حافظ، رهجویی به ژرفای قرآن
اولين نشست از سلسله نشستهاي «حافظ شناسي»، به همت انديشگاه فرهنگي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران، برگزار شد.
استاد نبوي که در اين نشست به ايراد سخنراني پرداخت، با ابراز خشنودي ازفرصت به دست آمده برای حافظ پژوهي گفت: نزديك به 10 سال در حسينيه ارشاد به بحث در مورد حافظ پرداختيم، اما با تمام اين تفاسير هرگاه كه درباره حافظ و شخصيت او صحبت ميشود داراي تازگي است.
اين حافظ شناس افزود: در هر زماني عصر حافظ تازگي دارد و مورد احترام ارباب تحقيق است. بعضي شخصيتهاي روحاني و دين مدار مانند مرحوم اديب نيشابوري غزليات حافظ را بين دو نماز ميخواند.
وي با بيان ويژگيهاي شخصيتي شاعر بزرگ ايران عنوان كرد: حافظ رهجو به ژرفاي قرآن و روح قرآن است و توانسته به جان آيات راه پيدا كند، حافظ بسيار خوب، بديع و بيان و معاني را مي شناخت.
نبوي در پايان سخنان خود از سه مؤلفه بسيار تأثير گذار در اشعار حافظ نام برد و افزود: «آموزش هاي قرآني»، «دنياي زهد و زاهدان معاصر حافظ» و «جور و ستم حاكمان» باعث پوشيده سخن گفتن شاعر شده است و حافظ چون نمي توانسته مستقيم حرف خود را بگويد از ايهام بهره جسته است.
اخلاق پزشکی جزئی از مباحث بوعلی سینا بوده
همچنین با حضور جمعي از اصحاب انديشه و دانش، دو نشست تخصصي با محوريت «اخلاق» در انديشگاه فرهنگي كتابخانه ملي برگزار شد که نشست اول با عنوان «اخلاق در پزشكي» و با حضور دكتر حيدرنيا، متخصص پزشكي اجتماعي و دكتر زهرا حيدري، عضو ستاد فناوري گياهان دارويي، برگزار شد.
در این نشست دكتر حيدري با بيان اين نكته كه بسياري از مردم به طور مستقيم با اخلاق پزشكي مواجه هستند تأكيد كرد: بحث اخلاق پزشكي، بحثي ميان رشتهاي است و شامل مباحث مختلف میشود. همچنين اين مساله سابقه طولاني در كشور ما دارد.
اين متخصص طب سنتي افزود: گياهان دارويی نقش بسيار مهمي از ابتداي خلقت بشر داشتهاند و در زماني كه علم شيمي وجود نداشت، بشر به طور غريزي از گياهان دارويي براي درمان خود بهره ميبرد.
دكتر حيدر نيا نيز در ادامه اين نشست در تعريف اخلاق پزشكي بيان کرد: اخلاق پزشكي شاخهای از فلسفه است كه شامل بايدها و نبايدهاي پزشكي ميشود و رعايت اصول و ارزشها در تصميم گيري بخشي از آن است.
وي ادامه داد: اخلاق پزشكي چهار محور را بيان مي كند: بيمارمحوري، مضر نبودن كار پزشك، عدالت در كار و مفيد بودن كار پزشك.
وي در پايان بيان کرد: به طور كلي در زمينه شناخت بوعلي سينا و آثارش كار كمي صورت گرفته است و بايد در اين عرصه كه اخلاق پزشكي نيز جزو مباحث بوعلي سينا است، بيشتر كار كنيم.
باید تمهیداتی برای مقابله با تبعات پدیدههای معاصر بهکاربست
در نشست دوم كه با عنوان «توسعه اخلاق نياز زمانه ما» برگزار شد، دكتر ابوالقاسم فنايي، اظهار داشت: هر اتفاق تازهاي كه در جامعه میافتد، پرسشهای بي شمار اخلاقي نيز پديد میآورد که در چارچوب سنتي، يگانه پاسخ، فقه و شريعت است ولي باید اخلاق را در درون جامعه جاري ساخت.
وي در قسمتي از صحبت هاي خود به بحث «توسعه» پرداخت و بيان کرد: بايد ديد در چارچوب توسعه مباحث اخلاقي ميگنجد يا خير و ديگر اينكه در زمينه توسعه، علم اخلاق تابع فرايند و مكانيزم توسعه در علوم ديگر و نقادي در قلمرو ديگر علوم است؟
اين استاد دانشگاه افزود: در واقع در زمينه توسعه اخلاقي ما بايد جامعهاي داشته باشيم كه كمتر دروغ بگويد و يك نگاه انساني و برادرانه داشته باشد. اولين قدم در زمينه مسائل اخلاقي ايجاد ترديد است چراكه شايد خودمان هم از لحاظ اخلاقفي مشكلاتي داشته باشيم.
اين استاد دانشگاه با تأكيد بر اين نكته كه هيچ كدام از پديدههاي وارداتي، فاقد مباحث اخلاقي خود نيست گفت: بايد دقت كنيم كه هرچه ابزار جديد به اين جامعه وارد شود، تبعات اخلاقي آن نيز وارد ميشود و بايد در اين زمينه تمهيدي انديشيده شود.
انديشگاه فرهنگي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران در راستاي سياستهاي جديد سازمان، ميزبان بحثهاي آزاد انديشي و جلسات نقد و بررسي آثار فاخر علمي فرهنگي است که علاقهمندان میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر به پایگاه اینترنتی http://www.nlai.ir/ مراجعه کنند.
نظر شما