به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نخستین چاپ از پنجمین ویراست کتاب «اپیدمیولوژی (2014)» به قلم دکتر لئون گوردیس، مدرس اپیدمیولوژی دانشگاه جان هاپکینز و دانشکده بهداشت عمومی بلومبرگ و متخصص طب کودکان، با ترجمه مشترک دکتر عبدالرضا منصوریراد و دکتر پیمان سلامتی، مدرس پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در قالب 20 فصل، به همت انتشارات ارجمند به بازار نشر عرضه شده است.
«رویکرد اپیدمیولوژیک به بیماری و مداخله»، «کاربرد اپیدمیولوژی در شناخت علت بیماریها» و «کاربرد اپیدمیولوژی در ارزیابی و سیاستگذاری» سه بخش اصلی این کتاب را تشکیل میدهند.
از مهمترین فصلهای این اثر پزشکی میتوان به «پویششناسی انتقال بیماری»، «وقوع بیماری؛ نظارت بر بیماری و شاخصهای ابتلا»، «سنجش اعتبار و پایانی آزمونهای تشخیصی و غربالگری»، «تاریخچه طبیعی بیماری؛ راههای بیان پیش آگهی» و «از ارتباط تا علیت: کشف استنباطها از مطالعات اپیدمیولوژیک» اشاره کرد.
مولف در پیشگفتار کتاب در اهمیت موضوع اپیدمیولوژی آورده است: «در چند سال اخیر، اپیدمیولوژی اهمیت روزافزونی در سلامت جامعه و طب بالینی یافته است. اپیدمیولوژی دانش پایه برای پیشگیری از بیماریها است و نقش مهمی در توسعه و ارزیابی سیاست اجتماعی مرتبط با سلامت و حوزههای قانونی ایفا میکند. امروزه اپیدمیولوژی در کنار تحقیقات آزمایشگاهی به شناسایی عوامل خطرساز محیطی و ژنتیکی بیماریها و مکانیسمهای دخیل بیماریزایی امراض مختلف کمک میکند.»
نخستین بخش کتاب به رویکرد اپیدمیولوژی که برای درک بیماریها و توسعه اساس مداخلات طراحی شده برای تغییر و بهبود سیر طبیعی آنهاست، اختصاص دارد.
دومین بخش کتاب نیز درباره کاربرد اپیدمیولوژی در شناسایی علل بیماریها است و سومین بخش کتاب، کاربردهای اصلی اپیدمیولوژی را در موضوعات بهداشتی مهم شرح میدهد.
مولف در پنجمین ویراست اپیدمیولوژی هم مانند ویراستهای پیشین از تصاویر و نمودارها بهطور گسترده برای کمک به درک بهتر مخاطب از اصول و روشهای اپیدمیولوژی و توضیح بیشتر مثالهای داخل متن استفاده کرده است.
مهمترین مباحث فصل نخست/ اپیدمیولوژی و اهداف آن چیست؟
اپیدمیولوژی، مطالعه چگونگی توزیع بیماری در جمعیتها و عوامل موثر یا تعیین کننده در این توزیع است. چرا یک بیماری در بعضی افراد رخ میدهد، اما در بعضی دیگر رخ نمیدهد؟
اپیدمیولوژی بر این فرض اساسی استوار است که توزیع بیماری، ناخوشی و عدم سلامت در جمعیت، تصادفی نیست. به بیان دقیقتر، هر کدام از ما دارای صفات و ویژگیهای خاصی هستیم که ما را مستعد ابتلا به بیماریهای مختلف میکند یا از ابتلا به آنها محافظت میکند.
اهداف اپیدمیولوژی
براساس محتوای این اثر، اپیدمیولوژی اهداف مختلفی را دنبال میکند. سه هدف ابتدایی آن، شناسایی سبب (اتیولوژی) تعیین گستردگی و دامنه بیماری در اجتماع و مطالعه تاریخچه طبیعی و پیشآگهی بیماری است.
چهارمین هدف، ارزیابی اقدامات قبلی و جدید پیشگیری و درمان و روشهای ارایه مراقبتهای سلامتی، مانند غربالگری مردان برای سرطان پروستات با استفاده از آزمایش آنتیژن است.
هدف پنجم نیز پایهریزی برای اتخاذ سیاستها و خط مشیهای عمومی و تصمیمات نظارتی و وضع قوانین مربوط به مسایل و مشکلات محیطی، مسایل ژنتیکی و سایر ملاحظات مربوط به پیشگیری از بیماری و ارتقای سلامت است.
نخستین چاپ از پنجمین ویراست کتاب «اپیدمیولوژی (2014)» با شمارگان یکهزار و 650 نسخه در 464 صفحه، به بهای 27 هزار تومان به همت انتشارات ارجمند به بازار کتاب عرضه شده است.
یکشنبه ۲۲ تیر ۱۳۹۳ - ۰۲:۵۹
نظر شما