دوشنبه ۵ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۴:۰۰
جريان‌هاي گوناگون شعري بر سروده‌های دشتستانی تاثیر گذاشته است

نویسنده کتاب «آسیب‌شناسی شعر امروز دشتستان» گفت: شعر شهرستان دشتستان به عنوان بخشي از شعر امروز ايران بسياري از ويژگي‌هاي شعر امروز را در خود دارد و از تأثير جريان‌هاي گوناگون شعري كه بعد از انقلاب به وجود آمده، بي‌نصيب نبوده است. این کتاب دربردارنده نقد و بررسی اشعار 37 شاعر دشتستانی معاصر است.-

نصرالله قاسم‌پور در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، اظهار کرد: در اين پژوهش تلاش کردم تا ضعف‌ها وكاستي‌هاي موجود در شعر امروز دشتستان را با توجه به معيارهاي ادبي رايج در شعر امروز ايران‌ مطالعه و بررسي کنم تا زمينه شناخت بيشتر مخاطب و در نتیجه، خلق آثاري ارزشمندتر فراهم شود.

وی درباره انگیزه خود از این اقدام توضیح داد: شناخت آسيب‌هاي موجود در يك اثر موجب مي‌شود از تكرار مجدد اشتباه در آثار ديگران پرهيز و راه براي آفرينش آثار بهتر فراهم شود.

این نویسنده شیرازی با بیان این‌که پرداختن به ضعف‌ها وكاستي‌هاي موجود در يك اثر هنري به منزله نفي زيبايي‌ها و ارزش‌هاي هنري آن نيست، گفت: اگرچه این ارزش‌ها مي‌توانند موضوع يك تحقيق ديگر باشند اما شناخت ضعف‌هاي موجود در يك اثر و حذف آن‌ها، ارزش هنري آن اثر را افزایش می‌دهد.

به گفته قاسم‌پور، بیان آسیب‌های موجود به منزله تعمیم آن به همه شعرهای دشتستان نیست، زیرا آسیب‌های موجود در یک یا چند شعر را هم نمی‌توان به تمام سروده‌های یک شاعر تعمیم داد. 

وی درباره شیوه نگارش این کتاب توضیح داد: در برخی شعرها براي نشان دادن دقيق‌تر يك ضعف، مقابل آن یعنی نقطه قوت شعر نيز بيان شده است تا هم پيش زمينه‌اي براي طرح موضوع و هم از طريق مقايسه، زمينه درك بهتر برای مخاطب فراهم شود.

قاسم‌پور با بیان این‌که مجموعه شعرهاي منتشر شده از شاعران دشتستان بسيار محدود است، یادآور شد: از میان همين تعداد محدود نیز بعضي به دليل دور بودن از فضاي شعر امروز در محدوده اين بررسي قرار نگرفته‌اند. ضمن این‌که براي دسترسي بيشتر به آثار شاعران از نشريه‌هاي محلي (استان بوشهر) نيز استفاده کرده‌ام.

وی اظهار کرد: به دلیل پراكندگي منابع، تفاوت در تعداد آثار منتشرشده، نوع ارتباط با شعر امروز و... برخي شاعران حضوري پررنگ‌تر در اين پژوهش داشته‌اند؛ به عنوان مثال، حضور شاعري كه در چند قالب مانند غزل، مثنوي، دوبيتي و رباعي شعر گفته، در مقايسه با شاعري كه فقط در يكي از قالب‌ها طبع‌آزمايي كرده است، بيشتر است.

قاسم‌پور همچنین درباره چگونگی آسیب‌شناسی شعرهای این مجموعه، گفت: منظور از آسيب‌شناسي، شناخت عوامل و عناصري است كه به سبب ناهمخواني با يك پديده به آن آسيب رسانده‌اند و موجب ضعف آن شده‌اند. درحوزه شعر تمام مولفه‌هايي را شامل مي‌شود كه به دلايلي از قبيل زبان و درونمايه با كليت اثر همخواني ندارد و از ارزش ادبي آن کم می‌کند. همچنین در بررسي جغرافيايي موضوع، مطالعه شعر يك شهرستان و‌ عناصر بومي آن نيز در بوته نقد و بررسي قرار مي‌گيرد.

وی با اشاره به زمان این شعرها توضیح داد: شعرهای شاعران پس از انقلاب اسلامي به ويژه اواخر دهه شصت تا پایان دهه هشتاد در این کتاب بررسی شده‌اند. در این میان، ممكن است شاعري در اين دوره زندگي كند اما به دليل فاصله گرفتن از مولفه‌هاي شعر امروز، در اين بررسي قرار نگرفته باشد. همچنين ممكن است تنها بخشي از آثار يك شاعر با مولفه‌هاي شعر امروز سازگار باشد.

به گفته قاسم‌پور، در این پژوهش نمونه‌های متعددی از شاعران دشتستان شامل 37 شاعر به همراه نمونه‌هایی از 32 شاعر از نواحی دیگر از گذشته و معاصر ارایه شده‌اند.

وی با بیان این‌که کتاب «آسیب‌شناسی شعر امروز دشتستان» به سه بخش تقسیم شده است، عنوان کرد:‌ در بخش نخست، بررسی انتقادی قالب‌های رایج در شعر امروز دشتستان انجام شده است و بخش دوم به آسیب‌های لفظی شعر امروز دشتستان اختصاص دارد. بخش سوم نیز درباره آسیب‌های معنوی شعر امروز دشتستان است.

قاسم‌پور توضیح داد: در این کتاب شعرهایی از منوچهر آتشی، احمد فریدمند، رضا معتمد، جلال خسروی، روجا چمنکار، محمدحسین انصاری‌نژاد و ... آورده شده‌اند.

وی همچنین درباره کتاب‌های جدید خود که به زودی منتشر می‌شوند، گفت: کتاب شعر «میوه‌های اکیدا ممنوع» شامل اشعار سپید، دوبیتی و رباعی خودم و مجموعه شعر «یک صبح تازه» برای کودکان نیز به زودی منتشر خواهند شد.

کتاب «آسیب‌شناسی شعر امروز دشتستان» به قلم نصرالله قاسم‌پور به تازگی از سوی نشر نوید شیراز روانه بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط