه نشر روانشناسی گفت: نگاه بازاری به حوزه نشر روانشناسی عمومی در کشور حاکم است.
ضعف در نظریهپردازی
وی ادامه داد: بعد از ترجمه، باید براساس مبانی نظری، ارزشی و فرهنگی خودمان در این حوزه به فعالیت ادامه میدادیم، اما نظریهپردازی در این حوزه از پایه ضعیف است. همانطور که مقام معظم رهبری، خطاب به متخصصان حوزه علوم انسانی فرمودند: «تا چه زمانی میخواهید تقلید کنید؟ باید در مقطعی به اجتهاد برسید و نظریهپردازی کنید.»
عضو هیأت علمی دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس گفت: از عمدهترین مشکلات منابع حوزه روانشناسی، فقر نظریههای بومی است. هرچند نیازمند بهرهگیری از روشها و مبانی نظری غرب هستیم، اما همه تجارب روانشناسی نشان میدهد که با روشهای موجود غربی نمیتوان فردی با ساختاری مؤمن به دین اسلام و متدین را درمان کرد. بهعبارتی دیگر این روشها، ضعف دارند و جوابگو نیستند. بنابراین باید از روشهایی بهرهگیری کرد که با ساختار چنین فردی قرابت داشته باشند. کتابهای این حوزه نیز دچار این مشکل است.
رفع نواقص منابع روانشناسی با فعالیت نخبگان و پیشتازان
الهیاری با اشاره به فعالیتهای سازمان نظام روانشناسی و مشاروه در ارتقاء کیفیت منابع روانشناسی افزود: تکریم چهرههای پیشکسوت حوزه روانشناسی با برگزاری آیینهای بزرگداشت با دو هدف ثبت و ضبط زندگی آنها، همچنین تشویق این عزیزان برای فعالیت بیشتر در حوزه تألیف و تولید کتاب، از برنامههای آتی سازمان است. امیدواریم در آینده با تأسیس «خانه روانشناسان» با حمایتهای دولتی، نواقص مربوط به منابع روانشناسی را با فعالیت نخبگان و پیشتازان این حوزه رفع کنیم.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور درباره نقد کتابهای روانشناسی در حوزه عمومی تصریح کرد: در حوزه نشر کتابهای روانشناسی عمومی، به جای تأکید بر نگاه نخبهگرایانه، نگاه بازاری وجود دارد. ترجمه و تألیف باید با نیازسنجی و شناسایی منابعی که موجب ارتقاء سطح فکر و معنویت است، دنبال شود.
توجه کشورهای توسعهیافته به نشر کتاب
مترجم کتاب «راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی انجمن روان پزشکان آمریکا» ادامه داد: کشورهای توسعه یافته به لحاظ فرهنگی به تحقق اهداف چشماندازهای فرهنگی خود توجه میکنند و همه امکانات خود از جمله نشر کتاب را به خدمت میگیرند تا به هدف خود برسند. ناشران حوزه روانشناسی عمومی نتوانستند خود را از نگاه کاذب بازار جدا کنند و به انتشار کتابهای فاخر متمایل شوند.
وی در ادامه درباره تفاوت جایگاه علم روانشناسی در ایران و دنیا گفت: علم روانشناسی در دنیا بهعنوان یکی از مؤلفههای قدرت محسوب میشود، چراکه انسان سالم، محور مباحث روانشناسی است. انسان سالم حداقل در چهار بُعد یعنی سلامت جسمانی، روانشناختی، اجتماعی و معنوی تعریف میشود.
یک سر و گردن از کشورهای منطقه بالاتریم
اللهیاری افزود: تحقیقات نشان داده که در مجموع 15 درصد از سلامت انسانها، مربوط به سلامت جسمی و پزشکی است، اما نزدیک به 75 درصد از سلامت در حوزه روانشناسی شامل مسائل اجتماعی و معنوی است. تجربه نشان داده است که دارو نمیتواند سلامت رفتار، روابط، افکار را تضمین و یا زمینهساز آن باشد و رواندرمانی و برگزاری جلسات مشاوره به عنوان راهکار مطرح شده است.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور اظهار کرد: نگاه تاریخی نشان میدهد که روانشناسی بهعنوان علمی در خدمت افراد مبتلا به مشکلات روحی و روانی تعریف شده بود و این در حالی است که امروزه روانشناسی را علمی برای ارتقا سلامت میدانند. نظام روانشناسی، سال 82 ایجاد شد و در حال حاضر در این بخش، یک سرو گردن نسبت به کشورهای منطقه بالاتریم. یکی از اهداف سازمان، ارائه خدمات براساس رویکردهای دینی است، چراکه رویکردهای مادی و غیر دینی به دلیل بیتوجهی به بعد چهارم سلامت یعنی بعد معنوی، به بنبست رسیدهاند.
نظر شما