چهارشنبه ۲۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۰
چهره‌های اجتماعی و سیاسی که در سال جدید با ما نیستند

شخصیت‌های اجتماعی و سیاسی مطرحی با برجای گذاشتن آثار و کتاب‌هایی در سال 1392 چهره در نقاب خاک کشیدند؛ چهره‌هایی که اگرچه اکنون در میان ما نیستند اما آثار ارزشمندی بر صفحه‌ تاریخ ایران و جهان نقش زدند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، بی‌گمان شخصیت‌های اجتماعی و سیاسی از چهره‌های تاثیرگذار هر کشوری هستند که نقش بسیاری را در رقم ‌زدن و تدوین تاریخ و فرهنگ آن کشور بازی می‌کنند. در سال 1392 چهره‌ها، پیشکسوتان و بزرگانی در ایران و جهان دارفانی را وداع گفتند که نمی‌توان تاثیر آن‌ها را دست کم گرفت. در این گزارش نگاهی گذرا به شخصیت‌های اجتماعی و سیاسی داریم که در سال جدید ما را همراهی نکردند.

رحمت‌الله صدیق سروستانی، استاد پیشکسوت جامعه‌شناسی 

رحمت‌الله صدیق سروستانی(متولد ۱۳۲۷ در سروستان)، جامعه‌شناس ایرانی، عضو هیات علمی گروه جامعه‌شناسی دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزه آسیب‌شناسی اجتماعی، روش تحقیق، تربیت بدنی، نابرابری اجتماعی و جامعه‌شناسی صنعتی شناخته می‌شد. سروستانی دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد را در دانشگاه شیراز در رشته عمران ملي ـ گرايش جامعه‌شناسي روستايي و دوره دکتری را در دانشگاه اوهایو گذراند. 

تالیف «آسیب‌شناسی اجتماعی؛ جامعه‌شناسی انحرافات اجتماعی»، ترجمه «رویکردهای نظری هفتگانه در بررسی مسائل اجتماعی»، ترجمه «روش تحقیق در تربیت بدنی»، همکاری در نگارش «درآمدی به جامعه‌شناسی اسلامی: مبانی جامعه‌شناسی»، تالیف «ما و دختران امروز؛ رویکردی جامعه شناختی»، ترجمه «اخلاق در ورزش» و ترجمه «فراتر از پیروزی؛ حکمت‌های جاویدان مربیان بزرگ»، «نظریه اجتماعی شهری(شهر، خود و جامعه)» برخی از آثار و پژوهش‌های این استاد پیشکسوت جامعه‌شناسی است. وی در سن ۶۵ سالگی (7 اردیبهشت 1392) دارفانی را وداع گفت.

حبیب‌الله عسگر اولادی، از تاثیرگذارترین سیاستمداران ایرانی

حبیب‌الله عسگر اولادی (متولد ۱۳۱۱ خورشیدی) سیاستمدار ایرانی بود. وی یکی از نامزدهای دومین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران و چهارمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران و وزیر بازرگانی در دولت موقت مهدوی کنی بوده است.

عسگراولادی سال 1326 مبارزات سیاسی را آغاز کرد و در صف همرزمان آیت‌الله کاشانی و شهید نواب صفوی درآمد. وی از بنیانگذاران هیات‌های موتلفه اسلامی به شمار می‌آید. سال 1343 به جرم مشارکت در قتل «حسنعلی منصور» دستگیر و به حبس ابد محکوم شد تا این‌که در سال 1356 آزاد شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی به نمایندگی مردم تهران در مجلس شورای اسلامی برگزیده و با تاسیس کمیته امداد انقلاب اسلامی، عهده‌دار این مسوولیت شد. وی تا تابستان 1383 دبیر کل جمعیت موتلفه بود و تا زمان حیات در سمت نماینده مقام معظم رهبری در کمیته امداد فعالیت داشت. همچنین وی مسوولیت‌هایی همچون نمایندگی ولی فقیه در کمیته امداد امام خمینی(ره) را برعهده داشته و تا پیش از فوتش عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بود.

کتاب «خاطرات حبیب‌الله عسگر اولادی» از آثاری است که درباره این چهره سیاسی منتشر شده است. این اثر را سیدمحمد کیمیافر تالیف کرده است. مطالب این کتاب به روش مصاحبه تنظیم و به ضمیمه چند صفحه اسناد و تصویر در هفت فصل منتشر شده است.

«كتاب پنجم» شامل خاطرات حبيب‌الله عسگر اولادی، چهره سياسی و مبارز دوران انقلاب عنوان كتاب ديگري است كه با تدوین اكبر خليلی است از سوی انتشارات رسالت قلم منتشر شده بود. كتاب حاضر حاوي گفت‌وگوهاي نگارنده با عسگراولادي در طي 10 سال با موضوع‌های مختلف است كه به منظور شناساندن جريانات معاصر كشور انجام شده است.

همچنین وی خود صاحب دو کتاب «اخلاق» و «گل خار زندگی: نمایشنامه مدرسه پرده» بود. عسگراولادی ۱۴ آبان ۱۳۹۲ در سن 81 سالگی بر اثر عارضه قلبی درگذشت.

فوزیه، ملکه مصری ایران

سه‌شنبه(11 تیرماه) فوزیه فؤاد، نخستین همسر محمدرضا شاه پهلوی، شاه مخلوع ایران، در سن 92 سالگی در اسکندریه مصر درگذشت. کتاب اختصاصی درباره وی اندک است، با این حال آثاری چون دو جلدی «فوزیه: حكایت تلخكامی، قصه جدایی» نوشته خسرو معتضد، همچنین «معمای فوزیه: افشای اسرار طلاق در دربار مصر»، «ملكه فوزیه (در دربار دو پهلوی) (ناگفته‌ها و ناشنوده‌هایی از تاریخ معاصر)»، «همسران شاه (همراه با دست نوشته دفترچه خاطرات فرح دیبا)»، «فوزیه ملكه غمگین» و «فوزیه به روایت دیگران» درباره وی منتشر شده‌اند.

فوزیه، 14 آبان‌ماه 1300 در اسکندریه و در خاندان پادشاهی خدیوی مصر متولد شد. وی خواهر ملک‌فاروق، آخرین پادشاه دودمان خدیوی مصر بود که در 1317 (16 مارس 1939) به خواست رضاشاه با محمدرضا پهلوی ازدواج کرد و دو سال پس از ازدواج، شهناز به‌دنیا آمد اما این ازدواج در 17 نوامبر 1948 میلادی به‌صورت رسمی به‌پایان رسید. فوزیه پس از بازگشت به مصر با سرهنگ اسماعیل شیرین‌بیک ازدواج کرد. وی دو انقلاب در مصر را مشاهده کرد و سقوط پادشاهی برادرش را دید، با این حال تا پایان عمر در اسکندریه مصر به زندگی ادامه داد.

علیرضا فرهمند، مترجم کتاب ریشه‌ها 

علیرضا فرهمند، (متولد سال 1319) مترجم و روزنامه‌نگار پیشکسوت بود و در سال‌های پیش از انقلاب، دبیری سرویس بین‌الملل روزنامه کیهان را برعهده داشت. وی علاوه بر اشراف و تسلط کم‌نظیر بر فنون روزنامه‌نگاری، تاریخ ایران و جهان و مکاتب فلسفی، در زمينه تاریخ جهان‌گشايي اروپاييان غربي، از سقوط قسطنطنيه در 1453 ميلادي تا مرگ ملكه ويكتوريا در سال 1991 ميلادي تخصص ویژه‌ای داشت.‌ 

وی در سال‌های پس از انقلاب در بخش نشریات تخصصی به فعالیت پرداخت و بنیانگذار و گرداننده نشریه‌های بسیاری در این حوزه بود. برخی از استادان روزنامه‌نگاری ایران از او با عنوان «مولف شفاهی» یاد کرده‌اند اما فرهمند که به شهر‌ت‌گریزی نیز شناخته می‌شد، در این اواخر دستاورد بسیاری از تجارب و پژوهش‌ها و نیز دیدگاه‌های خود را در قالب نامه‌هایی به نزدیکان خود مکتوب کرده بود. 

از برخی کتاب‌هایی که از سوی وی به ترجمه در آمده‌اند، می‌توان به کتاب‌های «ریشه‌ها»، «س‍اع‍ت‌ ن‍ح‍س» و « 1969 ع‍ق‍اب‌ در م‍اه‌ ن‍ش‍س‍ت» اشاره کرد. «ریشه‌ها» عنوان رمانی است که رهبر معظم انقلاب در بخشی از بیانات خود در دیداری با فرماندهان بسیج سراسر کشور اشاره‌ای به آن داشتند. این کتاب، نوشته نويسنده‌اي سياهپوست به نام «الكسي هيلي»، شرح كامل زندگي و شجره‌نامه نياكان او و موضوع اصلي آن، زندگي فلاكت‌بار سياهان آمريكا است. فرهمند 21 دی‌ماه 1392 در پی تحمل دوره سخت بیماری سرطان ریه درگذشت.

نلسون ماندلا، قهرمان مبارزه با آپارتاید 

نلسون ماندلا (متولد ۲۶ تیر ۱۲۹۷ برابر با ۱۸ ژوئیه ۱۹۱۸) نخستین رییس جمهوری آفریقای جنوبی بود که در انتخابات دموکراتیک عمومی برگزیده شد. ماندلا قهرمان مبارزه با آپارتاید بود که بسیاری او را پدر آفریقای جنوبی می‌دانند و به دلیل حمایت از صلح ملی و بین‌المللی تحسین جهانی را به دست آورد. ماندلا پس از پایان دوره ریاست جمهوری خود تبدیل به یکی از طرفداران سازمان‌های فعال اجتماعی و حقوق بشر شد. البته تلاش‌های وی با جوایز و قدردانی‌های بسیار زیادی مورد استقبال قرار گرفت از جمله جایزه سفیر وجدان عفو بین‌الملل(2006)، جایزه صلح نوبل(1993)، اولین شهروند افتخاری کانادا، جایزه سنت جورج، مدال آزادی ریاست جمهوری و جایزه صلح لنین، حکم لیاقت(1995). 

از نلسون ماندلا کتاب‌های زیادی منتشر شده است که تنها سه کتاب وی با عناوین «راه دشوار آزادی»، «گفت وگو با خویشتن» و «م‍ا ب‍ردگ‍ان‌ ت‍ا ب‍ه‌ ک‍ج‍ا آم‍ده‌ای‍م‌!» به فارسی ترجمه شده است. کتاب «راه دشوار آزادی» (Long walk to freedom : the autobiography of Nelson Mandel) مجموعه خاطرات مبارزات نلسون ماندلاست. این کتاب با دوران کودکی ماندلا شروع می‌شود و در یازده فصل به شرح جز به جز زندگی پر فراز و نشیب او از زبان خودش می‌پردازد. این کتاب که در سال 1995 انتشار یافت، یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌های جهان بوده که براساس آن فیلمی هم ساخته شده است. 

کتاب دیگری که از ماندلا به فارسی ترجمه شده است، کتابی است با عنوان «گفت‌وگو با خویشتن» (Conversations with Myself). در این کتاب وی به شرح زندگی پر درد خود در طول 30 سال حبس پرداخته که از سوی بنیاد ماندلا در سال 2011 به چاپ رسید. این کتاب، آخرین اثر نلسون ماندلاست و مجموعه‌ای از نامه‌ها، خاطرات، مدارک شخصی و عاطفی نخستین رییس جمهوری سیاه آفریقای جنوبی را در برمی‌گیرد. 

«گفت‌وگو با خویشتن» که دیباچه آن به قلم باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا نوشته شده است، روایتگر افکار و اندیشه‌های ماندلا در برهه‌های مختلف زندگی‌اش است. نلسون ماندلا ۱۴ آذر ۱۳۹۲ برابر با ۵ دسامبر ۲۰۱۳ در سن 95 سالگی در ژوهانسبورگ درگذشت._

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها