سیدمحمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین پایانی نهمین جشنواره نقد کتاب گفت:کسی که نقد میکند در صدد تخریب دیگری نیست. نقد کتاب نوعی توجه ویژه به کتاب و نویسنده آن است و به رشد، پویایی و تعالی جامعه کمک میکند._
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم اظهار کرد: هر فرصت و بهانهای که پیش بیاید تا از کتاب سخن گفته شود، غنیمت است. برگزاری مراسمی مانند آیین نقد کتاب در معرفی آثار و ترغیب و تشویق نویسندگان آنها نقش موثری دارد.
وی ادامه داد: جشنواره نقد کتاب از سال 1382 آغاز به فعالیت کرده است. از همان سال به بعد بهتدریج شاهد افزایش تعداد مقالات ارسال شده به جشنواره نقد کتاب هستیم اما معتقدم که این جشنواره هنوز ظرفیت ارزیابی مقالات بیشتر را در حوزه نقد دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سخنانش گفت: در سال 1390 حدود 69 هزار عنوان کتاب منتشر شد که اگر بخشی از این آثار چاپ مجدد هم باشند باز هم چند 10 هزار عنوان کتاب باقی میماند که باید نقد شوند.
حسینی اظهار کرد: نقاد باید با دقت نقاط قوت و ضعف یک کتاب را بیان کند. این موضوع خود نوعی خدمت به نویسنده محسوب میشود که نگاه دیگران را بر اثر خود احساس میکند تا مسیری را که او پیموده توسط دیگران تکمیل شود.
وی افزود: بحث نقد به دلیل تاثیرگذاری عمیقی که دارد، همواره در فکر و اندیشه اسلام نیز مطرح بوده است. اگر افراد در برابر فعالیت یا اثری که توسط افراد دیگری انجام و ارایه میشوند، سکوت کنند چندان زیبنده جامعه نیست. بنابراین، فرهنگ نقد همواره در جامعه ما وجود داشته است.
حسینی انصاف داشتن و خارج نشدن از جاده اعتدال را مهمترین مولفه یک نقد موثر دانست و گفت: کسی که نقد میکند در صدد تخریب دیگری نیست. در اسلام نیز همواره این موضوع تاکید شده است که حتی در مواجه با دشمن خود از مسیر اعتدال منحرف نشوید.
وی با بیان اینکه باید نقد با رویکرد آشکار شدن ارزش کار نویسنده و بیان نقاط قوت و ضعف آثار وی صورت بگیرد، گفت: آزادی بیان و اندیشه یکی از افتخارات و ارمغانهای نظام جمهوری اسلامی ایران است که مقام معظم رهبری همواره بر این موضوع به دلیل تبعات مثبتی که به همراه دارد تاکید دارند. بنابراین، باید در فضاهای دانشگاهی بیش از پیش به موضوع نقد کتاب و آزاداندیشی پرداخته شود و تعداد افرادی که دست به قلم میبرند و همچنین نقد میکنند افزایش یابد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اهتمام ورزیدن به نقد کتاب را کاری بسیار ارزشمند تلقی کرد و گفت: کسی که میخواهد اثری را خلق کند اگر بداند چشمانی تیزبین بر آن اثر ناظر خواهند بود، برای ارایه اثری برجسته و مناسب دقت بیشتری از خود نشان میدهد.
حسینی عنوان کرد: اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حد صدور مجوز نشر کتاب کار ارزیابی آثار را انجام میدهد اما اگر میخواهیم سطح کیفی کتابها افزایش یابند باید افراد دیگری نیز در حوزه نقد کتاب پا به عرصه بگذارند و با تبحر و تخصصی که در این حوزه دارند آثار را نقد کنند.
وی در پایان از دستاندرکاران و متولیان برپایی نهمین جشنواره نقد کتاب و همچنین منتخبان این دوره از جشنواره تشکر کرد و خواستار تولید آثار بیشتر در حوزه نقد شد.
این مراسم سهشنبه (24 بهمن) در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار شد.
نظر شما